Cameleonul sau viața în culori

12 January of 2018

Poate cel mai fascinant animal, 
cameleonul este reptila capabilă să-și schimbe oricând culoarea pielii. În ultimii ani, micii magicieni din specii diferite sunt disponibili în petshopuri, fiind special reproduși în captivitate, dar originari din  Madagascar, Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Cameleonul nu este pentru orice stăpân. Deși un animal solitar în sălbăticie, are nevoie de timp și de atenție pentru că și el este printre cele mai afectuoase reptile cunoscute. Sunt adaptați pentru viața în copac, având gheruțele ca niște clești pentru a se putea urca pe scoarță și o coadă foarte puternică ce îl ajută să se agațe de crengi, așa că abia așteaptă să-i oferi ocazia de a se urca pe tine sau a te ține de mână.

Specii și culori

Există aproximativ 150 de specii de cameleoni cunoscute, care au lungimi de la 5 până la 80 de centimetri. Sunt variate și ca longevitate. Și culori: de nuanțe de la verde, galben, albastru la portocaliu și maro. Iar câteva 
specii, probabil cele mai cunoscute publicului larg, au capacitatea de a-și schimba coloritul pielii. S-a crezut că fac asta ca să se apere de prădători sau să se camufleze. În realitate, se pare că specialiștii au înțeles fenomenul: animalul se schimbă în funcție de starea de spirit pe care o are, ca oamenii când se înroșesc în obraji de rușine sau pe toată fața, de emoții. Numai că aceste animale uimitoare au în piele celule care conțin nanocristale ce plutesc în citoplasmă. În funcție de distanța lor, se influențează și lungimea de undă a luminii pe care celula o reflectă, iar de aici rezultă un spectru al culorilor extrem de diversificat. Cameleonul își schimbă culoarea relaxând sau contractând aceste celule, adică pielea lor.

Mediu ideal

Terariul cameleonului trebuie să fie suficient de spațios și construit pe înălțime. De condițiile oferite de el va depinde starea de sănătate a cameleonului tău. Așa că trebuie să ții cont de câteva aspecte:

ventilație propice – altfel, apar 
probleme respiratorii;

lumină cu ultraviolete, care îi reglează metabolismul;

becuri speciale pentru încălzit pe timpul nopții (din ceramică, opace, fără lumină);

controlează-i continuu temperatura și umiditatea, ambele trebuie să fie ridicate;

nu-i pune în terariu obiecte care se pot încinge, deoarece cameleonii nu percep sursele de căldură și se pot arde. Ai grijă să nu se poată cățăra nici la becuri!

▶ așternutul se recomandă să fie din scoarță de copac – trebuie păstrat mereu uscat, ca să nu dezvolte bacterii sau mucegai;

▶ nu uita de decor, să fie unul cu 
liane, crengi, frunze artificiale;

umiditatea din aer trebuie să fie crescută, așa că poți pulveriza apă proaspătă călduță pe frunze și 
liane în fiecare dimineață.

Curiozități

  • 50% din speciile de cameleon din lume trăiesc pe insula Madagascar (59).
  • Majoritatea cameleonilor își mișcă ochii independent unul față de celălalt.
  • Alte specii au limba de două ori mai lungă decât propriul corp. Ea se termină cu o ventuză de prindere a insectelor.
  • Cameleonul mănâncă doar cât are nevoie, nu există cameleoni obezi.

Hrana Sunt insectivori, dar, în funcție de talie, pot consuma chiar și vertebrate mici. Când nu-l poți lăsa pe balcon să vâneze singur sau nu ai timp să-i prinzi insecte, fructele și frunzele sunt o alegere potrivită (salată verde, banane, păpădie, muguri). Când sunt mici, calciul este extrem de important în dieta lor – se poate lua din coajă de ou sau sub formă de suplimente de la petshop.

Apa trebuie să fie mereu proaspătă; cea mai simplă soluție este să-i cumperi un picurător special.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

dormitor confortabil

Previous:

Sfaturi simple pentru un dormitor confortabil și relaxant

redecorarea unui apartament vechi

Next:

5 sfaturi pentru redecorarea unui apartament vechi

You may also like

Post a new comment