Sibiu – scurt ragaz în medievalitate

30 May of 2013

În orașul din apropierea Făgărașului se poate ajunge ușor, atât pe calea aerului, cât și cu trenul sau cu autoturismul

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Numit Hermannstadt de colo­niștii sași, orașul întemeiat în secolul al XII-lea este azi unul dintre cele mai mari și mai bine conservate burguri medievale românești.

Oraș reprezentativ
Important oraș medieval al Transilvaniei, cu o bogată tradiție culturală și cu un trecut evocat la fiecare pas, Sibiul, menționat documentar în urmă cu aproape un mileniu, încântă și în prezent fiecare vizitator în parte. Obiectivele turistice abundă în această urbe aflată aproape integral pe harta monumentelor istorice; muzee, biserici, case memoriale, parcuri și zone de agrement putând fi întâlnite la fiecare pas. Cetatea a bifat pionieratul în varii domenii: primul muzeu, primul spital, prima atestare a unei școli, prima grădină zoologică sau prima carte în limba română din Ardeal fiind menționate aici.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


De altfel, și în prezent sistemul de informare digital prin info-chioșcuri și pe internet este, poate, cel mai amplu și mai accesibil din întreaga rețea virtuală românească.
Printre zonele naturale amenajate în scop turistic se numără Parcul sub Arini, creat în anul 1856, Parcul Astra și prima Grădină Zoologică din România, înfiin­țată în anul 1929. Păltiniș, o stațiune dedicată sporturilor de iarnă și nu numai, se află la doar 30 km de Sibiu. Mărginimea Sibiului este o zonă etnografică unică în țară, situată în partea de vest a ora­șului și limitată de văile râurilor Săliște și Sadului. Cea mai mare parte a satelor din zonă au păstrat tradiții vii și atractive obiceiuri folclorice.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Obiective turistice
Bătrâna cetate, acum centru istoric, este formată din trei piețe, nouă bastioane, numeroase scări, pasaje, ziduri și o sumedenie de monumente istorice.
Piața Mare, în lungime de 142 de metri, este mărginită de Palatul Brukenthal, Casele Haller, Lutsch și Weidner, Primăria Sibiului și Biserica Catolică.
În Piața Mică turiștii pot vizita reprezentativul Turn al Sfatului, Muzeul „Franz Binder“ sau Casa Artelor „Emil Sigerus“. De aici, pe sub Podul Minciunilor se ajunge în Orașul de Jos. Piața Huet este dominată de maiestuoasa Biserică Evanghelică.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Unul dintre cele mai romantice locuri ale Sibiului, Pasajul Scărilor, face legătura între Orașul de Sus și Orașul de Jos, cele două târguri medievale perfect conservate până în prezent. Diferite expoziții, filme de cinema, spectacole de teatru și restaurante cu specific variat completează opțiunile de timp liber și viața de noapte a orașului.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Cazare: Numeroase pensiuni agroturistice oferă cazare, atât în apropierea orașului, cât și în satele adiacente, având condiții de cazare și de masă la standarde ridicate și prețuri rezonabile. Pentru mai multe informații: www.turism.sibiu.ro

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Pe firul apei: Sulina

Next:

Important reper istoric și cultural, la Moșna

You may also like

Post a new comment