La plimbare prin Bucuresti

10 July of 2019

La plimbare prin Bucuresti – Peste două milioane de turiști au ales anul trecut să viziteze capitala țării noastre, iar numărul lor este în creștere. Aceștia sunt atrași de amestecul dintre vechi și nou, prezent nu doar în stilul arhitectural, ci și în stilul de viață al românilor, și de melanjul între lumea occidentală și cea orientală, care dă un farmec aparte Bucureștiului.

“Bună seara, Budapesta!“ se aude de multe ori la concertele sau spectacolele organizate în Capitală. Unii sunt flatați de asemănare, alții profund jigniți, iar eu cred că ar trebui să privim confuzia cu umor. Bucureștiul e un oraș care are multe de oferit și care trebuie descoperit bucățică cu bucățică, atât de străini, cât și de români. El e al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană, chiar dacă administrativ și politic mai are pași de făcut până să atingă pragul de civi­lizație așa cum îl percep românii când vine vorba de Occident. Capitala are un statut special, fiind singura care nu aparține niciunui județ. Cu toate acestea, populația de aici, undeva aproape de două milioane, este mai numeroasă decât a oricărei unități administrativ-teritoriale. Bucureștiul se dezvoltă pe zi ce trece, iar zona metropolitană se mărește considerabil, așa încât merită periodic să te simți turist la tine în oraș și să-l iei la pas pentru a-i descoperi noutățile sau pentru a-i afla trecutul.

Istorii interesante

Calea Victoriei, unul dintre cele mai importante bulevarde bucureștene, 
ce a purtat diferite denumiri, are o istorie care datează dinainte de domnia lui Brâncoveanu, când încă nu făcea parte din oraș. Ulterior, ea s-a extins și a fost pavată cu trunchiuri de copac, apoi cu piatră, pentru ca în 1882 o parte din ea să fie iluminată electric. De-a lungul străzii au început să se construiască case boierești, hanuri, hoteluri, magazine de lux și prăvălii, cafenele sau restaurante, devenind zona de 
high-life a Capitalei. De altfel, cândva după anii 1900, Bucureștiul a fost numit Micul Paris datorită frumuseții clădirilor și modernismului de care dădea dovadă. O poveste din perioada interbelică amintește de Maria 
Mihăescu, o femeie nonconformistă, îmbrăcată în pantaloni, care adora să se plimbe cu bicicleta pe străzile din oraș, în special pe Calea Victoriei.

Ea a primit porecla de Mița Biciclista de la un pretendent care nu a reușit să-i cucerească inima. Despre ea se spune că s-a iubit cu Octavian Goga, Nicolae Grigorescu și chiar cu regele 
Ferdinand, de unde i se trage a doua poreclă, Mița Cotroceanca. Astăzi, deși decăzută parțial, Calea Victoriei te îndeamnă să-i vizitezi muzeele de artă, de istorie, casele memoriale, clădirea CEC, Cercul Militar Național, teatrele sau lăcașurile de cult. În apropiere de intersecția cu strada Ion Câmpineanu, turiștii pot admira fațada unui cunoscut hotel care amintește de imaginea fostului Teatru Național, distrus de nemți în cel de-al Doilea Război Mondial. Perpendicular pe marele bulevard, se află strada Lipscani, în jurul căreia se desfășoară zona centrului vechi, un loc ideal pentru distracții nocturne sau diurne. Numele vine de la negustorii de pește ce aduceau marfă din orașul Leipzig.

Pe vremuri aici era un fel de Montmarte, un loc în care locuiau și lucrau numeroși artiști. 
Deloc ascunse printre restaurante, baruri și discoteci, Curtea Domnească, Hanul Gabroveni și biserica Stavropoleos își deschid larg porțile pentru cei interesați să vadă mai departe de desfrâul unanim acceptat de români sau de străini. Dezmățul nici nu e foarte greu de ratat, pentru că alcoolul sau țigările sunt mai ieftine ca în alte țări europene, iar petrecerile se țin lanț până în zorii zilei.

Nu departe de Calea Victoriei, vizavi de Universitate se află Palatul Suțu, azi muzeul Bucureștiului, pe care îți recomand să-l vizitezi și să admiri ceasul de perete din holul central, ale cărui limbi se învârt invers. El a fost realizat la Paris și are un mecanism special, iar dacă vrei să-l citești trebuie doar să remarci reflexia lui în oglinzile aflate în fața acestuia.

Depășind centrul Bucureștiului, găsim două simboluri ale orașului, aflate oarecum la capetele Căii Victoriei. Primul este Arcul de Triumf, ce aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat cu țara noastră la finalul Primul Război Mondial. Monumentul a fost construit inițial din lemn și s-a decis ca acesta să fie permanent, mai ales că în Capitală au mai existat alte asemenea edificii. Se poate vizita cu ocazia diverselor evenimente, înăuntru există un mic muzeu amenajat, însă merită să urci până în vârf pentru o frumoasă 
perspectivă. Al doilea simbol este 
Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, a doua clădire ca mărime din lume după Pentagon. Construcția, deși monumentală, trezește amintiri neplăcute românilor, însă rămâne, cu siguranță, un punct turistic extrem de important.

Fără a avea pretenția că am epuizat toate locurile interesante și frumoase din și despre Capitală, ca fapt divers, mai amintesc de stația de metrou Politehnica, pavată cu plăci de marmură ce provin din zăcăminte formate acum 80 de milioane de ani și care ascund fosile marine. Cine nu crede poate căuta informația pe google, mai ales că sistemul de internet din București este unul dintre cele mai bune din lume.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Lucruri curioase în locuri misterioase

Next:

Viena, între turism și lifestyle

You may also like

Post a new comment