Închipuie-ți că ești sus, la munte, pe o pajiște, bucurându-te de mireasma florilor și plantelor aromatice. Închide ochii. Imaginează-ți că auzi tălăngile vacilor în depărtare și că privești o imagine fermecătoare. E ușor să-ți relaxezi sufletul în acest loc. Din fericire, trăim în România și nu trebuie să mergem prea departe pentru a ne bucura de aceste senzații …
La munte te reîncarci cu energie, te relaxezi și te simți bine. Uiți de griji și de constrângeri, te deconectezi, ești liberă și te bucuri de natură cu toate simțurile. Tratamentele naturale de frumusețe au o tradiție îndelungată. În fond, unde altundeva ne-am mai putea permite împachetări cu fân, băi de lapte și miere sau masaje cu plante aromatice?
Îngrijirea pielii cu lapte
Laptele proaspăt poate face adevărate minuni. Conținutul de grăsime calmează și netezește pielea, acizii din lapte protejează de influențele mediului. În plus, laptele conține vitaminele A și E. Pentru o baie de îngrijire se toarnă în cada cu apă 1 sau 2 litri de lapte cald și puțină miere. Cine nu vrea să folosească lapte adevărat poate folosi un adaos de baie.
Relaxare cu fân
Mireasma de fân proaspăt a aerului de la munte este minunată. Amintește de soare, vară și pace. Baia cu fân este un tratament eficace, care constă în împachetarea în fân udat cu apă fierbinte. Datorită substanțelor prețioase din ierburi și plante, corpul este detoxifiat, se întărește sistemul imunitar și, în același timp, se relaxează musculatura. Există pensiuni unde pernele și păturile nu sunt umplute cu pene, ci cu fân. Iar aici somnul este profund și liniștit. Astfel de perne se pot realiza și acasă. Cumpără fân de la țară, ecologic și netratat, și umple cu el pernele. Pentru a schimba ușor fânul, este bine să ai două fețe la îndemână.
Vestea bună pentru alergici: alergia la fân nu prea are de-a face cu fânul. Nu iarba uscată declanșează simptomele, ci polenul florilor de copaci, ierburi sau plante aromatice.
Beneficiile plantelor de munte
Năsturei
Florile mici și albe te salvează, la nevoie, de micile impurități ale pielii: 2 lingurițe de flori uscate se opăresc cu 250 ml de apă și se lasă 10 minute să infuzeze. După aceea se înmoaie un prosop în ceaiul obținut și se tamponează cu el impuritățile pielii.
Păpădie
Planta modestă crește pretutindeni și face foarte bine corpului nostru. Păpădia îmbunătățește funcțiile bilei și rinichilor, scade tensiunea arterială și stimulează metabolismul. Din ea se prepară ceai, dar se poate folosi și în bucătărie, pentru condimentarea supelor.
Gălbenele
Numele botanic este Calendula. Planta este antiinflamatoare și vindecă rănile deschise, crampele musculare și stimulează circulația. Ea se găsește în alifii sau ceaiuri. Există și ulei de masaj cu gălbenele, cu efect relaxant. Picură câțiva stropi de ulei și în apa de baie.
Traista-ciobanului
Planta este bună pentru mâinile uscate, aspre. Crește pe pajiști și la marginea drumurilor. Pentru o baie pentru mâini se toarnă peste 4 lingurițe de frunze și flori 2 cești de apă clocotită, se lasă 10 minute, apoi se strecoară. Mâinile se țin în infuzie câteva minute.
Floare-de-colț
Floare-de-colț este simbolul munților. Pe vremuri era folosită ca plantă medicinală, împotriva durerilor de burtă. Planta este protejată, de aceea nu trebuie culeasă. Există produse de îngrijire cu extract de plante.
Brad
Adaosul de brad în baie ameliorează răcelile, problemele respiratorii sau bolile reumatice. Se fierb 5 minute într-un litru de apă 200 de grame de ace proaspete de brad. Acest adaos făcut în casă se toarnă în apa din cadă.
Citeste si:
Poiana Brasov, la poalele muntelui
Durău, la poalele verzi ale Ceahlăului
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
13 Dec
Secu și Sihăstria – Clipe de meditație
CălătoriiSimboluri ale turismului nemțean, mănăstirile Secu și Sihăstria din comuna Vânători-Neamț sunt mărturii ale istoriei ...
-
23 Jan
Sport și relaxare – Vatra Dornei
CălătoriiBalneo, schi și sporturi extreme, o stațiune pentru toate gusturile Răsfățată cu apelativul de „Perlă ...
-
05 Jul
Haine neșifonate
CălătoriiHaine neșifonate – Fă-ți bagajele ca un profesionist Am luat crema de protecție solară? Și ...
-
14 Jan
Află ce tip de călătoare ești și care sunt destinațiile potrivite pentru tine
CălătoriiAflă ce tip de călătoăre ești și care sunt destinațiile potrivite pentru tine. Fă un ...