Capacitatea de convingere și reușita

24 June of 2019

Capacitatea de convingere și reușita – Și dvs. puteți fi convingător!

 • Regulă generală – convingeți prin fapte. Arătați, vorbiți, insinuați și aduceți ca argumente faptele.
 • Folosiți empatia – cheia tuturor mijloacelor de convingere. Spuneți ceva, vedeți cum reacționează audiența. Dacă reacția este negativă, ați spus ceva greșit. Dacă este pozitivă, mergeți mai departe.
 • Folosiți cuvinte simple, naturale, de efect. Ocoliți limbajul sofisticat, supraintelectual, din care nu se înțelege mare lucru.
 • Nu elaborați prea mult! Puteți insulta inteligența celorlalți dacă deveniți prea amănunțit.
 •  Nu-i lăsați pe ceilalți să creadă că vă exprimați o opinie. Convin­geți-i că dvs., de fapt, le spuneți un adevăr universal valabil. Cine nu ar fi de acord cu asta?
 •  Păstrați un limbaj cald și o atitudine fermă. De obicei, conving nu vorbele, ci atitudinea, felul în care transmiteți mesajul.
 • Nu folosiți statistici în exces. Cu cât spuneți mai multe cifre, cu atât oamenii vor fi mai plictisiți.
 • Când sunteți atacat verbal, fiți conștient că este un atac și ară­tați prin tonul calm că nu intrați în joc. Dacă răspundeți prin atac, ceilalți vor crede că au dreptate. Răspun­deți cu umor. Vă veți pozi­țio­na într-o lumină bună și veți face impresia unei persoane de încredere, convingătoare.
 • Perseverați până ce obțineți rezultatul dorit.
  (Robert Cialdini –  „50 de moduri pentru a fi convingător“)

Ceea ce pare simplu, banal ascunde tehnică și exercițiu.
V-ați gândit vreodată la cei care sunt mereu primii și de glasul cărora se ține cont? La cei care ajung sus în domeniul vânzărilor și sunt pricepuți la discursurile publice, iar în familie ocupă un loc central? Cine sunt ei? Sunt niște norocoși, care pare că s-au născut să fie convingători, cu o abilitate magică, aceea de a îi face pe ceilalți să îi asculte? Pentru ei totul este floare la ureche? Să aibă încredere în ei, și să acționeze conform celor spuse? Sau sunt doar niște oameni, fini observatori, care au perseverat și au învățat cum să-și dezvolte abilitățile de convingere? Vom vedea în continuare ce contează pentru a deveni un convingător, pentru a ieși învingător într-o situație.

Convingerea, o artă dar și o tehnică
Arta convingerii este folosită în orice domeniu, la orice nivel. În timp ce unii utilizează tehnici de convingere pentru a vinde un produs, alții se străduiesc să obțină o întâlnire, iar alții încearcă să te facă să îmbrățișezi religia lor.
Capacitatea de a convinge vă poate ajuta să vă înțelegeți cu străinii, să vă îmbunătățiți viața personală, perfor­man­țele la locul de muncă. Convingătorii sunt cei care își ating scopurile în viață, spre deosebire de cei care se lasă convinși și eșuează.
Tehnicile de convingere includ crearea nevoilor în ceilalți și utilizarea unor cuvinte cu efect de convingere.

Crearea nevoilor

După Michael Lee, specialist în dezvoltare personală, una dintre cele mai importante tehnici de convingere este crearea unei nevoi sociale. Un exemplu de nevoie socială este aceea de a fi popular și de a fi plăcut de ceilalți.
De exemplu, pentru adoles­cenții cu acnee, care vor să fie populari, reclamele la produsele cosmetice arată cam așa: o imagine cu adolescentul cu acnee, singur, și apoi o imagine cu adolescentul cu fața curată, înconjurat de prieteni. Convingător, nu?
Reclamele se folosesc de nevoile oamenilor pentru a-i determina să cumpăre anumite produse.

Schimbați cuvintele și îi veți schimba pe cei din jur

Limbajul este o tehnică foarte bună pentru a-i convinge pe ceilalți să acționeze după dorința dvs.
Sunteți conștienți de puterea tehnicilor subliminale de convingere? Vorbiți în termeni „drăguți“ în loc de termeni negativi și veți deveni mult mai convingători. Iată un exemplu (convingător, sperăm noi):
Pentru a reduce anxietatea puteți spune „avem de rezolvat o situație nouă“ în loc de „avem o mare problemă“.
Spuneți „Întârzii des la serviciu și rareori îți duci sarcinile la bun sfârșit. Te deranjează ceva?“ în loc de „întotdeauna întârzii la serviciu și niciodată nu îți termini treburile la timp“. Cuvintele „întotdeauna“ și „niciodată“ nu conving oamenii să se schimbe .
Sau „ai fi putut să-i dai o șansă“ în loc de ,,trebuia să-i dai o șansă“. Pentru că „ai fi putut“ implică posibilitatea alegerii, pe când „trebuia“ atacă ego-ul și sună ca un lucru impus.

Comportament ne-con­vingător: Așa nu!
Dialog între 3 prietene:
1 – persoana care vrea să convingă, 2 și 3 – prietenele.
1 – Ce film vreți să vedeți în seara asta?
2 – Cred că „Vrei să te însori cu mine?“ mi-ar plăcea.
3 – Sună bine, și eu tot la el mă gândeam.
1 – Doar că eu aș fi vrut să văd „Cârtița“…
În concluzie, cine a câștigat? Prietenele. Ce e greșit? Prima greșeală a fost că le-a întrebat ce vor. Nu numai că le-a dat ocazia să-și exprime ideile, ci le-a și spus că voia altceva.

Așa da ! Cum puteți fi convingător verbal?
Iată acum un exemplu de a pune problema astfel încât să minimalizați posibilitatea eșecului:
1 – Bună! Nu ne-am văzut de mult, ce bine îmi pare că
ne-am întâlnit!
2 – De-abia așteptam!
3 – Și eu mă bucur.
1 – Eu am muncit mult săptămâna asta. Nu vedem și noi un film?
2 – Ce film ?
1 Nu contează. „Iubire la New York“ am auzit că e bun. Voi ce film vreți?
2 – Sună bine filmul ăsta.
3 – Da, și pentru mine.
1 – Ok, hai să-l vedem!
Ce e diferit față de primul dialog? Cheia persuasiunii este să stabiliți o legătură empatică mai întîi. Apoi nu spuneți explicit ce vreți, dar sugerați. Opinia nefiind impusă, se respectă dorința interlocutorului.

Cum ajungeți la țintă cu vorbele?

Folosiți „pentru că“: studiile arată că, argumentând motivele pentru care ceva anume este făcut, crește deschiderea ce­lorlalți în a face anumite lucruri
-„Dacă…atunci“– „Dacă ter­minați temele până la ora 6 vom merge la film“: convingător pentru copii. Dacă vreți să con­vingeți pe cineva să treacă la acțiune, spuneți-i ce se va întâmpla dacă va duce la bun sfârșit acțiunea.
-Garantat, absolut, automat și sigur. De câte ori puteți promite un rezultat bun, nu ezitați să o faceți.
Folosiți aceste cuvinte cu impact puternic doar ca să spuneți adevărul, nu pentru a manipula oamenii.
-Multe relații au fost ruinate prin alegerea greșită a cuvintelor. Cuvintele potrivite reprezintă o tehnică subliminală de convingere eficientă.
„Gândește de două ori înainte de a vorbi“ este sfatul lui Napoleon Hill, autorul cărții „Gândește și crește“, „deoarece cuvintele și influența lor vor planta semințele succesului sau eșecului în mintea celorlalți“.

Citeste si:

Articol realizat de specialistul nostru – Oana Pescaru

Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Previous:

5 rezolutii de vreme buna. Cateva provocari si cateva idei

Next:

8 lucruri pe care nu le știai despre vise

You may also like

Post a new comment