Bistrița de Neamț

21 January of 2014

Mănăstirea ctitorită de domnitorul Alexandru cel Bun

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Unul dintre simbolurile vieții monahale în trecutul Moldovei, lăcașul de cult, menționat pentru prima oară într-un hrisov emis în anul 1407, a fost zidit de Alexandru cel Bun, extins de Ștefan cel Mare, fortificat de Petru Rareș și renovat de Alexandru Lăpușneanu.

Reper istoric și religios
Mănăstirea se află la doar 8 km distanță de orașul Piatra-Neamț, pe drumul ce duce către localitatea Bicaz. Plasat între coamele domoale ale Munților Stâni­șoa­rei, delimitat de obcinele Ciprianei și de pantele împădurite ale Cetățuii, așe­ză­mântul înconjurat cu ziduri din piatră înalte de peste patru metri dăinuie peste veacuri, ca o mărturie a credinței și o capodoperă a stilului arhitectural moldovenesc.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Decorată cu întărituri și mozaicuri din piatră la exterior, biserica îmbină elemente bizantine cu simbolurile caracteristice artei gotice, precum arcadele multiple ce formează ancadramentul ușilor.
Muzeul mănăstirii depozitează icoane de secol XVI-XVIII, bucăți de frescă, sculpturi, veșminte și monezi de epocă. In­scripționat în limba slavonă și împodobit cu stema Moldovei, clopotul dăruit de Ștefan cel Mare în anul 1494 este o piesă importantă în patrimoniul muzeului.

Pomelnicul mănăstirii
Început în anul 1407 și având o ultimă însemnare datând din 1682, Pomelnicul Mănăstirii Bistrița, redactat în totalitate în cadrul mănăstirii, reprezintă o lucrare istoriografică de referință pentru trecutul Moldovei. Scris de mai mulți autori anonimi, acesta amintește domnitorii fiecărei perioade, dar și numele a numeroși slujitori ai bisericii: episcopi, arhimandriți, ieromonahi, duhovnici sau arhierei.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Deși mai puțin evidențiată din punct de vedere turistic, Mănăstirea Bistrița se remarcă datorită frumoasei sale arhitecturi și ca urmare a cadrului natural feeric, reprezentând un atractiv loc de popas pentru iubitorii naturii și istoriei.

Transport și cazare: Aflată la mai puțin de 10 km de Piatra- Neamț și 20 km de Bicaz, Mănă­stirea Bistrița poate fi vizitată folosind ca mijloc de transport atât autoturismul, cât și microbuzul care parcurge periodic ruta dintre cele două localități.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

De-a lungul drumului ce pornește din Piatra- Neamț și unește destinații turistice importante, precum Cheile Bicazului sau Lacul Roșu, se află numeroase pensiuni și vile, ce oferă cazare la prețuri între 100 și 150 lei/noapte camera dublă.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Comoara vie din Homorâciu

Next:

Veliko Târnovo

You may also like

Post a new comment