Beneficiile psihologice ale… înjurăturilor

18 October of 2016

Chiar dacă nu este frumos să spui înjurături, adresarea de cuvinte urâte altor persoane are însă numeroase efecte benefice pentru psihicul tău. Înjuratul te face să te simţi mai puternic, reduce durerile şi, paradoxal, te ajută să-ți creezi prietenii noi.

Eugen Popa, un cunoscut trainer şi președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă că exact ca în zicala „Fuga e rușinoasă, dar e sănătoasă”, tot așa „Înjuratul nu-i subtil, dar pentru sănătate e util”, iar rezultatele pot fi foarte vindecătoare.

Te fac mai puternic

De-a lungul timpului, cercetătorii au făcut numeroase studii în domeniu şi au descoperit beneficiile înjuratului. Astfel, potrivit acestora, înjuratul te face mai puternic. „Înjuratul nu este doar o reacţie la un sentiment nervos, ci şi o modalitate de a-ţi descărca nervii. Înjuratul cu moderaţie te poate face să te simţi mai puternic. Este un fel de mecanism de adaptare. Bineînţeles, înjuratul nu funcţionează la fel de bine dacă este folosit în mod frecvent. Ar trebui păstrat pentru momentele în care chiar este nevoie de el”, susţine Eugen Popa.

Reduc din durere

Foarte mulţi dintre noi înjură în momentul în care se lovesc, acest lucru diminuând intensitatea durerii. „Un studiu a descoperit faptul că oamenii sunt capabili să-şi scufunde mâinile în apă cu gheaţă pentru mai mult timp dacă repetă înjurături”, mai scrie președintele Asociației Române de Hipnoză pe site-ul său.

Te trezesc

„Înjurăturile activează părţi ale creierului care sunt vitale pentru răspunsurile de luptă sau fugă.” Motivul este simplu, înjuratul este asociat cu activarea unei zone din creier numite amigdala, care controlează și monitorizează această reacție de luptă sau fugi. În cazul înjuratului, activarea amigdalei cerebrale conduce la o reacție de tip „luptă”, ceea ce produce o mai mare circulație sangvină și la o desensibilizare la senzații corporale, adică la durere. Auzind pe cineva înjurând, ne poate oferi o tresărire de exaltare care poate da viaţă unei proceduri monotone”, susţine Eugen Popa.

Înjurăturile activează părţi ale creierului care sunt vitale pentru răspunsurile de “luptă sau fugă.” Motivul este simplu, înjuratul este asociat cu activarea unei zone din creier numită amigdala, care controlează și monitorizează această reacție de luptă sau fugi. În cazul înjuratului, activarea amigdalei conduce la o reacție de tip “luptă” ceea ce conduce la o mai mare circulație sanguină și la o desensibilizare la senzații corporale, adică la durere.

Oamenii care cunosc multe cuvinte-înjurături deţin de asemenea şi abilităţi verbale mai puternice,a descoperit un studiu recent.
Să ştii să înjuri nu este, aşadar, un semn al unui vocabular precar – de fapt, semnalizează un vocabular mai bun.

În mod ciudat, înjuratul poate fi un semn de fericire. “Înjurăturile sociale” sunt modalitate de a conecta oamenii. Au intenţia de a fi spuse în mod prietenesc şi apar de cele mai multe ori când oamenii sunt relaxaţi şi fericiţi sau, din contră, când sunt supărați că echipa lor favorită a pierdut, indiferent de sport!

O înjurătură bine plasată poate face minuni în captarea atenţiei oamenilor.

În loc de final trebuie spus că o înjurătură rămâne o soluție, doar în situații extreme și ar trebui ținute departe de urechile copiilor, cel puțin până la o vârstă când vor putea să le înteșeagă beneficiile. Nu pot încheia înainte de a spune că șoferii au voie să înjure. Chiar și în prezența copiilor în mașină! E benefic!  🙂

Citeste si: Cum să nu-ți mai urăști jobul vara asta

sursa foto. pixabay.com

 

Comments

comments

Previous:

11 reguli de politețe

feeie fericita, femeie, fii fericita

Next:

Învață să fii fericită! Uită de stres, zâmbește!

You may also like

Post a new comment