București, București…

19 January of 2010

Foto: Cristian Niculescu

Divers, pitoresc si atractiv, cel mai important centru urban al tarii, numarand doua milioane de locuitori si o istorie desfasurata pe parcursul a jumatate de mileniu, se constituie intr-o tinta atractiva pentru fiecare turist.

Obiective turistice
Structura initiala a Capitalei a cunoscut schimbari radicale, datorate in parte vremurilor tulburi, dar si diferitelor administratii care au modificat pe parcurs planurile urbanistice ale orasului. Evolutia a avut loc in etape istorice separate. Din perioada Evului Mediu, secolul al XVI-lea, dateaza intemeierea cetatii Bucuresti si ridicarea ansamblului domnesc de la Curtea Veche. In jurul palatului si al bisericii, pastrate pana in prezent in forma initiala, s-au dezvoltat numeroase centre si ateliere mestesugaresti pe ulite celebre, intitulate Selari, Lipscani, Smardan sau Gabroveni.
Calea Victoriei abunda de impresionante capodopere arhitectonice ale epocii moderne: Muzeul National de Istorie, Casa de Economii si Consemnatiuni, Ateneul Roman sau Cercul Militar National. Comunitati minoritare si-au adus aportul prin zidirea unor remarcabile edificii: bisericile Luterana, Armeneasca si Anglicana, centre culturale sau case memoriale. Perioada contemporana, se remarca prin inaltarea Palatului Parlamentului pe fostul Deal al Spirii, pe o suprafata depasind 300 mii de metri patrati, a doua ca marime din lume.

Modalitati de relaxare
Bucurestiul li se prezinta turistilor ca un oras alert si incantator prin diversitatea sa, beneficiind de numeroase baruri, cafenele, restaurante, malluri, teatre si cinematografe. Parcurile ii sunt pline de viata la sfarsit de saptamana, in special cele situate in dreptul zonei centrale, Cismigiu, Libertatii, Tineretului sau Herastrau. Apreciat pentru pitorescul sau si rasfatat in perioada interbelica cu apelativul de “Micul Paris”, orasul prospera an de an, ajungand incet, dar sigur, sa ocupe un loc bine meritat in randul capitalelor Uniunii Europene.

Statuia Aviatorilor
Inaugurat in anul 1935, monumentul reprezinta un omagiu adus pionierilor aeronauticii, celor care au pus bazele unei adevarate arte in stiinta romaneasca, luptand cu imensitatea vazduhului si fortele nebanuite ale naturii.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Alpinism în Făgăraș – maiestuos, impunător, provocator…

Next:

Germania sub zăpadă

You may also like

Post a new comment