Bijuterie sau talisman? Care-i diferenta?

03 April of 2019

Bijuterie sau talisman? – Oricine iubește bijuteriile știe că unele dintre ele 
ni se lipesc de suflet mai mult decât altele și vrem 
să le avem peste tot cu noi. Cum să facem din ele adevărate talismane?

Nu te repezi să zici că îți alegi bijuteriile numai pentru frumusețea lor și talismanele și amuletele sunt banale superstiții! Un psiholog bun îți va spune că hazardul și arbitrariul sunt mantii pentru intenții pe care nu le percepem conștient: de ce „se întâmplă“ să-ți placă neapărat un anume tip de bijuterie și nu altul, despre care alte femei ar spune că sunt mult mai frumoase? De ce se întâmplă să îți pice mereu în mână în zilele tale cele mai importante și mai grele mereu aceeași bijuterie și uneori, mărturisește, chiar îți alegi ținuta în funcție de ea, ca să o poți purta și să se potrivească? De ce te simți atât de descumpănită dacă se întâmplă să fi uitat de dimineață să-ți pui cerceii preferați?

Gândește-te la ambele capete ale chestiunii: pe de o parte, da, la aspectul psihologic, care spune că noi suntem întotdeauna cei care învestim obiectele cu puterea dorințelor, sentimentelor și intențiilor noastre, iar dacă apoi le percepem drept străine și venind numai din partea obiectelor este pentru că între timp ne-am înstrăinat puțin de noi. Exemplu: dacă la un examen ai avut ghinion, vei tinde să eviți brățara purtată atunci, dar, dacă ai avut noroc, o vei purta mereu în speranța secretă că va atrage după ea norocul, chiar dacă nu te gândești explicit la examenul care a fost, să zicem, chiar acum câțiva ani.

Lucrurile se complică însă atunci când ne gândim și la partea cealaltă: unele obiecte de podoabă ne atrag irezistibil și despre ele aflăm ulterior că sunt pietre benefice sau simboluri străvechi. Niels Bohr, fizician laureat al premiului Nobel, atârnase în fața cabanei sale din munți o potcoavă. Colegii oameni de știință îl vizitau și unul chiar s-a mirat cu voce tare cum se face că un om de știință poate avea astfel de superstiții. „Nu, a zis Bohr, nu cred în așa ceva, dar am auzit că astfel de lucruri funcționează, chiar dacă nu crezi în ele.“ Fizica nouă, cuantică, arată că pot exista rezonanțe și influențe peste tot în natură.

Ce ți se potrivește

În concluzie, este mai bine să le cunoaștem pe cât posibil și să le 
alegem pe cele mai potrivite.

Cuvântul talisman vine de la „inițiere“ în limba greacă (telesma), așa că ar fi bine să ne inițiem puțin în arta de a alege bijuteriile cele mai 
potrivite. Să vedem cum anume:

1 Dacă vrei o bijuterie foarte personală, nu o cumpăra de pe internet (de acolo poți alege liber accesorii strict de frumusețe). Dacă vrei să explorezi sau chiar să îți alegi un aliat simbolic, este musai să poți avea contact direct cu bijuteria respectivă. Nu te sfii s-o ceri ca să te uiți la ea cu atenție și s-o ții în mână. Nu te grăbi, folosește-ți intuiția și așteaptă să simți ce are să-ți spună obiectul respectiv – se poate întâmpla să nu-ți spună nimic, ceea ce este perfect în regulă, dar probabil nu va fi talismanul tău. Dacă este o bijuterie care a fost deja purtată sau o antichitate, încearcă să afli cât mai multe despre originea ei și fosta purtătoare.

2  Poți alege pietrele în funcție de afinitățile zodiacale, așa cum sunt înfățișate în tabelele de alături, de exemplu. Însă nu te simți obligată să cumperi ceva care nu neapărat îți place foarte mult numai din pricină că a zis zodiacul. Un principiu fundamental care vine chiar din fengshui spune că prima regulă pentru a avea un talisman este să îți placă, să simți o afinitate cu el. Și, invers, dacă îți place mult o anumită bijuterie cu o piatră care nu figurează printre opțiunie tale zodiacale, nu lăsa tabelele să te împiedice! Nici tabelele nu sunt de multe ori exacte sau ceea ce vrea să îți spună bijuteria respectivă trece dincolo de niște afinități simple. La fel, nu te simți obligată să porți o bijuterie care nu îți place sau nu îți mai place, doar pentru că a costat mult ori ai primit-o de la cutare sau cutare persoană specială ori pentru că ți-a zis cineva că e benefică. Și, nu, nici măcar pentru că se asortează cu outfitul zilei! În general, este bine să renunți la bijuteriile care nu îți plac deloc.

3  Dacă te interesează formele și simbolurile bijuteriilor, documentează-te puțin asupra semnificației lor în diverse culturi. Nu te grăbi să porți 
accesorii despre care bănuiești că sunt simboluri, dar nu știi de unde vin și ce spun.

4  Poți să faci chiar un ritual de consacrare pentru bijuteriile pe care vrei să le faci talismane: ține-le aproape, încarcă-le cu gândurile tale bune și apoi expune-le elementelor (aer, apă, pământ) eventual într-o zi specială (sărbători când se zice că se deschid cerurile, zile cu eclipse, ploi de stele etc.).

Pietre recomandate după animalul tău din zodiacul chinezesc:

 • Șobolan: granat
 • Bivol: acvamarin
 • Tigru: safir
 • Iepure: perlă
 • Dragon: ametist
 • Șarpe: opal
 • Cal: topaz
 • Capră: smarald
 • Maimuță: peridot
 • Cocoș: citrin
 • Câine: diamant
 • Porc: rubin

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Fără riduri cu orice preţ?

Next:

5 pasi pentru un ten impecabil

You may also like

Post a new comment