Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial, din punct de vedere al numărului total de cazuri înregistrate, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. Cancerul colorectal este responsabil pentru aproximativ 694.000 de decese anual. Vestea bună este că boala se vindecă dacă este depistată la timp.
La 50 de ani, prima colonoscopie
“Cancerul colorectal poate fi vindecat dacă este depistat într-un stadiu incipient şi este tratat corespunzător. Pentru ca boala să fie identificată în primele faze de dezvoltare, ceea ce ce creşte şansele de vindecare, recomandăm tuturor persoanelor care au vârsta de peste 50 ani să efectueze o primă colonoscopie. În cazul persoanele cu risc crescut, aceasta poate fi efectuată chiar şi la vârste mai tinere. Prin testare regulată, polipii precanceroşi pot fi evidenţiati şi eliminaţi, ceea ce duce la scăderea semnificativă a riscului apariţiei bolii”, explică dr. Adina Croitoru, medic primar oncolog, Institutul Clinic Fundeni.
Factorul genetic nu trebuie neglijat
Persoanele cu vârsta peste 50 de ani şi cele cele care au antecedente familiale de polipi la nivelul colonului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Rudele de gradul I (părinţi, fraţi, surori sau copii) ale unei pacient cu cancer colorectal sunt susceptibile să dezvolte această boală, mai ales în cazul în care afecţiunea a fost diagnosticată la o vârstă tânără. În cazul în care mai multe rude apropiate au un istoric comun de cancer colorectal, riscul este chiar mai mare.
Ficatul, cel mai expus la metastaze
Cancerul colorectal apare atunci când celulele maligne formează tumori în ţesuturile sănătoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer “de colon” sau “rectal” este determinat de locul în care celulele maligne se formează şi se înmulţesc pentru a crea tumora primară, de unde ulterior se răspândesc la distanţă, dând naştere metastazelor. În prima fază, adică în stadiul localizat, tumora nu depăşeşte organul din care ia naştere, adică colonul sau rectul. Pe măsură ce boala progresează, tumora creşte şi se extinde la organele din jur şi anume la ganglionii limfatici. Aceasta este etapa de boală local-avansată. Dacă diagnosticul nu este pus în aceste etape localizate ale bolii şi tratamentul nu este iniţiat, celulele canceroase se răspândesc la distanţă de organul de origine, pe cale limfatică sau prin sânge, ceea ce duce la apariţia metastazelor. Anumite organe sunt mai susceptibile să fie sediul metastazelor. Cel mai afectat organ este ficatul, dar uneori metastazele se pot localiza şi în plămâni, oase sau chiar la nivelul creierului.
Afla AICI care sunt cele mai comune simtome care anunta aceasta problema majora.
Citeste si:
Comments

Previous:
Jumătate dintre părinții români tratează incorect durerea şi febra copiilor

Next:
Cum să fugim din calea pancreatitei
You may also like
-
28 Oct
Infectiile urinare si remedii naturale
MedicinăInfectiile urinare sunt suferinta de care nu scapa nici o femeie, practic in cursuul vietii ...
-
20 Mar
Sensibilitatea la schimbările de vreme
MedicinăÎn fața schimbărilor atmosferice nu suntem deloc egali. Pe unii capriciile vremii nu îi afectează ...
-
04 Dec
Migrena, o simplă durere de cap?
MedicinăDurerile de cap pot fi împărțite în categorii distincte, în funcție de peridiocitate, zona afectată ...
-
26 May
Anemia, o problemă care se tratează ușor
MedicinăPotrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 30% din populaţia din întreaga lume suferă de ...