Care este tipul tău de piele? De este important să știi asta?

16 July of 2020

Ai auzit, desigur, despre tipul normal, gras, uscat și mixt ori sensibil, dar tu la care te încadrezi? În funcție de asta poți știi ce fel de produse cosmetice să folosești și cum să previi îmbătrânirea tenului. Problema este că pielea își schimbă tipul o dată cu înaintarea în vârstă. De exemplu, persoanele mai tinere au de obicei un ten normal, față de cele mai în vârstă care se pot confrunta cu unele schimbări la nivelul dermei.

Piele normală – nu este prea uscată și nici prea grasă, tenul prezintă puține imperfecțiuni, nu are o sensibilitate severă, porii abia sunt vizibili și în general derma radiază de sănătate.

Piele mixtă – poate fi uscată sau normală în unele zone și grasă în altele, cum ar fi zona T (nas, frunte și bărbie). Mulți oameni au acest tip. Poate avea nevoie de îngrijiri ușor diferite față de o piele normală.

Piele uscată – în general, porii nu sunt foarte vizibili, tenul are un aspect dur, există zone mai pigmentate (de obicei roșii), elasticitatea este redusă considerabil și există riduri. Pielea uscata se poate crăpa, coji sau poate deveni iritată sau inflamată. Dacă este foarte uscată, poate avea un aspect aspru și solzos. Pielea uscată este cauzată de factori genetici de cele mai multe ori, dar și de îmbătrânire sau modificări hormonale, de climă (vânt, soare sau frig), de radiații ultraviolete (UV) sau de ingrediente din săpunuri, produse cosmetice sau produse de curățare.

Sfaturi pentru a-ți ajuta pielea uscată:
1. Fă dușuri și băi mai scurte, nu mai mult de o dată pe zi.
2. Folosește săpunuri sau produse de curățare blânde.
3. Nu freca în timp ce speli fața sau o usuci.
4. Folosește o cremă hidratantă imediat după baie.
5. Folosește un umidificator și nu lăsa temperatura din interior să crească prea mult.

Piele grasă – tenul prezintă pori mari, pielea este lucioasă și plină de puncte negre, coșuri etc. Tenul gras suferă modificări în funcție de perioada anului sau de vreme. Lucrurile care o pot agrava includ: pubertate sau alte dezechilibre hormonale, stres, căldură sau umiditate prea mare etc.

Sfaturi pentru a-ți ajuta pielea grasă:
1. Spală fața nu mai mult de două ori pe zi și neapărat după ce transpiri mult.
2. Folosește un demachiant blând și nu freca.
3. Nu traumatiza derma încercând să îndepărtezi acasă coșurile.

Piele sensibilă – prezintă roşeaţă, prurit, mâncărime și uscăciune. Dacă pielea ta este sensibilă, încearcă să afli care sunt cauzele declanșatoare, astfel încât să le poți evita. Există multe motive posibile, dar de multe ori este un răspuns la anumite produse de îngrijire a pielii.

Citeste si: 19 sfaturi de îngrijire de la dermatologi pentru o piele sănătoasă

Text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash.com

Comments

comments

ten cu acnee, cosuri, fata frumoasa, ochi albastrii

Previous:

4 moduri naturale de a scăpa de coșuri rapid

femeie cu par lung, la mare, vara, par

Next:

Păr frumos vara! Câteva sfaturi bune și simple

You may also like

Post a new comment