Bagua – arta marțială din munții Wudang

26 June of 2018

Bagua zhang este palma celor opt trigrame, arta marțială care te învață să calci pe urmele universului.

Practic arte marțiale de peste 12 ani și pasiunea mea pentru acest tip de exercițiu fizic combinat cu exersarea atenției și relaxării simultane nu s-a diminuat, ci dimpotrivă. Am centura neagră la 
aikido, dar antrenamentul meu preferat este cel de taichi. De-a lungul anilor, am studiat diferite forme și taolu-uri, dar cel care mă farmecă și mă incită mereu să mă depășesc pe mine însămi este bagua.

Mersul în cerc

Acest tip de deplasare presupune ca practicantul să se miște mereu pe un cerc, în diverse posturi joase, cu fața spre centru. Pe măsură ce execută formele, el schimbă și direcția. Mersul în cerc contribuie la întărirea mușchilor picioarelor și la o îmbunătățire considerabilă a echilibrului. În plus, pot spune din proprie experiență că este un excelent exercițiu de meditație. Repetarea pașilor, cercurile executate succesiv, de câteva zeci de ori, cu păstrarea corectă a posturii ajută la liniștirea minții, la eliberarea stresului și la o mai bună concentrare. Menținerea bazinului la același nivel în timpul mersului, pasul de pisică, care tatonează înainte de rularea întregii tălpi pe sol, și spatele drept antrenează mușchi fizici și psihici despre care nici nu știam că există.

8 trigrame

Cele 8 trigrame reprezintă elementele din care ia naștere lumea. Transformarea lor unele în altele pune în evidență succesiunea anotimpurilor, sezoanelor și etapelor vieții umane, animale, vegetale și minerale pe pământ. Distribuite pe 8 raze ale cercului, ele sunt parcurse de practicant în ambele sensuri. Simbolismul lor va fi încorporat și asimilat de cel care învață bagua, astfel încât acesta va înțelege cum toate aceste transformări au loc și în propriul corp, în propria minte. Nu stagnăm niciodată, căci asta înseamnă moarte. Mișcarea este esența vieții, iar mișcarea în armonie cu lumea este scopul ultim al unei practici marțiale cu valențe spirituale. Și ce mod mai bun de a înțelege lumea decât a călca, la propriu, pe urmele celor 8 principii fundamentale? Pământul, cerul, focul, apa, vântul, lacul, muntele și tunetul dau numele celor 8 trigrame. Dansul lor neîntrerupt, în afara și în interiorul corpului, naște și transformă lumea.

Posturi de bază

Există câteva posturi de bază care pot fi exersate și static. Și există o mulțime de posturi intermediare, care reprezintă lovituri, parări, blocări, retrageri și avansări în timpul luptei. Mișcările sunt fluide și de cele mai multe ori nonintuitive, pentru a lua prin surprindere adversarul, ba chiar pentru a face față luptei cu mai mulți adversari. Cu timpul, corpul devine puternic, elastic, suplu și agil. Același lucru se poate spune și despre minte, dacă lăsăm mișcările să acționeze fără să le opunem rezistență. Unul dintre principiile de bază ale artelor marțiale din Wudang este că antrenarea corpului atrage după sine modelarea minții. Ce am câștigat practicând bagua, care au fost transformările? Mai multă flexibilitate mentală, toleranță și încredere în sine. Mi-am exersat simultan atenția și relaxarea, iar cei care nu mă cunosc de multă vreme mă întreabă deseori: Dana, tu nu te enervezi niciodată?

Bagua zhang înseamnă, literal, palma celor opt trigrame și este, alături de Taichi chuan și Xingyi chuan, una dintre artele marțiale practicate în munții Wudang. Apariția ei este atribuită maestrului chinez Dong Haichuan, despre care se crede că a învățat-o de la maeștri taoiști și budiști în munții din China, în a prima parte a secolului al XIX-lea. Arta Bagua are la bază conceptele centrale ale taoismului, cum sunt teoria yin-yang, I Ching, Cartea transformărilor, și este o metodă de divinație ce folosește 64 de hexagrame rezultate din combinarea celor opt trigrame și mersul în cerc. Există mai multe stiluri de bagua, dar toate derivă din aceleași principii.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Unde ești când te 
antrenezi?

Next:

7 greșeli de evitat cand te antrenezi

You may also like

Post a new comment