Breath Walk un tip de mers nou și blând – În timpul acestui exercițiu special de yoga se ajunge, pas cu pas, la pace și echilibru interior.
Cât de plăcut este să te plimbi fără țel prin natură, să respiri aer curat și să lași vântul să-ți limpezească mintea! Când ne permitem astfel de momente, începem să ne cunoaștem cu adevărat. Simțim că suntem stăpâne pe noi și că avem libertatea să ne alegem propria cale. Cu această ocazie, ne întărim mușchii și încheieturile și facem un lucru bun pentru inimă. Dar chiar dacă aceste lucruri își au importanța lor, ele nu trebuie să reprezinte principalul nostru scop.
Fără un țel precis
Mergem pe jos pentru că ne place. Și respirăm pentru că respirăm, conștiente fiind că în felul acesta scăpăm de
încordare și ne stabilizăm undele cerebrale. Asta înseamnă că ne cufundăm într-o stare în care suntem profund relaxate și, în același timp, extrem de concentrate. Este o stare în care ne putem folosi întregul potențial: logica, experiența, sentimentele și intuiția se află în armonie.
Dar acest lucru funcționează numai dacă spiritul nostru este concentrat
pe așa ceva și nu oscilează necontrolat
între trecut și viitor. În timpul exercițiului „BreathWalk“ (engl.: „breath“ a respira, „walk“ a merge), spiritul este ancorat în prezent: unim respirația și pașii după un anumit model care necesită o oarecare concentrare. Ne golim mintea și ajungem astfel în mod natural în stare de meditație. Fiecare exercițiu de Breath-Walk constă din 5 elemente:
1.Simte respirația
Înainte de mersul propriu-zis, se armonizează trupul și sufletul. Stai în picioare și simte legătura cu pământul. Apoi fii atentă la respirație timp de 2 minute. Simte cum intră aerul în corp și după aceea cum iese. Lasă-l să pătrundă din ce în ce mai adânc în abdomenul
inferior. Întinde apoi brațele în spate, deschide pieptul, răsucește corpul de la stânga la dreapta și apleacă-te în față. Dacă ai senzația că nu ești cu adevărat „trează“, sari timp de 30 de secunde. La final, închide o clipă ochii și concentrează-te pe cel de-al „treilea ochi“, care se află între sprâncene.
2. Aliniază corpul
Începe cu un tempo lent și găsește-ți ritmul, pentru ca după 5 minute să-ți percepi corpul de la picioare până la creștet. Pune tălpile pe pământ și rotește piciorul. Mută-ți atenția asupra gambelor, genunchilor și apoi asupra coapselor, până la șolduri. Percepe încordările și relaxează mușchii. Simte-ți apoi spatele, umerii și ceafa. Relaxează toți mușchii și fii atentă ca trupul să stea drept, cu coloana vertebrală dreaptă. Încă ceva: zâmbește.
3. Prinde ritmul
Se sincronizează acum respirația și pașii, și anume după un ritm de patru. Asta înseamnă că respiri în patru părți egale prin nas: inspiri, inspiri, inspiri, inspiri. Apoi expiri
în patru părți egale:
expiri, expiri, expiri, expiri. Inspiri prima dată când piciorul stâng pășește în față, a doua oară când piciorul drept face un pas. Apoi încă o dată cu stângul și cu dreptul. După aceea începe expirația, când piciorul stâng face un pas în față. Se execută timp de trei minute.
4. Combină o mudra
La fiecare succesiune de patru părți se combină un exercițiu cu degetele. La prima inspirație, când pășești cu stângul, degetele mari de la ambele mâini ating degetele arătătoare. În următorii trei timpi de inspirație, degetele mari ating degetele mijlocii, inelarele și degetele mici. Când expiri, degetele mari se întorc la arătătoare. După ce stăpânești ritmul, combină cu respirația, mudra și pașii mantra din patru silabe: Sa-Ta-Na-Ma. Efectul va spori.
5. Deschide-ți simțurile
Alege un loc frumos din natură. Stai dreaptă, cu picioarele depărtate la nivelul umerilor. Simte aerul pe piele, mireasma naturii, ciripitul păsărilor, foșnetul frunzelor. Percepe lumea și simte cum ești o parte din ea.
Info Origine: BreathWalk a fost elaborat de Yogi Bhajan (1929 – 2004), un maestru sikh indian, împreună cu psihoterapeutul Gurucharan Singh Khalsa, în Statele Unite ale Americii.
Variații: poți lăsa uneori respirația
liberă sau poți renunța la mudra.
Citeste si: 15 minute de miscare pe zi, secretul sanatatii
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
09 Mar
Modul în care sportul crește imunitatea
FitnessExercițiile ajută sau împiedică capacitatea corpului nostru de a combate infecțiile? Depinde. În contextul noului ...
-
14 Jan
Tu știi (de ce) să înoți?
FitnessTu știi (de ce) să înoți? – Nimic nu se asortează mai bine cu vara ...
-
04 Jun
Sportul ca mod de viata
FitnessVrem să arătăm bine și uneori ni se pare că răspunsul la toate problemele noastre ...
-
14 Jan
Mereu flexibilă. Cateva sfaturi de care merita sa tii cont!
FitnessMereu flexibilă – Viața sedentară, statul la calculator și alimentația incorectă pot duce la rigidizarea ...