Cele mai răspândite boli ale animalelor de companie

26 March of 2020

Animalele de companie ne înveselesc căminul, ne îmbunătățesc starea de spirit după o zi grea și pot avea chiar beneficii pentru sănătatea noastră. Dacă și tu ai acasă un blănos adorabil, cu siguranță faci tot posibilul pentru a te asigura că este fericit și sănătos.

Din păcate, câinii și pisicile nu ne pot spune când au o zi proastă sau când nu se simt bine. Aceștia pot avea diferite afecțiuni mai mult sau mai puțin ascunse pe care stăpânii nu le observă decât prea târziu. De aceea, e bine să știi care sunt cele mai răspândite boli ale animalelor de companie și cum le recunoști. Mai multe informații despre acest subiect ne-a oferit dr. Leu Alexandru, medic veterinar la cabinetul Enlexion din București.

Paraziții externi

boli animale

Deși nu reprezintă o boală, paraziții afectează sănătatea patrupedului tău și trebuie luați în serios. Vom începe prin a discuta despre cei externi, care sunt mai ușor de observat. În această categorie intră:

Puricii sunt foarte des întâlniți, atât la câini, cât și la pisici. Aceștia pot provoca probleme grave pentru animalul tău, dar și pentru tine, dacă îți transmit o boală. Iată ce ar trebui să îți atragă atenția:

 • animalul se scarpină foarte des;
 • animalului îi cade păr (din cauza scărpinatului);
 • pielea devine iritată (din cauza mușcăturilor de purici);
 • gingiile și-au pierdut din culoare (în special în cazul pisoilor sau cățeilor, puricii pot cauza anemie);
 • parazitul este vizibil: puricii au o culoare maro-roșiatică și sunt foarte mici, însă îi poți observa prin blana animalului atunci când se mișcă sau sar

 

Căpușele sunt mai ușor de identificat decât puricii, având dimensiuni mai mari. Iată la ce să fii atentă:

 • animalul poate avea febră și își poate pierde apetitul;
 • pielea devine iritată din cauza scărpinatului sau a dinților animalului, care încearcă să scape de parazit;
 • animalul scutură des din cap (e posibil ca o căpușă să fi intrat în ureche);
 • simți o umflatură: desparte bine blana animalului și verifică-i pielea, pentru a vedea ce se ascunde acolo

 

Râia auriculară trăiește pe suprafața pielii canalului urechii, dar poate migra și pe alte zone ale corpului. Iată cum recunoști acest parazit:

 • animalul scutură des din cap și se scarpină în urechi;
 • în cazul pisicilor, își toaletează mai des urechiile;
 • pot apărea leziuni în zona urechiilor (din cauza scarpinatului excesiv);
 • observi o „mizerie” închisă la culoare (maro închis/negru) în interiorul urechii

 

Dacă bănuiești că blănosul tău are unul dintre acești paraziți, du-l cât mai curând la un consult la cabinetul veterinar. Medicul îți va recomanda cel mai potrivit tratament, în funcție de situație. Bineînțeles, prevenția este foarte importantă, deci asigură-te că pisica sau câinele tău este întotdeuna la zi cu deparazitările. Chiar dacă ai doar o pisică care-și petrece toată ziua în apartament, paraziții pot fi aduși în casă chiar de către tine, pe încălțăminte.

Este indicat să facem deparazitările înainte să apară o problemă, deoarece așa se poate evita îmbolnăvirea. Este mai bine să previi decât să tratezi! De exemplu, dacă un animal a fost mușcat de o căpușă, există șansa să facă babesioză. Varianta cea mai sigură este să deparazităm patrupedul dinainte să apară o astfel de situație”, ne spune dr. Leu.

Citește și: Sterilizarea pisicilor. Beneficii, tipuri, recuperarea după intervenție

Paraziții interni

boli animale

Aceștia pot fi mai greu de identificat, pentru că nu trăiesc la suprafața pielii. Totuși, există câteva lucruri de care trebuie să ții cont.

Paraziții intestinali afectează atât câinii, cât și pisicile. Larvele se pot transmite foarte ușor de la mamă la pui, dar infecția poate apărea și dacă animalul a mâncat anumite gâze. Acestea sunt cele mai comune simptome:

 • puii de câine și pisică pot avea abdomenul umflat;
 • animalul scade în greutate, deși mănâncă suficient;
 • pot apărea diareea, voma sau sânge în scaun;
 • animalul se freacă cu fundul de podea

 

Atenție! Paraziții intestinali pot afecta și oamenii, dacă atingem obiecte contaminate cu ouăle acestora. Asigură-te că animalul tău de companie este întotdeuna cu deparazitările la zi și spală-te bine pe mâini după ce cureți litiera.

Un control regulat, vaccinarea anuală și deparazitările frecvente mențin atât sănătatea animalului de companie, cât și pe a noastră”, mai spune dr. Leu Alexandru.

Boli ale animalelor de companie

Obezitate

Multe animale de companie sunt supraponderale sau chiar obeze, iar acest lucru poate duce la boli de inimă, de rinichi, artrită și multe altele. Trebuie să ai grijă să îi oferi câinelui sau pisicii porții potrivite de mâncare, în funcție de indicațiile de pe ambalaj. De asemenea, este important ca animalul să nu primească din mâncarea ta și să facă mișcare.

Artrită

Această afecțiune este des întâlnită la animalele mai în vârstă, care încep să se miște mai încet și să fie mai puțin active. În plus, poți observa că patrupedul tău se ferește sau devine mai agresiv dacă este mângâiat în zonele articulațiilor. Un alt semn pe care îl poți observa este linsul sau mușcatul acestor zone.

Cataractă

La fel ca în cazul oamenilor, cataracta poate apărea la bătrânețe, dar și după ce ochiul a trecut printr-un traumatism. Primul semn pe care îl poți observa este aspectul tulbure sau gri-albăstrui al ochiilor.

Cancer

Atât câinii, cât și pisicile, pot suferi de toate tipurile de cancer întâlnite și la oameni, inclusiv cel de prostată sau mamar. Tratamentele sunt similare: intervenții chirurgicale, chimioterapie sau tratamente radiologice.

Citește și: Ce animal de companie este potrivit pentru familia ta?

Ce boli putem lua de la animalul de companie?

 

Așa cum am spus și mai sus, paraziții intestinali pot ajunge de la animalul de companie la om. Însă există și alte afecțiuni care ne pot afecta, printre care:

Cryptosporidicum: este localizată în intestine și se poate contacta prin contactul cu materiile fecale;

Rabia: se transmite prin mușcături;

Leptospiroza: se elimină prin urină și deseori nu prezintă simptome, însă poate duce la diferite afecțiuni; oamenii pot fi contaminați prin contactul microbilor cu pielea, mucoasele nazale sau oculare;

Pasteureloza: este cauzată de o bacterie care se întâlnește în cavitatea bucală a pisicilor și se poate transmite prin mușcături;

Toxoplasmoza: în cazul oamenilor are simptome asemănătoare cu o răceală ușoară; se poate transmite prin contactul cu litiera, dar și prin legumele nespălate sau grădinărit

Referitor la mituri despre înghițirea firelor de păr de la animale, acestea nu se depun în ficat, plămâni etc. Există situația (cu o probabilitate foarte mică, sub 5%), ca firele de păr să determine o parazitoză internă, dacă acestea au ouă de paraziți pe ele. Desigur, nu este chiar igienic să ingerăm blană”, mai explică dr. Leu.

 

Cabinetul veterinar Enlexion se află în București, sectorul 6.

 

Sursă foto: iStock

 

Comments

comments

saloane de infrumusetare

Previous:

Închiderea saloanelor de înfrumusețare NU încurajează munca la negru

Next:

Umorul, o forță a caracterului

You may also like

Post a new comment