Untul de Shea, minunea africană care salvează pielea uscată

17 February of 2019

Untul de shea este fabricat din grăsimea nucilor copacului Vitellaria Paradoxa, care creşte în Africa Centrală şi de Vest, are în mod natural o culoare gălbuie, fiind folosit de secole în Africa pentru calităţile lui emoliente, iar în Benin şi-a dovedit utilitatea şi în bucătărie, ca grăsime pentru gătit.

Untul este în principiu o trigliceridă, derivată din acidul steraic şi acidul oleic. Preţiosul ingredient este folosit în industria cosmetică în diverse creme, loţiuni, şampoane, măşti şi balsamuri datorită însuşirilor hidratante şi regenerante. Deseori, este combinat cu o altă grăsime complementară, precum untul de cacao, uleiul de cocos sau cel de măsline.

Untul de shea are proprietăţi antiinflamatoare, ajută la vindecarea rănilor mici, a zgârieturilor, a arsurilor solare, hrăneşte straturile superioare ale epidermei, conferă elasticitate, hidratare, menţine pielea suplă şi poate atenua aspectul vergeturilor, iar pentru că are în compoziţie vitamina A, este util în tratarea dermatitelor, a eczemelor şi în calmarea inflamaţiei din jurul înţepăturilor de insecte.

Beneficii

Hidratare – vitaminele si acizii grasi din untul de shea face din acesta un ingredient extrem de hidratant pentru pielea ta, adesea folosit pentru a proteja si pentru a repara pielea.

Reducerea inflamatiei – un studiu realizat in anul 2010 de catre cercetatorii japonezi de la Universitatea Nihon din Tokyo a dovedit ca acidul cinamic din untul de shea are proprietati antiinflamatoare. Aceste proprietati pot fi benefice inclusiv in tratarea acneei.

Catifelarea pielii – untul de shea stimuleză producerea de colagen, protejand pielea si prevenind deshidratarea acesteia, dar si aparitia ridurilor.

Proprietati antioxidante – untul de shea contine antioxidanti de pret precum catehinele, care au un efect benefic asupra pielii, mentinand-o tanara prin combaterea radicalilor liberi. Acidul cinamic din untul de shea combate efectele produse de radiatiile ultraviolete asupra pielii.

Intrebuintari unt de shea

Are o multime de calitati si beneficii pentru frumusetea ta pentru a te convinge sa il introduci in rutina ta de beauty. Acesta poate fi folosit pe ten, pe buze, pe par sau chiar pe scalp.

Unt pe post de crema hidratanta – foloseste untul de shea pe post de crema hidratanta sau antirid, aplicat seara, inainte de culcare, pe tenul si pe gatul curatate in prealabil.

Unt de shea pe post de lotiune dupa plaja – proprietatile sale antiinflamatoare, dar si cele calmante, vor ajuta pielea sa se refaca rapid dupa expunerea indelungata la soare. Mai mult decat atat, untul de shea ofera si el protectie solara asa ca iti va proteja pielea.

Unt de shea pentru vindecare – proprietatile vindecatoare ale untului de shea fac din acesta un ingredient excelent pentru tratarea eczemelor, a micilor rani de la nivelul pielii, a buzelor crapate, a vergeturilor si a iritatiilor. Avand un continut bogat in vitamina A, nu numai ca vindeca, insa untul de shea are si proprietati dezinfectante.

Unt de shea pe post de balsam de buze – untul de shea este absorbit cu usurinta in piele si repara buzele crapate, accelerand refacerea pielii. Totodata, acesta creeaza un strat protector la nivelul pielii, prevenind craparea buzelor.

Unt de shea pentru scalp iritat – untul de shea este hidratant si calmeaza iritatiile, asa ca este ideal pentru a fi  aplicat pe un scalp cu probleme. Fiind bogat in vitaminele A si E, untul de shea hidrateaza scalpul, trateaza iritatiile si stimuleaza cresterea firelor de par.

Unt pentru hidratarea podoabei capilare – de pe urmele proprietatilor hidratante ale untului de shea poate avea de castigat si podoaba ta capilara daca folosesti untul de shea pe post de masca de par.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cele 
11 avantaje ale roșiilor pentru frumusețe

Next:

Mai 
frumoasă 
în timpul sarcinii

You may also like

Post a new comment