Cancerul de col uterin

02 March of 2012

Foto: Monkey Business Images, wavebreakmedia ltd, 2012/Shutterstock.com, PR


O afecțiune periculoasă, care poate fi vindecată doar dacă este descoperită de la începutul evoluției

Cancerul de col uterin reprezintă cea mai frecventă neoplazie a tractului genital feminin și a doua cauză de deces prin cancer în rândul persoanelor de sex feminin din Ro­mâ­nia, după cel mamar.

Incidență
Carcinomul epidermoid este cea mai frecventă formă, având localizarea în zona de transformare a colului uterin, spre zona superioară a vaginului. Acest tip de afecțiune este, în general, asimp­to­ma­tică, dar determină uneori sângerări și secreții neobiș­nuite, dureri de spate, dureri pelviene sau tumefierea mem­brelor inferioare.
Incidența cancerului de col uterin este semnificativ cres­cută în rândul femeilor cu debut al vieții sexuale precoce, al celor cu parteneri multipli, cu număr mare de sarcini sau fumătoare. Formele incipiente ale bolii pot fi depistate prin procesul de screening, examen citologic Babeș-Papanicolau.
În timpul unui test Papanicolau celulele sunt obținute de la nivelul colului și preparate pe o lamelă examinată microscopic. Testul detectează modi­ficări care pot indica un cancer de col. Se recomandă efectuarea anuală a unui test Papanicolau și a unui examen pelvin, în cazul femeilor active sexual.Există peste 20 de tipuri de virusuri papilloma (HPV) asociate acestui tip de cancer.

Testări gratuite
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, entitate formată din societăți medicale, aso­cia­ții de pacienți și ONG-uri, a celebrat în luna ianuarie a anului 2012 Săptămâna Eu­ro­peană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
Fundația „Renașterea“ pen­­tru Educație, Sănătate și Cultură, membră a Coaliției, a anunțat cu această ocazie rezultatele investigațiilor realizate în perioada martie 2008 – decembrie 2011, în cadrul programului „Renașterea Diagnostic Mobil – Sân și Col Uterin“, un proiect care a adus în țară primul centru mobil pentru efectuarea de mamografii și teste Babeș-Papanicolau gratuit, în co­mu­nitățile locale.
15.500 femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate peste 14.300 teste Papanicolau și 7.950 mamografii.

Text: Cristian Niculescu

Mai multe detalii în nr.5 al revistei “Ioana”, acum la chioșcuri.

Comments

comments

Previous:

Descifreaza semnalele pe care ti le transmite corpul tau

Next:

Operațiile estetice

You may also like

Post a new comment