
Foto: Monkey Business Images, wavebreakmedia ltd, 2012/Shutterstock.com, PR
O afecțiune periculoasă, care poate fi vindecată doar dacă este descoperită de la începutul evoluției
Cancerul de col uterin reprezintă cea mai frecventă neoplazie a tractului genital feminin și a doua cauză de deces prin cancer în rândul persoanelor de sex feminin din România, după cel mamar.
Incidență
Carcinomul epidermoid este cea mai frecventă formă, având localizarea în zona de transformare a colului uterin, spre zona superioară a vaginului. Acest tip de afecțiune este, în general, asimptomatică, dar determină uneori sângerări și secreții neobișnuite, dureri de spate, dureri pelviene sau tumefierea membrelor inferioare.
Incidența cancerului de col uterin este semnificativ crescută în rândul femeilor cu debut al vieții sexuale precoce, al celor cu parteneri multipli, cu număr mare de sarcini sau fumătoare. Formele incipiente ale bolii pot fi depistate prin procesul de screening, examen citologic Babeș-Papanicolau.
În timpul unui test Papanicolau celulele sunt obținute de la nivelul colului și preparate pe o lamelă examinată microscopic. Testul detectează modificări care pot indica un cancer de col. Se recomandă efectuarea anuală a unui test Papanicolau și a unui examen pelvin, în cazul femeilor active sexual.Există peste 20 de tipuri de virusuri papilloma (HPV) asociate acestui tip de cancer.
Testări gratuite
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, entitate formată din societăți medicale, asociații de pacienți și ONG-uri, a celebrat în luna ianuarie a anului 2012 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
Fundația „Renașterea“ pentru Educație, Sănătate și Cultură, membră a Coaliției, a anunțat cu această ocazie rezultatele investigațiilor realizate în perioada martie 2008 – decembrie 2011, în cadrul programului „Renașterea Diagnostic Mobil – Sân și Col Uterin“, un proiect care a adus în țară primul centru mobil pentru efectuarea de mamografii și teste Babeș-Papanicolau gratuit, în comunitățile locale.
15.500 femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate peste 14.300 teste Papanicolau și 7.950 mamografii.
Text: Cristian Niculescu
Mai multe detalii în nr.5 al revistei “Ioana”, acum la chioșcuri.
Comments
You may also like
-
11 May
Alergie sau intoleranta alimentara? Cum faci diferenta
MedicinăNu sunt puține persoanele care, atunci când consumă un anumit aliment, se pomenesc cu diverse ...
-
04 Nov
Medicamente care provoacă creșterea în greutate
MedicinăExistă anumite medicamente despre care se știe că determină creșterea în greutate. Asta nu înseamnă ...
-
01 Feb
Trei semne ale anemiei pe care este bine să le știi
MedicinăFemeile risca in proportie de 75% sa fie anemice din cauza ciclului menstrual. Este bine ...
-
29 Oct
Sanatatea copiilor, provocarea parintilor in sezonul rece
MedicinăLunile de toamnă se caracterizează prin temperaturi mai scăzute, variaţii termice și modificări de presiune ...