Binefacerile din grădină

25 April of 2017

Cine nu visează să fie mereu tânără și frumoasă? Acum e mult mai simplu să-ți faci singură produsele de înfrumusețare cu plante din gradină: ieftin, fără chimicale și tehnologie avansată. Cele mai bune ingrediente cresc chiar în fața ușii tale: flori, frunze, fructe și legume. Mai ai nevoie în plus doar de puțin ulei, brânză de vaci, argilă sau sare.

Care sunt substanțele active?
În primul rând uleiurile eterice, care miros plăcut și, în plus, stimulează, însuflețesc, relaxează organismul și vindecă pielea. Este vorba de taninuri cu efect astringent și antiinflamator, care acționează ca o mucoasă ce învelește și vindecă pielea, ca o manta protectoare. Alte substanțe active sunt saponina, sulful și glicosidele. Ele purifică și au și unefect antiseptic.

Cum le prepar?
Cel mai bine este, firește, să folosești plante aromatice și flori proaspete, dar asta se poate face doar câteva săptămâni pe an. Însă plantele se pot și usca: fie se atârnă în buchețele, cu capul în jos, fie se așază lejer pe suporturi de uscat, ca în fotografia din dreapta sus. Rezervele se păstrează la întuneric și se separă abia înainte de folosire, pentru a nu se pierde substanțele active. 5 linguri de flori de levănțică, 500 g sare de la Marea Moartă și 25 de picături de ulei de levănțică dau naștere unei minunate sări de baie.

Există alternative?
Substanțele active se păstrează foarte bine în ulei. Acesta se prepară primăvara sau vara, când toate plantele cresc și înfloresc. Ca bază se recomandă uleiul de floarea-soarelui cu miros neutru. În el se adaugă flori de gălbenele, pojarniță, năsturei, coada-șoricelului, soc sau trandafiri. Este important ca toate părțile plantelor să fie acoperite cu ulei. După 3-6 săptămâni în care recipientul a stat într-un loc cald, substanțele active s-au transferat în ulei. Apoi uleiul se filtrează printr-un tifon, într-o sticlă întunecată, pentru a proteja conținutul de lumină. Uleiul poate fi folosit pentru masaj.

La ce să fiu atentă?
Lucrează mereu foarte curat și pune alifia în borcane cu o spatulă sau o lingură, ca să nu se ia bacterii de pe mâna ta. Uleiurile de plante și alifiile se pot păstra jumătate de an într-un loc întunecat și răcoros. Măștile se folosesc imediat. Persoanele afectate de alergii trebuie să se consulte cu un medic dermatolog înainte sau pot încerca amestecurile pe porțiuni mici de piele.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Masaje minunate și binefăcătoare

Next:

Care sunt riscurile genelor false

You may also like

Post a new comment