Semințele de susan au multe beneficii potențiale pentru sănătate și au fost utilizate în medicina populară de mii de ani. Acestea pot proteja împotriva bolilor de inimă, diabetului și artritei. Iată câteva beneficii dovedite:
1. Sursă bună de fibre
Trei linguri (30 de grame) de semințe de susan furnizează 3,5 grame de fibre, ceea ce reprezintă 12% din aportul zilnic necesar. Fibrele ajută la susținerea sănătății digestive. În plus, pot juca un rol în reducerea riscului de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, obezitate și diabet de tip 2.
2. Pot scădea colesterolul și trigliceridele
Unele studii sugerează că un consum regulat de semințe de susan poate ajuta la scăderea colesterolului ridicat și a trigliceridelor – care sunt factori de risc pentru boli de inimă. Semințele de susan conțin 15% grăsimi saturate și 41% grăsimi polinesaturate. Cercetările indică faptul că acestea ajută la scăderea colesterolului și la reducerea riscului de boli de inimă. Mai mult, semințele de susan conțin două tipuri de compuși vegetali – lignani și fitosteroli – care pot avea și efecte de scădere a colesterolului.
3. Sursă nutritivă de proteine vegetale
Semințele de susan furnizează 5 grame de proteine la 3 linguri (30 de grame).
Pentru a maximiza disponibilitatea proteinelor, se recomandă pentru consum semințele prăjite. Proteinele sunt esențiale pentru sănătate, deoarece ajută la construirea musculaturii și nu numai.
4. Pot ajuta scăderea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Semințele de susan sunt bogate în magneziu, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. În plus, vitamina E și alți antioxidanți din semințele de susan pot ajuta la prevenirea acumulării de depuneri în arterele.
5. Pot reduce inflamația
Semințele de susan pot lupta împotriva inflamației datorită sesaminei, un compus găsit în semințele de susan și uleiul lor. Inflamația de lungă durată, la nivel scăzut, poate juca un rol în multe afecțiuni cronice, inclusiv obezitate și cancer, precum și în boli de inimă și rinichi.
6. Pot ajuta la controlul zahărului din sânge
Semințele de susan sunt sărace în carbohidrați și bogate în proteine și grăsimi sănătoase – toate acestea pot susține controlul zahărului din sânge. În plus, aceste semințe conțin un compus care poate ajuta la reglarea zahărului din sânge prin inhibarea acțiunii enzimei digestive.
7. Pot sprijini sistemul imunitar
Semințele de susan sunt o sursă bună de nutrienți esențiali pentru sistemul imunitar, inclusiv zinc, seleniu, cupru, fier, vitamina B6 și vitamina E.
Citeste si: Cele mai bune semințe pentru sănătate
Articol exclusiv online, text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash.com
Comments

Previous:
10 cele mai bune alimente pentru plămâni sănătoși

Next:
Tot ce trebuie să știi despre piersici, fructele solare ale verii
You may also like
-
29 Mar
Oul, alimentul miraculos, complet si mereu binefacator
NutrițieOul este un aliment sanatos, binefactor, cu efecte miraculoase asupra organismului. Oul contine, practic, toate ...
-
24 Sep
De ce trebuie să mănânci struguri și de ce sunt o comoară pentru sănătate
NutrițieRoșii sau verzi, proaspeți sau uscați, sub formă de suc sau vin, strugurii sunt un ...
-
25 Jul
Top 6 alimente cu efect hidratant
NutrițieO hidratare corecta este secretul unei stari generale bune. Pentru asta ia in calcul aceste ...
-
14 Jul
Mituri și adevăruri despre cofeină și ce este important de știut
NutrițieCând aud de cofeină, cei mai mulți se gândesc instantaneu la cafea. Este corect, doar ...