Bolile triroidei

09 February of 2016

Atâta timp cât funcționează bine nici nu ne gândim la ea. Și totuși, mica glandă endocrină numită tiroidă joacă un rol esențial în metabolism. Dar ce se întâmplă când această formidabilă mașină se dereglează?

Nici nu ne putem imagina influența pe care o are tiroida asupra sănătății și stării noastre de bine. De ce este atât de important rolul pe care îl joacă? Deoarece gestionează energia noastră vitală. Deși măsoară doar 6 cm și cântărește între 10 și 20 g, tiroida influențează multe funcții importante din corp. Iar atunci când se produce un dezechilibru în activitatea ei, apar simptome supărătoare ce pot afecta viața de zi cu zi.

Tiroida produce doi hormoni: triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Grație iodului pe care îl luăm din apă și alimente, acești doi hormoni își pot îndeplini corect funcțiile. Însă atunci când tiroida nu produce o cantitate adecvată de hormoni se instalează hipotiroidia sau, dim­potrivă, hipertiroidia.

Alimente banale care stimulează activitatea tiroidei

Un rol esențial
Tiroida deține frâiele metabolismului nostru. Este organul care se ocupă de metabolismul tuturor celulelor corpului uman, adică de energia musculară, de digestie, de ritmul cardiac și de temperatura corpului, de viteza cu care organele îşi îndeplinesc funcţiile, de procesele gândirii (memoria, viteza de reacţie, capacitatea de a înţelege) etc. Toate organele (creier, inimă, piele etc.) sunt influențate de hormonii tiroidieni. Este de înțeles, așadar, de ce sănătatea şi dispoziţia noastră au de suferit atunci când activitatea acestei glande este perturbată.

O tulburare mai frecventă la femei
S-a constatat că femeile prezintă un risc de cinci ori mai mare de a se îmbolnăvi de tiroidă decât bărbații. De fapt, se estimează că una din zece femei va dezvolta o tulburare tiroidiană în decursul vieții, în special din cauză că buna funcționare a tiroidei depinde de schimbările hormonale din organism. Perturbarea activității acestei glande survine cel mai adesea în perioadele de schimbări hormonale majore: pubertate, menopauză, sarcină, alăptare.

Bolile tiroidiene se pot declanșa și ca efect al stresului, pe care femeile îl suportă mai greu decât bărbații. De asemenea, dacă cineva din familie a avut probleme cu tiroida, trebuie acordată o atenție sporită simptomelor ce ar putea trăda o tulburare în funcționarea acestei glande.

O tiroidă leneșă: simptome depresive
Când tiroida produce prea puțini hormoni (hipotiroidie) apar simptome precum oboseală, somnolență, tulburări de concentrare, pierderi de memorie, sensibilitate mărită la frig, episoade de constipație, piele aspră și uscată, crampe musculare, scăderea libidoului, tulburări menstruale, creștere în greutate. Dacă te confrunți cu asemenea simptome, ar fi bine să-ți faci niște analize de sânge ca să verifici dacă într-adevăr tiroida ta secretă mai puțini hormoni decât ar trebui.

Cauza cea mai frecventă a hipotiroidiei este boala Hashimoto, o maladie autoimună în cursul căreia tiroida sfârșește prin a se autodistruge. Alte cauze pot fi o tulburare a hipofizei sau îndepărtarea chirurgicală a gușei. De obicei hipotiroidia se face simțită pe la 40 de ani. Se estimează că 10-20% dintre femeile intrate la menopauză se confruntă cu hipotiroidie. În cazurile severe, această afecțiune poate mima perfect o depresie cu întregul ei alai de simptome psihice: tristețe inexplicabilă, pierderea interesului și a plăcerii, incapacitate de a simți bucurie etc. Prin urmare, este important ca boala să fie diagnosticată la timp: cu tratament, gândurile negre dispar în câteva săptămâni. Vestea bună este că hipotiroidia poate fi tratată foarte bine. Este suficient să se înlocuiască hormonii lipsă cu o pastiluță înghițită zilnic.

Hormonii tiroidieni de substituție sunt identici cu substanța naturală, așa că nu ai de ce să-ți faci griji. Supărător poate fi însă faptul că tratamentul trebuie urmat toată viața.

Tiroidă hiperactivă: risc pentru inimă
Când tiroida secretă prea mulți hormoni (cazuri mai rare), se declanșează o hiperactivitate generală a organismului. Simptomele ce pot trăda hipertiroidia sunt: nervozitate, iritabilitate, tremurături ale mâinilor, tulburări de somn, pierdere în greutate inexplicabilă, senzație de căldură, palpitații, slăbiciune, ritm cardiac accelerat, diaree frecventă, transpirație excesivă.
La persoanele mai în vârstă care au crescut într-un mediu sărac în iod, acest dezechilibru hormonal se explică adeseori prin prezența gușei sau a unor mici noduli pe tiroidă.

La alte persoane cauzele pot fi maladia Basedow, o inflamație sau o tumoră be­nignă a tiroidei, stresul puternic, trau­mele psihice, artrita reumatoidă. Tratamentul constă în administrarea fie de medicamente care scad secreția de hormoni a glandei, fie, în unele cazuri, de iod radioactiv. Tratamentul se urmează cel puțin 8 luni și se fac periodic analize care controlează nivelurile de hormoni tiroidieni. Contrar hipotiroidiei, în cele mai multe situații tratamentul este necesar doar pentru o anumită durată de timp.(angela ciltan)

Bine de știut

  • Cu cât mai repede începi tratamentul, cu atât mai bine.
  • Neglijarea simptomelor poate atrage după sine nu numai boli grave ale tiroidei, dar și anemie, boli de inimă, tulburări ale ciclului menstrual, slăbirea oaselor.
  • În majoritatea cazurilor, tulburările tiroidei nu pot fi pe deplin vindecate, dar respectând indicațiile medicului pot fi eliminate simptomele neplăcute.
  • Nu te abate de la tratamentul prescris, nu mări sau micșora doza de medicamente.
  • Nu neglija controalele medicale la termenele specificate de doctor.
  • Nu folosi produse pentru slăbit cu conținut necunoscut, deoarece unele pot conține extracte de hormoni tiroidieni.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cauzele putin stiute ale durerilor de spate

Next:

Fereste-te de micoze!

You may also like

Post a new comment