Bolile eruptive ale copilăriei

06 January of 2010

Se numesc bolile copilăriei, dar le pot face și adulții care nu au fost imunizați

Situații des întâlnite atunci când este efectuat un consult în etapa pediatrică, bolile eruptive ale copilăriei îmbracă forme diferite de manifestare, putând să apară la orice vârstă ca urmare a unor cauze multiple. Factorul contaminant poate fi din punct de vedere etiologic de origine bacteriană, virală, parazitară sau micotică. Deși evoluția acestor boli este în general una favorabilă, consultarea unui medic este obligatorie, deoarece pe parcurs pot apărea com­pli­cații grave.

Rujeola
Pojarul, așa cum mai este denumită afecțiunea, are o perioadă de incubație relativ fixă, 10–12 zile, erupția fiind precedată de febră puternică, de conjunctivită acută și de tuse. Erupția începe la nivelul feței și al gâtului, extinzându-se ulterior pe trunchi și membre. Contagiozitatea este foarte mare, dar cu o prevalență redusă datorită introducerii vaccinării în schema obligatorie. Poate înregistra complicații în cursul unei evoluții netratate, pre­cum bronhopneumonia, laringita, otita medie sau miocardita.
Rubeola (pojarul german) are o evoluție mai blândă și cu mai puține complicații. Erupția poate avea aspect scarlatiniform; boala are o perioadă de incubație de 14–21 de zile și poate da o febră care rareori depășește 38,5 grade. După cca. trei zile de la debut, erupția dispare. Pericolul real poate apărea doar când o gravidă face rubeolă fără a fi vaccinată.

Varicela
Numită și vărsat de vânt, este poate cel mai des întâlnită boală eruptivă a copilăriei, fiind și extrem de contagioasă. Primele semne sunt reprezentate de febră și de alterarea moderată a stării de sănătate. Caracteristică varicelei este apariția veziculelor în 3–5 valuri eruptive pe parcursul a 10–16 zile de evoluție. Niciodată nu trebuie administrată din proprie inițiativă aspirină copiilor cu boli infecțioase virale: poate genera insuficiență hepatică și encefalopatie.
Virusul care produce varicela este cel care produce și zona zoster. Copiii vaccinați împotriva varicelei pot face la o anumită vârstă forme ușoare sau medii ale bolii, întrucât vaccinarea nu garan­tează imunitatea pe viață a unei persoane.

Scarlatina
Produsă de infecția farin­gia­nă sau cutanată cu streptococ de grup A, scarlatina are o perioadă de incubație ce durează în medie 3 zile. Boala se manifestă în pri­mele zile prin febră mare, frisoane și cefalee.
La început, limba este acoperită cu un depozit albicios, iar ulterior se descuamează de la vârf spre părțile laterale, rămânând dezepitelizată. Erupția cutanată este formată din pete mici și roșii, aspre la palpare. Uneori, pot apărea și depozite de puroi la nivelul amigdalelor. Boala poate da complicații la nivelul rinichilor și a miocardului, astfel încât obligă la o maximă atenție în depistarea ei. Diagnosticul poate fi pus după prelevarea unui exudat faringian cu rezultat pozitiv în depistarea streptococului.
Urmărirea pacientului du­pă terminarea bolii se face timp de 30 de zile, clinic și cu analize de laborator. Afecțiunea trebuie obligatoriu declarată medicului de familie, tratamentul începându-se direct din spital.
Cu excepția scarlatinei, pentru care nu există vaccin disponibil, rujeola, rubeola sau varicela pot fi evitate cu ajutorul vaccinării. Vaccinarea împotriva rujeolei este obligatorie, iar cea împotriva varicelei opțională.

Consultant: Dr. Bejan Corina – EUROCLINIC
Redactor: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Etapele dezvoltării

Next:

Monturile – un adevăr dureros

You may also like

Post a new comment