Boierii valahi și conacele lor fortificate

15 April of 2016

_DSC1577

Complexul Muzeal Măldărești, aflat la nici 5 km depărtare de Horezu, este locul în care faima ceramicii românești a depășit granițele țării. În urmă cu aproape 500 de ani era ridicată aici, prin grija boierului Nan, prima culă din regiune. Termenul „culă” provine dintr-un cuvânt turcesc care definește construcțiile sub formă de turn. Impunătoare prin robustețea zidurilor, cu partere înălțate, ferestre mici și terase loggia la nivele superioare, aceste case boierești reprezentau un ultim bastion în calea invadatorilor.

Ion Gheorghe Duca – Indicii ale stilului brâncovenesc, perfect aspectat în arhitectura unică a Mănăstirii Hurezi (Patrimoniu UNESCO), pot fi întâlnite și în formatul culelor oltenești, precum cerdacele cu arcadă și interioarele boltite. Plasate într-o idilică regiune naturală, culele Măldărescu, Greceanu și Casa Memorială I.G.Duca aflate în patrimoniul Muzeului Județean Vâlcea, conservă un stil arhitectural răspândit în spațiul balcanic, dar specific Olteniei în arealul turistic românesc. Ansamblul muzeografic de la Măldărești oferă ghidaj și este deschis între orele 10:00 și 18:00, în fiecare zi de marți până duminică, în perioada programului de vară (aprilie-octombrie). Pentru detalii privind istoricul acestor creații arhitecturale: www.muzee-valcea.ro

Ministru în guvernele liberale de la începutul secolului al XX-lea, I.G.Duca achiziționează în anul 1910 cula ce-i poartă numele și construiește doi ani mai târziu o casă de vacanță, care poate fi admirată și în prezent în cadrul Complexului Muzeal de la Măldărești.

Spațiile naturale largi și obiectivele turistice variate situate între localitățile Râmnicu-Vâlcea și Târgu-Jiu atrag anual zeci de mii de turiști. La poalele Carpaților, desprinsă parcă din timpuri pastorale de mult apuse, între parcurile naționale Cozia și Domogled-Valea Cernei, Oltenia își dezvăluie variatele sale obiective turistice, mănăstiri la Polovragi, Lainici, Govora sau Hurezi, stațiuni balneoclimaterice la Călimănești, Căciulata sau Olănești și numeroase muzee amenajate în spații expoziționale sau în aer liber.

CIteste si:

Text: Cristian Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

Comments

comments

Previous:

Locuri unice din România care merită vizitate

Next:

Valea Oltului, popas la Mănăstirea Cozia

You may also like

Post a new comment