Barcelona, orașul lui Gaudi

28 November of 2012

Luciano Mortula, 2012/Shutterstock.com

Poziția geografică și învecinarea cu Franța au creat premisele dezvoltării celei mai vibrante și cosmopolite regiuni spaniole: Catalonia – unul dintre motoarele principale ale economiei iberice. Barcelona, inima acestui minunat ținut, a căutat întotdeauna să ofere turiștilor standarde înalte în gastronomie, design, artă dramatică sau arhitectură. Călătorii ajunși aici pentru prima oară, dornici să admire frumusețile orașului, se pot îndrepta către Barri Gotic, cel mai vechi cartier al Barcelonei, păstrătorul impunătoarei Catedrale La Seu. La Rambla, vestitul bulevard al Barcelonei, îi va purta pe vizitatori către Plaça de Catalunya și Eixample, o rețea de străzi presărată cu magazine de modă, galerii de artă și restaurante sofisticate. Sagrada Familia, capodopera emblematicului arhitect catalan Antoni Gaudí (1852–1926), alături de numeroase alte proiecte ale sale, precum Casa Batllo, Casa Calvet, Torre de Bellesguard sau Parc Güell, se află în faimosul cartier Eixample. Pe Montjuïc (Muntele evreilor), o destinație impor­tantă ca urmare a reperelor sale culturale și a panoramei oferite asupra orașului, se poate ajunge cu ajutorul telecabinei.

Curentul modernist
Antonio Gaudí a revoluționat arhitectura în Catalonia la început de secol XX. Adept al curentului art nouveau, de inspirație organică „modernismo“, genialul arhitect și-a dezvoltat stilul inimitabil odată cu ambițiosul proiect al Parcului Güell. Gândit ca o grădină de oraș pentru un cartier nou construit, ale cărui case nu s-au vândut inițial, parcul a luat forma unui labirint de viaducte texturate, pavilioane, trepte, fântâni și arcade viu colorate. Obsedat de finalizarea monumentalei Sagrada Familia, Gaudí și-a cheltuit toți banii, ajungând dator vândut. A dispărut tragic, în 1926, călcat de un tramvai.

Viața de noapte
Barcelona abundă în baruri, cluburi, cafenele și restaurante, oferind celor interesați posibilitatea de a petrece câteva ore într-o atmosferă plăcută, odată cu lăsarea serii. Cluburi și baruri precum Apolo, La Paloma, El Paraigua sau Café Salambo își așteaptă clienții cu muzică bună și băuturi rafinate.

La cumpărături
În Barcelona, cele mai căutate zone pentru shopping sunt Plaça de Catalunya și Bulevardul La Rambla. Aici, mallurile, supermarketurile și buticurile pot fi întâlnite la tot pasul. Broderiile, ceramica și articolele din piele sunt cunoscute în întreaga lume pentru calitatea lor. În piețele săptămânale, deschise de la primele ore ale dimineții până spre prânz, pot fi cumpărate de toate, de la haine, până la vase și alimente.

Comments

comments

Previous:

Castelul Huniazilor

Next:

Băile Olănești – o destinație plăcută, indiferent de anotimp

You may also like

Post a new comment