Boli psihice bizare pe care nu le vei crede sunt reale

30 March of 2020

Creierul uman este cel mai complex lucru din universul cunoscut, capabil să facă față unei lumi în care realitatea este cu siguranță mai ciudată decât ficțiunea! Iată câteva boli psihice nebișnuite, de care probabil nu ai auzit până acum.

1. Mirrored-Self

Misidentification sau imposibilitatea de a-ți recunoaște imaginea reflectată de o oglindă este o afecțiune delirantă cel mai frecvent asociată cu demența, în special cu boala Alzheimer. Afecțiunea face imposibilă recunoșterea propriei imagini, iar pacientul vede un străin când se uită într-o oglindă. Ceea ce face ca boala să fie și mai bizară este că, în timp ce persoanele cu această afecțiune nu sunt în măsură să își recunoască propria imagine reflectată, în majoritatea cazurilor, ele sunt în continuare capabile să recunoască imaginile reflectate ale familiei și prietenilor.

2. Erotomania

Este o exagerare patologică a pasiunii iubirii, manifestată prin convingerea delirantă a unei persoane că este iubită. Denumită inițial sindromul De Clérambault, după medicul care a descris prima dată afecțiunea în 1921, erotomania este o boală rară în care o persoană, de obicei o femeie, trăiește cu credința că o persoană, de obicei un bărbat mai în vârstă, cu un statut social mai înalt, s-a îndrăgostit de ea. Afecțiunea poate exista în sine sau o parte a unei tulburări psihotice mai largi, cum ar fi schizofrenia.

3. Sindromul Capgras

Este o afecțiune neurologică rară care determină o persoană să creadă că o cunoștință strânsă, de obicei părinte, partener, copil sau soră a fost înlocuită de un impostor. Sindromul Capgras poate apărea în mai multe boli ale creierului, precum boala Parkinson și demența Alzheimer. Sindromul poartă numele lui Joseph Capgras, un renumit psihiatru francez, care a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a iluziei dublurilor. Printre primele cazuri raportate a fost unul în 1923.

4. Sindromul Cotard

Este o boală care poate duce la credința delirantă de a fi mort. Afecțiunea poartă numele neurologului francez Dr. Jules Cotard, care a publicat în 1880 detalii despre cazul ciudat al unei femei în vârstă de 43 de ani care credea că nu are creier, nervi, piept sau gât. Dr. Cotard credea că a identificat un nou tip de depresie melancolică ale cărei simptome includeau gânduri de suicid și insensibilitate la durere.

5. Witzelsucht

Este un termen care provine din cuvântul german pentru glumă (Witz) și dependență (Sucht), fiind o afecțiune a creierului rară asociată cu tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale și infecții ale căror simptome neurologice includ crearea compulsivă a unor glume necorespunzătoare sau capacitatea de a împărtăși povești inutile/fără sens în situații complet inadecvate. Totodată, cei care suferă de această boală nu pot interpreta corect glumele celorlalți, înțelegându-le doar pe cele făcute de ei.

Citeste si:

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea/ sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

boli inima

Previous:

13 semne care îţi spun că ai inima bolnavă

Next:

Ulcerul, boala omului modern

You may also like

Post a new comment