Sindrom burnout sau când munca te arde pe dinăuntru

18 January of 2016

Așa s-ar traduce mot-a-mot expresia ”sindrom burnout”, pe care cei mai mulți o aproximează ca “epuizare”. Însă în anii 1970, când a fost folosită pentru prima dată de un psiholog american, această expresie desemna consumul psihic și fizic al acelor persoane a căror muncă presupune sacrificiu de sine în beneficiul celorlalți (medici, infirmiere etc).

Cu timpul însă burnout a început să însemne altceva: epuizarea fizică și psihică pe fondul unei insatisfacții profunde la nivel personal. Pe scurt, persoana respectivă simte că muncește epuizant, în zadar, fără răsplată și fără speranță.

Persoanele care au fost deja atinse de burnout se recunosc imediat: au un aspect neîngrijit, indiferent de momentul zilei, arată obosite, încercănate, au imunitate scăzută, ceea ce le face să răcească frecvent. În plus, resimt tulburări de ritm cardiac, se plâng de dureri și febră musculară chiar dacă nu au făcut propriu-zis efort fizic (aceasta deoarece sensibilitatea la durere crește foarte mult). Cu timpul se instalează diverse tulburări digestive și libidoul începe să scadă.

Următoarea etapă este depresia și anxietatea. Insatisfacția profundă creează un sentiment de inutilitate, scade stima de sine și crește pericolul suicidar.

Cea mai scurtă și cea mai sigură cale de a ieși dintr-un astfel de impas este schimbarea, chiar radicală. Nimeni nu ar trebui să se teamă să părăsească un loc, un post și un mod de viață care îl omoară, și încă nu foarte lent.

Treci în revistă următoarele întrebări; dacă recunoști 5 sau mai multe din aceste simptome la tine sau la cineva apropiat, nu te teme să intervii în această spirală. Orice mână de ajutor este binevenită.

1 Rămâi mult și des peste program la serviciu?
2 Adormi greu seara?
3 Te gândești mereu la problemele de serviciu, chiar și când nu ești acolo?
4 Te trezești foarte greu dimineața?
5 Te mobilizezi greu ca să pleci la serviciu?
6 Ai impresia că drumul până la serviciu nu se mai termină și e deprimant?
7 Odată ajuns la serviciu, îți vine greu și îți ia mult până te apuci de lucru?
8 Simți adesea că pur și simplu nu te poți concentra?
9 Te enervezi prea ușor și nu mai ții seama pe cine îți descarci nervii?
10 Te neglijezi pe tine în favoarea serviciului?

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu, psiholog
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cum iti potrivesti ceasul intern dupa ritmul cotidian

Next:

Viata in roz

You may also like

Post a new comment