Băi medicinale la domiciliu

10 August of 2017

Nu trebuie neapărat să mergeți la un centru de balneoterapie pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale unei cure termale. Puteți descoperi chiar acasă o parte din avantajele acesteia, practicând cu regularitate băile de mâini și de picioare. Efectul acestora constă, în principal, în stimularea circulației sângelui la extremități și reglarea fluxului sanguin în acele părți ale corpului unde există probleme (congestie cerebrală, răceală, bronșită, tulburări de ciclu), mărindu-l sau diminuându-l, după necesități.

Băile se practică de obicei alternativ, o dată pentru mâini, o dată pentru picioare și se prepară cu plante adecvate afecțiunii ce urmează a fi tratată.

Efectul terapeutic al apei

Cădura apei și substanțele introduse în baie (infuzii sau decocturi de plante, uleiuri esențiale, sare marină) generează nu doar o reacție locală, la nivelul mâinilor sau al picioarelor, ci și una generală, a întregului organism. Acest lucru se datorează pielii, care are o structură complexă ce cuprinde o rețea vasculară vastă și numeroși receptori nervoși. Temperatura apei provoacă dilatarea vaselor de sânge și accelerarea circulației sanguine, ceea ce conduce la creșterea frecvenței cardiace. De asemenea, în timpul băilor terapeutice, respirație devine frecventă și superficială, musculatura se relaxează, spasmele sunt calmate, procesele inflamatorii se reduc, metabolismul este stimulat.

Băi cu plante

Băile cu plante medicinale se fac de obicei la o temperatură de 37° C – la o temperatură mai mare, substanțele eliberate de plante se volatilizează. Cum preparați infuzia? Puneți doi pumni plini din amestecul de plante recomandat în trei litri de apă, fierbeți 5 minute, apoi acoperiți vasul și lăsați să infuzeze 10 minute. Filtrați plantele și folosiți doar decoctul obținut. Nu aruncați această soluție, căci o puteți refolosi și următoarele 2 – 3 zile, cu condiția ca înainte să o utilizați să o mai dați într-un clocot.

Pe durata băii (5 – 10 minute) aveți grijă ca temperatura apei să rămână constantă, adăugând apă caldă atunci când este nevoie. După fiecare baie, acordați-vă o perioadă de odihnă de o jumătate de oră, pentru a-i permite organismului să-și încheie procesele începute.

Ce putem trata?

Iată câteva dintre afecțiunile pentru care sunt recomandate băile parțiale, precum și plantele pe care le puteți folosi în fiecare caz în parte. Aceste plante pot fi folosite și pentru băi complete: puneți doi pumni de amestec de plante într-un săculeț de pânză, închideți bine săculețul la gură și scufundați-l în apa din cadă. La finalul băii, vă puteți fricționa pielea cu acest săculeț plin cu plante.

Dureri și inflamații articulare. Faceți un amestec în părți egale (câte 50 g din fiecare plantă) din: flori de crețușcă, frunze de frasin, frunze de coacăz, frunze de mesteacăn, urzică și coada-calului. Aceste plante au efect antiinflamator și de calmare a durerii (crețușca este chiar considerată aspirina naturală). Faceți dimineața o baie de mâini, iar seara una de picioare. Repetați mai multe zile la rând, până când durerea dispare. Tot pentru durerile artritice și reumatismale sunt recomandate și băile cu ulei esențial de ienupăr sau de cimbru. Adăugați 5 – 6 picături de esență în apa caldă și cufundați mâinile sau picioarele pentru 10 minute.

Nervozitate, stres, insomnie. Amestecați frunze de melisă, frunze de portocal, frunze de maghiran, flori de lavandă, câte 50 g din fiecare plantă. Puneți 2 pumni de amestec la 3 litri de apă, fierbeți 5 minute, apoi infuzați 10 minute. Faceți o baie de picioare seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare. În locul plantelor puteți folosi 5 – 6 picături de ulei esențial de lavandă sau de tei.

Răceală, bronșită, infecții respiratorii. Amestecați frunze de cimbru, frunze de cimbrișor de câmp, flori de nalbă de pădure, flori de lumânărică, câte 50 g din fiecare și preparați infuzia în modul descris mai sus. Faceți băi calde de două ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor.

Sindromul mâinilor și al picioarelor reci. Pentru a stimula circulația sangvină la nivelul extremităților, dar și pentru a alunga senzația de picioare grele și obosite, faceți băi parțiale cu un amestec din: frunze de viță-de-vie, flori de coada-șoricelului, frunze de alun, frunze de nuc, frunze de urzică (câte 50 g din fiecare). Faceți câte două băi de mâini și de picioare pe zi, timp de 3 – 4 săptămâni.

Eliminarea toxinelor. În paralel cu băile parțiale pentru mâini și pentru picioare puteți face din când în când și câte o baie de șezut, care favorizează eliminarea toxinelor și îi redă vitalitatea organismului. Puteți face o asemenea baie folosind o infuzie prepată cu unul dintre amestecurile de plante amintite. Turnați infuzia de plante (deja răcită) în lighean și cufundați-vă șezutul pentru 2 – 5 minute. Apoi, întindeți-vă în pat și odihniți-vă 20 de minute. Nu va dura mult și veți constata că organele de eliminare (piele, rinichi, intestin) încep să lucreze intens.

Băi cu sare marină

Băile cu sare marină sunt indicate în afecțiuni reumatismale cronice, artroză, spondilită anchilozantă, discopatie lombară și cervicală, dureri musculare, nevralgii, mialgii, entorsă, luxație, boli ginecologice (inflamație cronică a uterului, sterilitate, unele tulburări menstruale).

Pentru o baie parțială diluați 25 g de sare marină într-un litru de apă, la temperatura de 36 – 37º C și cufundați mâinile sau picioarele pentru 10 – 20 de minute. Pentru baie generală, folosiți 300 g sare marină la 50 litri de apă.

Levănțica – o plantă minune

Lavanda (cunoscută și sub numele de levănțică) este apreciată încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale antiseptice, cicatrizante, antibacteriene, analgezice, diuretice, sedative, antispastice și antireumatismale. Lavanda are, însă, și reputația de a trata insomnia, indigestia, durerile de cap, infecțiile respiratorii, durerile musculare, unele afecțiuni ale pielii.

Rețete

• Migrene și vertij. Lavanda este suverană în tratarea migrenelor și a vertijului. Dacă vă confruntați cu asemenea neplăceri, puneți o linguriță de flori de lavandă în 200 ml apă clocotită, acoperiți vasul și lăsați să infuzeze 10 minute. Beți 3 căni pe zi, între mese.

• Constipație însoțită de balonări. Peste 1 – 2 lingurițe de flori de lavandă uscate puneți 200 ml apă fierbinte, acoperiți vasul și lăsați să infuzeze 5 – 10 minute. Beți 3 căni pe zi.

• Eczemă. Vă puteți prepara singură un ulei de masaj cu levănțică: puneți 4 linguri de flori de levănțică în două pahare cu ulei de măsline presat la rece. Țineți amestecul la baie de aburi timp de 2 ore și amestecați din când în când. Apoi, luați amestecul de pe foc și lăsați-l să macereze 24 de ore. Cu un pic de ulei aromat masați zonele afectate de eczemă de 3 ori pe zi.

• Indigestie, depresie, epuizare nervoasă. Preparați o infuzie cu o linguriță de flori uscate la 250 m apă clocotită. Acoperiți vasul și lăsați să infuzeze 10 minute. Beți câte o cană de trei ori pe zi.

Uleiul esențial de lavandă

• Răceală, sinuzită. Turnați 1 – 2 picături de lavandă pe o batistă și inhalați aroma (țineți batista la o depărtare de 10 – 15 cm de nas).

• Probleme dermatologice (tăieturi, înțepături de insecte, arsuri, acnee, urticarie). Turnați pe o compresă de tifon 1 – 3 picături de ulei esențial și aplicați compresa pe zona afectată.

• Reumatism, contractură musculară, dureri de cap. Masați zona dureroasă cu un amestec din 15 picături de lavandă omogenizate în 30 ml ulei de măsline extravirgin.

• Paraziți intestinali. Mâncați o bucățică de zahăr pe care ați pus o picătură de esență de lavandă. Repetați timp de 2 – 3 zile.

• Insomnie. Picurați o picătură de esență pe pernă, înainte de a vă culca.

• Oboseală, migrenă, iritații ale pielii. Faceți o baie caldă în care turnați 5 – 8 picături de ulei esențial de lavandă.

• Purificarea aerului. Puneți în lampa de aromoterapie 1 – 2 picături de esență și lăsați aroma să se difuzeze în aer timp de 30 de minute.

Text: Angela Cîlțan

 

Citeste si:

Comments

comments

cum dormi mai bine vara

Previous:

Cum să dormi mai bine în nopțile fierbinți de vară

Next:

11 tehnici care te ajută să adormi ușor

You may also like

Post a new comment