În ciuda faptului că este ținut doar de persoanele credincioase, postul este o practică veche de secole ce presupune abținerea de la a mânca sau a bea anumite alimente/băuturi pentru o perioadă de timp, mai ales înaintea marilor sărbători de peste an, cum este și cazul Paștelui.
Postul se ține diferit în funcție de religie, nu doar sub aspectul perioadei, ci mai ales al obiceiurilor. De exemplu, mulți catolici, în perioada de post, își aleg unul sau două alimente pe care refuză să le consume (cafea, sare, zahăr, mai rar carne sau produse de origine animală).
Există multe beneficii pentru sănătate legate de post, de la a reduce câteva kilograme pânâ la îmbunătățirea funcției creierului. Mai multe studii au arătat că postul poate îmbunătăți controlul glicemiei, ceea ce poate fi deosebit de benefic pentru persoanele cu risc de a dezvolta diabet.
Unele cercetări au arătat că postul poate ajuta la scăderea nivelului inflamației și îmbunătățirea stării de sănătate. Un studiu realizat pe 50 de adulți sănătoși a descoperit că postul intermitent timp de o lună a scăzut mult nivelul inflamației.
Postul, privit ca un stil de viață sau ca o dietă, este unul dintre cele mai eficiente metode de a-ți reduce riscul de boli de inimă pentru că o alimentație echilibrată, din care lipsesc alimentele nocive, ajută organismul.
Mulți dieteticieni sau medici nutriționiști recomandă postul ca o modalitate rapidă și ușoară de a scăpa de kilogramele nedorite. Teoretic, abținerea de la anumite alimente și băuturi reduc semnificativ aportul caloric general, ceea ce poate duce la o scădere în greutate în timp. Unele cercetări au arătat, de asemenea, că postul pe termen scurt poate stimula metabolismul.
În ciuda listei de beneficii potențiale pentru sănătate asociate cu postul, acesta poate să nu fie potrivit pentru toată lumea. De aceea, pentru persoanele care suferă de diabet sau hipoglicemie, postul poate provoca modificări ale zahărului din sânge, ceea ce poate fi periculos. În acest sens, este bine ca înainte de postire să vorbești mai întâi cu medicul curant. În plus, postul nu este recomandat fără supraveghere medicală pentru vârstnici, adolescenți sau persoane subponderale.
Un alt aspect foarte important pentru perioada de postire este să te asiguri că ești bine hidratat. De asemenea, dacă postul durează mai mult, încearcă să minimizezi activitatea fizică intensă și să te odihnești mai mult.
Citeste si:
- Cei mai buni ardei umpluți de post. Cu bulgur și nucă!
- Tăiței cu pesmet, nucă și dulceață; retetă de post
- În Postul Mare mănâncă și tu ca la mănăstire
Articol exclusiv online, text: Ada Oprea/ sursa foto: pexels.com
Comments

Previous:
12 lucruri inedite despre Vincent van Gogh

Next:
Obiceiuri de Florii. Ce simbolizează salcia și de ce mâncăm pește
You may also like
-
02 Sep
Ce înseamnă sincronicitatea și cum știi că o experimentezi
LifestyleSincronicitatea este un concept, introdus pentru prima dată de psihanalistul Carl Jung, care susține că ...
-
07 Jan
10 greșeli pe care e în regulă să le facem…
Lifestyle10 greșeli pe care e în regulă să le facem… – Ingrid Bergman spunea senină: ...
-
30 Oct
10 carti pe care sa le citesti de Halloween
LifestyleLuna octombrie trebuie sa fie luna povestilor de groaza. Si chiar daca, pentru mult timp, ...
-
17 Sep
Top 5 obiecte decorative ce schimbă instantaneu atmosfera camerei de zi
Casa și grădinaÎți place ca, din când în când, să mai schimbi atmosfera și să aduci câte ...