Candidoza vaginală

26 March of 2012

Foto: CandyBox Images, Capifrutta, Vladimir Melnik, 2012/Shutterstock.com, PR

Cauzată de o dietă neechili­brată, de schim­bări hormonale sau de purtarea lenjeriei sintetice

Candidoza este o in­fecție cauzată de Candida albicans, un organism care, în mod nor­mal, este prezent în corp în cantități inofensive. În anu­­mite împrejurări, această ciupercă se înmulțește rapid, provocând disconfort.

Cauze și simptome
Fiind o ciupercă, Candida albicans prosperă în zonele calde și umede, precum este vaginul. Factorii care perturbă pH-ul vaginului (echilibrul acid-alcalin) creează condiții ideale pentru creșterea ne­con­trolată a candidei.
Schimbările hormonale din timpul sarcinii, utilizarea spermicidelor sau a contraceptivelor și diabetul măresc riscul infecțiilor fungice. Lipsa somnului și stresul slăbesc la rândul lor sistemul imunitar și expun organismul la infecție. De asemenea, me­diul vaginal poate fi tulburat și de factori simpli, precum ar fi purtarea unor chiloți din material sintetic sau a unor pantaloni prea strâmți.
Dacă ai mâncărimi genitale intense, zona inflamată și înroșită sau dacă ai scurgeri vaginale albe, groase și cu miros urât, consultă imediat medicul specialist.
Conform unui studiu, 90% dintre femeile care n-au avut niciodată candidoză și 65% din cele care au avut n-au reușit să diagnosticheze co­rect o infecție fungică, după o descriere detaliată, medicală.

Suplimente
Candidoza vaginală poate indica o deficiență nutri­țio­nală, astfel că este bine să incluzi în meniu mai multe vitamine, minerale și probiotice. Fortificarea sistemului imunitar cu vitamina C și echinaceea ajută organismul să combată infecțiile acute. Echinaceea sti­mulează globulele albe în distrugerea ciupercilor, iar vitamina C le inhibă creșterea.
Dacă nu folosești creme standard împotriva candidozei, încearcă tampoanele cu ulei din arbore de ceai sau gălbenele. Aceste tipuri de cremă au proprietăți antiinflamatoare, fiind și agenți antifungici eficienți.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Operațiile estetice

Next:

Remedii pentru infecțiile ORL

You may also like

Post a new comment