Bulgaria – Bansko și Borovets

07 December of 2011

Foto: Cristian Niculescu

Stațiunile montane ale Bulgariei atrag anual numeroși turiști români, dornici să petreacă aici un memo­rabil concediu de iarnă

Localitățile Borovets și Bansko se numără printre cele mai mari și mai importante stațiuni montane din Bulgaria. Aici, turiștii se pot bucura de farmecul naturii, de aerul proaspăt, de savoarea bucatelor specifice, de pârtiile încărcate cu zăpadă mai bine de o treime din an și de maiestuozitatea munților Rila și Pirin, cu cele mai înalte vârfuri ale Balcanilor (Musala – 2925 m și Vihren – 2914 m).

Foto: Cristian Niculescu

Borovets, celebră școală de schi
Situată pe coasta de nord a vârfului Musala, la doar 70 km distanță de capitala Sofia, localitatea Borovets este cea mai bătrână stațiune de schi a Bulgariei, fiind mențio-
nată sub acest aspect încă din anul 1896. Așe­zată la 1390 de metri altitudine, înconjurată cu păduri de conifere și având pârtii de schi la peste 2500 de metri, Borovets este acoperită cu zăpadă din decembrie și până la sfârșitul lunii aprilie.
În regiune sunt găzduite constant numeroase competiții aparținând sporturilor de iarnă, de-a lungul unor pârtii variind ca lungime și cu diferite grade de dificultate, însumând aproape 45 km. Pârtiile sunt păstrate în bună stare de funcționare, cu ajutorul unor tehnologii moderne de întreținere, iar în apropierea stației de plecare a telecabinei sunt amenajate centre de închiriere a echipamentului sportiv.
Viața de noapte își face simțită prezența odată cu lăsarea întunericului, numeroase discoteci, cafenele și baruri oferind clien­ților, în perioada sezonului de schi, un program prelungit până în zori.
Cu o temperatură medie anuală de +5ºC, clima se dovedește a fi una temperată, având valori ce nu scad sub -5ºC în cele mai friguroase perioade ale anului.
Borovets oferă zeci de rute montane pitorești pentru grupuri organizate și cu ghizi experimentați. Turiștii pot merge să viziteze cele șapte lacuri ale Muntelui Rila, superba Biserică Rila aflată în patrimoniul cultural UNESCO sau vârfurile montane Malyovitsa și Musala.

Foto: Cristian Niculescu

Bansko, o stațiune modernă
Cu importante finanțări efectuate în ultimii ani, pentru a moderniza pârtiile sale de schi, Bansko se mândrește acum cu cel mai frumos astfel de centru, din Europa de Est.
Cu o lungime totală de 65 km, pârtiile din stațiune sunt împărțite în două zone distincte, în funcție de altitudinea la care se află: Chalin Valog (1100–1600 de metri) și Shiligarnika (1700–2500 de metri).
Denumit în anul 2007 „Capitală a sporturilor de iarnă din Europa de Est“ de către jurnaliștii străini, Bansko a cunoscut în ultimul deceniu o dezvoltare rapidă, transformându-se dintr-un sătuc cu puține locuri de cazare în cea mai importantă stațiune montană a Bulgariei.
Bansko este o combinația reușită între o modernă stațiune montană și un oraș istoric, oferind turiștilor numeroase variante de petrecere a timpului liber, taverne tradiționale, cafenele, discoteci și cluburi de noapte.
La câțiva km vest de oraș se află fortăreața Staroto Gradishte și dealurile tracice, iar în sud se desfășoară Parcul Național Pirin. Stațiunile Borovets și Bansko oferă turiștilor numeroase motive pentru petrecerea unui concediu de iarnă binemeritat.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Peștera și Cheile Dâmbovicioarei

Next:

Secu și Sihăstria – Clipe de meditație

You may also like

Post a new comment