Beneficiile postului Paștelui

11 April of 2020

În ciuda faptului că este ținut doar de persoanele credincioase, postul este o practică veche de secole ce presupune abținerea de la a mânca sau a bea anumite alimente/băuturi pentru o perioadă de timp, mai ales înaintea marilor sărbători de peste an, cum este și cazul Paștelui.

Postul se ține diferit în funcție de religie, nu doar sub aspectul perioadei, ci mai ales al obiceiurilor. De exemplu, mulți catolici, în perioada de post, își aleg unul sau două alimente pe care refuză să le consume (cafea, sare, zahăr, mai rar carne sau produse de origine animală).

Există multe beneficii pentru sănătate legate de post, de la a reduce câteva kilograme pânâ la îmbunătățirea funcției creierului. Mai multe studii au arătat că postul poate îmbunătăți controlul glicemiei, ceea ce poate fi deosebit de benefic pentru persoanele cu risc de a dezvolta diabet.

Unele cercetări au arătat că postul poate ajuta la scăderea nivelului inflamației și îmbunătățirea stării de sănătate. Un studiu realizat pe 50 de adulți sănătoși a descoperit că postul intermitent timp de o lună a scăzut mult nivelul inflamației.

Postul, privit ca un stil de viață sau ca o dietă, este unul dintre cele mai eficiente metode de a-ți reduce riscul de boli de inimă pentru că o alimentație echilibrată, din care lipsesc alimentele nocive, ajută organismul.

Mulți dieteticieni sau medici nutriționiști recomandă postul ca o modalitate rapidă și ușoară de a scăpa de kilogramele nedorite. Teoretic, abținerea de la anumite alimente și băuturi reduc semnificativ aportul caloric general, ceea ce poate duce la o scădere în greutate în timp. Unele cercetări au arătat, de asemenea, că postul pe termen scurt poate stimula metabolismul.

În ciuda listei de beneficii potențiale pentru sănătate asociate cu postul, acesta poate să nu fie potrivit pentru toată lumea. De aceea, pentru persoanele care suferă de diabet sau hipoglicemie, postul poate provoca modificări ale zahărului din sânge, ceea ce poate fi periculos. În acest sens, este bine ca înainte de postire să vorbești mai întâi cu medicul curant. În plus, postul nu este recomandat fără supraveghere medicală pentru vârstnici, adolescenți sau persoane subponderale.

Un alt aspect foarte important pentru perioada de postire este să te asiguri că ești bine hidratat. De asemenea, dacă postul durează mai mult, încearcă să minimizezi activitatea fizică intensă și să te odihnești mai mult.

Citeste si:

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea/ sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Previous:

12 lucruri inedite despre Vincent van Gogh

Next:

Obiceiuri de Florii. Ce simbolizează salcia și de ce mâncăm pește

You may also like

Post a new comment