Cacao. Un ingredient delicios, sanatos si energizant

16 November of 2015

Savurează ciocolata sub toate formele ei și vei trece mai ușor peste zilele mohorâte de iarnă, bea lapte cu cacao, consuma preparate cu cacao! Pudra de cacao și preparatele care o conțin sunt un beneficiu pentru sănătate și o adevărată hrană pentru suflet.

Citeste si: 9 mituri nutriționale și efectele lor

Structura bobului de cacao a fost cercetată în amănunt și s-a discutat mult în lumea științifică despre binefacerile bobului care conține feniletilamină, anandamidă și triptofan, dar și multe alte substanțe valoroase. Sunt substanțe care induc creierului o stare de bine, ce se traduce sub formă de bună dispoziție, relaxare și sentiment de plăcere; în plus, au rolul de a reduce presiunea arterială. Fructul de cacao este și o importantă sursă de magneziu, mineral-cheie pentru inimă și circulație, care ne ajută să fim mai energici. Nu este deci de mirare să aflăm că o ciocolată neagră cu peste 90% cacao este unul dintre cele mai sănătoase alimente.

cacao

Băutura zeilor

Arborele de cacao provine din pădurile ecuatoriale. Este lung și subțire și crește în umbra copacilor din junglă. Direct pe ramuri și pe trunchiul gros de numai 20 cm se află florile, care înfloresc tot anul și fac fructe. Maiașii și aztecii, cărora le datorăm și denumirea de „xocolatl“, desprindeau semințele din fructe, le lăsau să fermenteze și apoi le uscau – așa se face și acum pentru a se obține aroma tipică de cacao.

Citeste si: Secretele unui ten luminos

Locuitorii străvechi ai Americii Centrale obișnuiau să amestece acest produs cu apă, astfel încât să obține o băutură amară pe care o foloseau ca întăritor și medicament războinicii, preoții și prinții. Boabele de cacao erau atât de valoroase, încât puteau fi folosite ca monedă de schimb: un sclav făcea cât 100 de boabe de cacao.

Bun pentru suflet

Băutura amăruie de ciocolată li s-a părut complet neplăcută conchistadorilor spanioli ajunși în America Centrală în secolul XVI, dar au apreciat efectele pe care le avea (printre altele, și efectul afrodiziac). De aceea au căutat să o îmbunătățească și să o facă mai ușor de consumat, adăugând zahăr, vanilie și alte mirodenii.
În zilele noastre există mai multe moduri de a folosi boabele de cacao și mai ales pudra de cacao, în special pentru că, indiferent de forma de agregare, fructul de cacao face bine sufletului nostru.

Piele fermă

Un studiu comun al universităților germane Düsseldorf și Witten/Herdecke a concluzionat că structura și funcțio­nalitatea pielii sunt mai bune atunci când consumăm regulat flavanoli din cacao. În plus, cacaua hrănește țesuturile și este un factor natural de protecție UV.

Pudra de cacao este un artizan al frumuseții, iar acest efect apare chiar și la uz extern. Untul de cacao care se obține prin presarea boabelor se topește pe piele și este absorbit de aceasta. În plus, untul conține și acizi oleici, care conferă pielii protecție, formând un film subțire la suprafața ei – de aceea intră în compo­ziția rujurilor și balsamurilor de corp. Desigur că boabele de cacao sunt folosite pe scară largă și în compoziția măștilor de față.

Citeste si: Rețete dulci și aromate pentru prăjituri la tavă

Iată o mască pe bază de ca­cao care se poate prepara în casă: se amestecă într-un bol mic o linguriță de brânză de vaci, o linguriță de ulei de avocado și o linguriță praf de cacao; se aplică pe față și se lasă să stea așa cca 15 min. Se curăță apoi clătind cu multă  apă călduță. Tenul va avea imediat un aspect mai proaspăt.

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

ghimbir

Previous:

Ghimbir. Cum il folosesti ca sa profiti de puterea lui

salata cu ou, salata verde

Next:

Ingredientul secret pe care trebuie să-l pui în salată

You may also like

Post a new comment