Bucură-te de ceea ce ai!

23 April of 2018

Fie că e vorba de dragoste, de ca­rieră, de hobby-uri, fie că e vorba de viaţa ta pur şi simplu, crezi cu adevărat că poţi fi mulţumită când te uiţi în prezent și în trecut?

„Eu nu sunt mulţumită de mine. Am atâtea lucruri pe care aş vrea să le schimb la mine, pe care aş vrea să le fac mai bine… Ştiu că nu voi fi un geniu niciodată, dar mi-aş fi dorit să fiu ieşită din comun. Dacă mă uit înapoi cu 20 de ani, văd că tot ce am făcut ar fi trebuit să fie diferit.“ Elena, 32

„Eu am decis că nu am nevoie de standardele celorlalţi, pentru că am propriile mele standarde. Sunt mulţumită de mine. Ştiu că sunt bună în domeniul meu şi vreau să fiu şi mai bună. Ştiu că am luat decizii bune dacă mă uit în urmă, pentru că au fost ale mele. Nici ale părinţilor, nici ale altcuiva apropiat. Chiar dacă am greşit, am învăţat din propriile greșeli. Nu am niciun regret.“
Valentina, 43

Cum vă par cele două mărturisiri? În ce categorie v-aţi încadra?
De cele mai multe ori, mulţumirea/ne­mul­țumirea de sine este o opţiune perso­nală. Oamenii pot fi mai mulţumiţi sau nemulţumiţi în funcţie de cât de bine se cunosc pe ei înşişi, de cum li se insuflă încrederea de către cei care contribuie la formarea lor. Mai depinde și de doza de optimism/pesimism pe care o are fiecare, de cum înveţi să îţi or­ganizezi viaţa şi să te ţii de ceea ce îţi doreşti cu adevărat.

A fi mulţumit de tine, de viaţa ta reprezintă una dintre priorităţile oricărei ființe umane. Când eşti mulţumit parcă îţi iese mai bine treaba, munceşti mai uşor, eşti mai eficient şi ai relaţii bune cu lumea din jurul tău.

Să fii mulţumit înseamnă să fii satisfăcut de persoana ta, de viaţa ta aşa cum este ea. Cînd eşti mulţumit simţi o stare de calm, de confort psihic general, de siguranță. Te simţi bine în pielea ta şi consideri favorabile circum­stan­ţele. Starea de mulțumire te conectează la pla­nuri de viitor cu șanse de succes, fiindcă sunt clădite pe o stare pozitivă, de satisfacție.

Când eşti nemulţumit, parcă soarta îţi este potrivnică, îţi găseşti cusu­ruri, te simţi rău cu tine şi cu ceilalţi. De ce totuşi este mai uşor să fii nemulţumit decât mulţumit? Din mai multe motive: pentru că nu te evaluezi corect, pentru că nu ai încredere în tine, pentru că eşti depri­mată, pesimistă sau eşti învăţată să pui răul în faţă, sau poate că eşti perfec­ţionistă. Sau doar pentru că ți-ai creat o obiș­nuință în a vedea partea nega­tivă a lucrurilor.

Să vedem cum am putea înclina balanța spre partea de satisfacții și mulțumire pentru ceea ce ai, în loc de a fi tot timpul ne­mul­țumită de ceea ce nu ai.

Opusul nemulțumirii, insatisfacției, este recunoștința. Ai puterea să întorci orice situație negativă și relație într-una pozitivă. Când suntem recunoscători pentru ceva sau cineva din viața noastră este datorită puterii de a mulțumi pentru ce avem. Astfel vom atrage lucruri mai bune.
Dacă relația de cuplu este presărată și de momente rele, ne putem concentra doar pe ele și putem deveni din ce în ce mai ne­mul­țumiți. Dar putem alege să vedem și partea bună a relației și atunci se schimbă perspectiva.

Dacă la serviciu relația cu colega de birou este încordată, ne putem gândi la alte lu­cruri care funcționează: salariu motivant, cursuri de specializare etc. Dacă nemulțu­mirile cresc și sunt foarte mari, atunci e semn că trebuie să schimbăm.

Jurnalul recunoștinței
Fă o listă cu lucrurile bune care ţi se în­tâm­plă în fiecare zi! Crezi că este imposibil să fii mulţumită în fiecare zi? Sigur că nu în fiecare moment al zilei, dar ar fi bine pentru tine să vezi partea bună a lucrurilor.

Scrie cât mai multe lucruri pentru care ești recunoscătoare. În fiecare seară înainte de culcare poți trece în jurnalul tău ce consideri că ai primit zilnic. Lista nu trebuie să fie prea lungă – scrie cinci lucruri po

zitive care ți s-au întâmplat. Include și persoane pe care le-ai întâlnit sau care te-au influ­ențat pozitiv în ziua respectivă.Include lucrurile simple, nu numai pe cele mărețe – cum ar fi un zâmbet de copil, o surpriză plăcută, o cumpărătură rentabilă, un client mulțumit de serviciile tale, un paragraf dintr-o carte, o întâlnire plăcută etc.

Poți să faci, de asemenea, o listă cu ceea ce îți place să faci – încearcă să te ții de acti­vi­tățile care îți plac, ele sunt dătătoare de satis­facții și de energie. În loc să te plângi de problemele care se ivesc zilnic, mai bine ia-le ca pe o oportunitate de a te dezvolta, fii recu­noscătoare că poți să crești și să-ți folosești mintea creativ pentru a găsi soluții.

Spune-ți așa: „Mă iubesc pe mine, pot să atrag persoane și lucruri bune în viața mea. Am puterea să aleg, să-mi creionez viața așa cum vreau, și sunt responsabilă de viața mea. Știu că pot găsi soluții, nu contează ce îmi aduce viața, eu am ultimul cuvânt. Eu pot să stabilesc și să provoc si­tu­ațiile care îmi aduc ceea ce e bine pentru mine.“

Toţi avem frământări, frici, indispoziţii, dezamăgiri ş.a.m.d. Cu toate acestea, chiar dacă ţi se întâmplă lucruri nefericite, continuarea sau efectul pot fi pozitive. În cele din urmă, depinde de cum iei tu lucrurile, de cum decizi tu să reacționezi în fața celor ce ți le oferă viața.

Opinia specialistului
„Obții ce vrei când te bucuri de ceea ce ai“, spune Robin Sharma, expert în dezvoltare personală și leadership.

El spune, inspirat de filosofia lui Nelson Mandela, că ar trebui să ne bucurăm pentru că am ajuns atât de departe și să fim recunoscători pentru că am parcurs atât de mult din călătoria numită „viață“. Să trăim în prezent și să ne amintim de darurile primite. Cu aceste daruri vin și marile responsabilități. Fiecare om are „datoria de a străluci“. Nu trebuie să ne culcăm pe laurii victoriei și să devenim prea mulțumiți de noi înșine. Trebuie să ne folosim de talentele noastre pentru a face, a fi și a vedea mai mult.

„Bucurați-vă de ceea ce aveți deja, apoi obțineți ceea ce doriți. Savurați urcarea muntelui, dar nu vă luați ochii de la vârf“, spune el în „Ghidul împlinirii de sine“.

Oana Pescaru- psiholog și terapeut de familie

 

Citeste si:

 

Comments

comments

Previous:

Strategii 
antidepresive

Next:

Esti omul bun la toate?

You may also like

Post a new comment