Brândușa de primăvară face parte și din categoria plantelor cu beneficii asupra sănătății, deși sunt foarte puțini cei care știu asta și, și mai puțini cei care le folosesc.
Brândușa de primăvară (Crocus), denumită popular stânjenel, brândușa de munte, șofran, face parte din familia Iridaceae. Originară din Europa și Asia, este o plantă perenă, herbacee, bulboasă, una dintre cele mai timpurii flori, unele varietăți înflorind încă din luna ianuarie. Genul Crocus cuprinde peste 80 de specii și numeroase varietăți, doar unele dintre acestea fiind binefăcătoare, dar toate o bucurie pentru suflet fiind printre primele flori ale primăverii.
Se consumă crudă prima brândușă găsită
În tradiția populară s-a creat obiceiul de a fi consumată, în stare crudă, prima brândușă găsită primăvara ca prevenție contra “frigurilor”. Se folosește, de asemenea, la spălarea rănilor, ca dezinfectant și cicatrizant. Brândușa de primăvară este comestibilă spre deosebire de cea de toamnă, care este toxică. Mai mult cea de primavară este galben portocalie, iar cea de toamnă, mov lila. Petalele acestei au fost folosite la prepararea dulcețurilor de primăvară. În formă uscată, florile sunt folosite pentru ornarea ciocolatei sau a prăjiturilor și sunt printre florile comestibile ca atare.
Frunzele sunt înguste și lungi. Florile neparfumate ating o înălțime între 8-15 cm, au forma unor cupe și petale ascuțite sau rotunjite, în nuanțe diverse: roșu, galben, alb, bicolore, cu puncte și striații. Cresc în pâlcuri dese, începând din zona păduroasă, prin pășuni și alte locuri ierboase deschise.
Planta conține uleiuri grase, fitosterol și este indicată în afecțiuni ale pielii, precum tratarea coșurilor și a ridurilor, redând elasticitatea și suplețea pielii, potrivit site-ului biaplant.ro. Are de asemenea un efect antiinflamator.
Poți aduna florile de brândușă de primăvară și le poți usca. Petalele se pot combina cu alte flori și plante pentru a face ceaiuri aromate și pline de beneficii pentru sănătate.
Citeste si
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
27 Nov
Beneficiile semintelor de chimen
NutrițieChimenul este cunoscut din antichitate, de când a fost utilizat atât ca și condiment pentru ...
-
13 Aug
Diabeticii în vremea COVID-19. Interviu cu Dr. Dumitra Bălan
SănătateÎn perioada stării de urgență, diabetul a fost una dintre afecțiunile des amintite de specialiști ...
-
19 Feb
6 ingrediente esențiale pentru un tonus ridicat
SănătateAm facut o lista geniala cu 6 ingrediente esențiale pentru un tonus ridicat. De cele ...
-
17 May
Dieta de doua saptamani
NutrițieDieta de doua saptamani este o dieta clasica in seria dietelor pentru scaderea in greutate. ...