Din ce în ce mai mulți oameni sunt afectați de acest sindrom. Află dacă faci parte dintre ei! Burnout: ești cumva în pericol?
În fiecare an, mii de oameni, de obicei foarte motivați și ambițioși, suferă din cauza unei căderi bruște emoționale, spirituale și trupești. Sunt la pământ, se simt epuizați sufletește și goi. Diagnosticul: burnout!
Burnout este treapta anterioară unei depresii. Denumirea vine din engleză și înseamnă „complet ars” – exact cum se simt cei afectați. Deseori se ajunge la simptomele acompaniatoare specifice, ca de exemplu tulburări semnificative de somn.
Experții apreciază că la nivel mondial sunt milioane de oameni care prezintă simptome de burnout. Există, desigur, și grupuri profesionale cu risc crescut. Acolo unde se lucrează sub presiune, stres și cu termene limită (în spitale, în mass-media etc.), unde se vehiculează sume de bani mari și contracte (bănci, asigurări) sau unde amabilitatea face parte din cererile slujbei (call-center), numărul de afecțiuni psihice (printre care se numără și burnout) s-a triplat în ultimii zece ani. Și profesorii fac parte din grupurile de risc – 50% dintre cei pensionați anticipat prezintă simptome de burnout. Dar tulburarea poate afecta uneori chiar și femeile casnice, când există dorința de a face totul perfect pentru cei dragi.
Stresul cronic și sarcinile grele sunt deseori cauza acestei tulburări. Când suntem stresați, în corp se eliberează corticotropina, care stimulează producerea altor hormoni (de exemplu, adrenalină), ceea ce duce la o tensiune permanentă dacă stresul persistă. Pentru cei afectați, deconectarea nu mai este posibilă. Motorul rulează până când este supraîncins și apoi se prăjește – și nu mai merge nimic.
Tulburarea se tratează prin psihoterapie, combinată deseori cu medicație, ce declanșează eliberarea hormonului fericirii, serotonina, în creier – pentru ca cel afectat să iasă din atitudinea de bază depresivă.
Cel mai bine este să nu se ajungă atât de departe și cei în pericol de burnout să integreze în rutina zilnică câteva mici strategii anti-stres. Ele sunt protecția cea mai eficientă împotriva arderii.
Cum poți preveni:
✓Fă pauze intenționate, creează scurte insule de liniște.
✓În situații de stres: inspiră adânc și poartă o conversație pozitivă cu tine („O să reușesc”). Sună banal, dar ajută!
✓Cere ajutor altora, fără a vedea asta ca pe un eșec.
✓În timpul liber cultivă-ți pasiunile și cercul de prieteni.
✓ Învață tehnici de relaxare (yoga, training autogen).
✓Nu face nimic din când în când, lenevește fără să te simți vinovată.
Citeste si:
Comments
You may also like
-
19 Jun
Joaca copiilor. Pot parintii sa fie posibili parteneri de joaca?
CopiiNu am putut să nu remarc o tendință din ce în ce mai pronunțată în ...
-
11 Jan
Ce spun preferinţele despre el
Relații și sexO examinare utilă a gusturilor masculine și feminine acă te uiți prin tabloide la cine ...
-
31 Mar
Contraceptia de la A la Z
Relații și sexTe neliniștește ideea unei sarcini nedorite? Atunci nu te arunca în brațele plăcerii fără să ...
-
06 Nov
4 tehnici cu adevărat utile pentru a evita capcanele lucratului de acasă
FamilieE mult mai comod să muncești de acasă, iar dacă reușești să eviți capcanele acestui ...