Body art: povesti scrise pe piele

29 September of 2015

Pielea este cea mai expresivă și mai senzitivă parte a noastră, ultimul văl și ultima dezvăluire, ne acoperă și ne trădează. Vrei să fii sigură că emani mister? Atunci înscrie ceva pe piele: un semn, un desen… Este semnalul că pielea ta are de spus o poveste, ceea ce o face de două ori mai misterioasă; pielea însemnată este mai incitantă și mai senzuală chiar decât nuditatea.

Peste tot în lume unde pielea a avut voie să fie expusă, au apărut tehnici de a o face să „vorbească“, să spună povești, să emită semnale care urmează să fie citite sau descifrate. Picturile pe corp sau tatuajele sunt modalități extrem de vechi, dar la fel de actuale de a face corpul să comunice.

Tatuajul permanent

Un corp cu un înscris pe el este mai incitant și mai misterios decât corpul nud, și acesta este probabil motivul pentru care din ce în ce mai mulți oameni de peste tot, bărbați și femei deopotrivă, sunt din ce în ce mai atrași de arta pe corp. Mesajul pe care îl emite orice tatuaj este că persoana respectivă a trecut printr-o transformare interioară, a traversat definitiv un prag. Desenul exterior pe piele comunică celorlalți că a avut loc această transformare.

Tatuajele adevărate, permanente, se realizează prin înțepături la nivelul profund al pielii, introducându-se vopsele care vor rămâne prinse în straturile adânci și vor rezista toată viața, indiferent de ceea ce se întâmplă în straturile superficiale. Aceasta implică evident o cantitate variabilă de durere, care depinde de zona corpului și suprafața care va fi tatuată.

Cel mai simplu și mai nedureros se aplică tatuajul în zona bicepsului, antebrațului, omoplatului și gambei. Având în vedere că se introduc în piele substanțe străine, există, desigur, un risc de infecții, alergii, respingeri și modificări pigmentare.

Tatuajele proaspete nu trebuie expuse la soare, dar după fixarea definitivă rezistă perfect și la mare. Când alegi mesajul și/sau desenul ține minte că este definitiv, așa că ar trebui să fii sigură de sentimentele tale; dacă ții să îndepărtezi un tatuaj, nu este eficientă decât tehnica laserului, relativ costisitoare. Cel mai ușor se îndepărtează culorile închise, negru, albastru, roșu, și cel mai greu scăpăm de galben, verde și toate nuanțele fluorescente.

Tatuajul semipermanent

O altă posibilitate este tatuajul semipermanent, care se aplică tot prin înțepături, dar la o adâncime mai mică. Durează 3-5 ani și se realizează numai cu pigmenți de foarte bună calitate, hipoalergenici, ca la tatuajele cosmetice pentru buze și sprâncene. Este însă mai costisitor, exact din această cauză. Poate că cel mai bun și mai frumos mod de a masca urme de accidente și/sau operații este un tatuaj vizibil și pe suprafață mare, dar trebuie cerut totuși sfatul medicului.

În caz de diabet zaharat, hemofilie, epilepsie, dar și pe tim­­pul sarcinii, e bine să renunți la ideea de tatuaj permanent sau semipermanent în favoarea tehnicilor noninvazive de decorare a corpului: tatuaje temporare cu abțibild, pictura cu henna sau bodypainting. Acestea conferă corpului personalitate și senzualitate, sunt ușor de îndepărtat, permit experimentarea – te poți juca oricum cu ele înainte de a trece la un eventual tatuaj permanent.

Cel mai simplu se aplică, desigur, un tatuaj-ștampilă (durează 2-3 zile) sau un abțibild cu folie cu vopsea neagră, culori sau chiar aur (durează 3-5 zile). Tatuajul pictat Cea mai simplă și artistică modalitate de decorare a corpului este și cea mai efemeră: pictura pe corp se realizează cu vopsele de calitate, care permit corpului să respire, dar care nu durează decât până la contactul cu apa.

Dincolo de performanțele pur decorative, actul de a picta pe piele și rezultatul său au valențe profund erotice, iar unele vopsele sunt comestibile, așa că… dați frâu liber fanteziilor în doi!

Tatuajul cu henna

Tehnica mehndi sau pictura cu henna este foarte interesantă. Colorantul, foarte puternic și natural, se menține pe piele două sau trei săptămâni, în funcție de caracteristicile pielii și de îngrijire.

Henna este un praf verde-maro­niu obținut din planta cu același nume, care se folosește de mii de ani în Orient pentru vopsirea în roșu a părului și tratamentul pielii și unghiilor. În medicina chinezească e cunoscut faptul că aplicarea de henna pe piele reduce inflamațiile, răcorește, normalizează circulația și detoxifiază corpul. Atenție însă la henna neagră!

Pentru a se obține henna roșie se pot adăuga infuzii concentrate de ceai și/sau cafea, absolut inofensive pe piele. Însă folosirea pe corp a vopselei de păr cu henna neagră provoacă alergii grave, deoarece conține o substanță toxică, para-fenilendiamină (PPD). De aceea, pentru siguranță absolută, solicitați și acceptați numai picturi cu henna roșie.

Citeste:

Comments

comments

Previous:

Manichiura semipermanenta, lux necesar

Next:

15 greseli de cosmetica si remediile lor

You may also like

Post a new comment