Azi mâncăm sub cerul liber

15 October of 2017

Că ne dorim un garden-party sau un picnic, organizarea este sufletul petrecerii!

A planifica o masă sub cerul liber este diferit de planificarea alteia, oricât de complicate, sub un acoperiș. Aceasta, deoarece de fapt trebuie să organizezi în același timp vreo trei petreceri: una în care e vreme bună și oamenii se simt în largul lor afară, alta în care arșița sau ploaia te trimit imediat sub un acoperiș și una în care e vreme indecisă și oamenii trebuie să aibă posibilitatea să aleagă dacă vor înăuntru sau afară. Oricât de exactă e prognoza meteo, trebuie să ținem totuși seama de faptul că este vorba tot despre „timpul probabil“. Când hotărăști data petrecerii, consultă starea vremii cu câteva zile înainte și câteva zile după data pe care vrei să o stabilești, pentru a avea o idee mai exactă despre trendul meteorologic. Asigură-te că ai pături și locuri la umbră pentru toată lumea.

Strategii organizatorice

»» La un picnic, alege cu grijă transportul și locul de destinație (să fie generos situat în natură, nu prea aglomerat și poluat, eventual verifică înainte să nu fie invadat de insecte sau mirosuri neplăcute).

»» Pentru un garden-party, gândește-te la o temă aparte, care va da tonul decorațiunilor: caravanserai, american barbecue, marină, british garden etc. Dacă alegi o temă, trebuie să o respecți în întregul ei; dacă nu găsești accesorii/veselă în ton cu tema, alege unele neutre, și în orice caz evită accesorii care țin de subiecte total diferite. Nu amesteca paharele de plastic cu cele de cristal și coșurile retro, nu combina o față de masă rustică și lampioane tip 1001 de nopți.

»» Gândește-te la ploaie și pregătește copertine și refugii, nu uita de soare și protejează alimentele de insecte și căldură. Pregătește un refugiu în apropiere, nimeni nu-și dorește să alerge vreo 10 km mânat de ploaie și cu platourile de mâncare în brațe. 
Evită să pui masa sub arbori din care cad flori sau omizi, se pot găsi oaspeți cărora să nu le placă deloc nici unele și nici altele.

Gândește-te la băuturi, căci s-ar putea să fie nevoie să cumperi o cantitate mai mare pentru petrecerea în aer liber decât pentru o petrecere în spațiu închis, deoarece se poate întâmpla ca unii invitați să rătăcească paharele, să le lase pe unde nici nu te gândești, să le verse sau să le uite în soare până fierb. Ca să nu petreci ziua întreagă făcând curse regulate între grădină și frigider, instalează frapiere cu gheață unde poți pune câte un eșantion reprezentativ din toate băuturile, ca fiecare să se poată autoservi. Folosește-ți creativitatea: orice găleată decorată conform temei alese de tine poate 
servi drept frapieră.

Dacă ții să faci grătar, asigură-te că ai horn suficient de înalt, ca fumul să nu ajungă în ochii invitaților. Indiferent cât de rustic se vrea grătarul, pune la îndemână cuțite pentru a tăia friptura; coastele de porc, ciocănelele de pui, micii, frigăruile și cârnăciorii nu au nevoie de așa ceva. Indiferent cât de pop-art sau postmodernă se vrea a fi petrecerea, evită să pui pe masă pahare de plastic nude; ca atare, folosește-ți creativitatea pentru a le decora minimal, pentru a le personaliza în ton cu party-ul.

Îngreunează fețele de masă cu pietricele legate la colțuri, ca brusc, vântul să nu pună capăt festinului.

Mâncăruri preferate

»» În general, ca meniu sunt de 
preferat porțiile individuale: brioșe, frigărui, tartine, mini-tarte, mini-prăjituri, 
fursecuri, pahare/boluri cu supă – sunt 
evident mai puțin convenabile oalele imense cu ciorbă, farfuriile mari 
și plate care se răstoarnă sau în care cad insecte, mâncărurile cu sos, 
care vor ajunge aproape inevitabil în poala cuiva. »» În loc de salată, fie că ești la 
picnic sau la un garden-party, este mai simplu și mai de efect să pregătești frigărui de legume: felii de castravete, de ciuperci champignon proaspete și stropite cu lămâie, roșii cherry întregi, ridichi, dovlecei, sferturi de ardei gras sau felii de vinete puțin fripte pe grătar, toate așezate pe țepușe de lemn.

Citeste si:

 

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

gradina de vis

Previous:

5 sfaturi de toamnă târzie pentru o gradină de vis

intretinere

Next:

De ce plătești mult la întreținere iarna. 4 greșeli care îți măresc facturile

You may also like

Post a new comment