Căpșunele sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan și, de asemenea, conțin cantități bune de folat (vitamina B9) și potasiu. Aceste delicioase fructe sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși vegetali, care pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge.
Selecție și păstrare
Când te duci în piață să cumperi căpșune, alege-le pe cele care au o culoare roșie strălucitoare și frunzele verzi, neofilite. Indiferent de ce vrei să faci cu ele, căpșunele trebuie să fie întotdeauna păstrate la frigider sau într-un loc uscat și rece, până înainte de servire. Înainte de consum, spală bine fructele cu apă rece și scoate căpăcelele verzi cu o răsucire ușoară sau cu un cuțit.
Idei în bucătărie
Suntem în plin sezon de căpșune și ești tentată să cumperi aproape zilnic, însă aceste fructe dulci și aspectuoase se trec repede. De aceea, trebuie să ai un plan și să știi ce să faci cu ele ca să beneficiezi cât mai mult de calitățile lor incontestabile.
Ce spui de o salată Caprese?
Iată de ce ingrediente ai nevoie:
1 ½ căni de căpșune curățate și feliate
1 cană pepene verde
½ ceașcă de mozzarella proaspătă
⅛ cană frunze proaspete de busuioc
2 lingurițe ulei de măsline
sare și piper după gust
Iată ce trebuie să faci: spală căpșunele, usucă-le și feliază-le; taie pepenele verde în cubulețe potrivite ca mărime. Taie mozzarella în bucăți. Amestecă căpșunele, pepene verde, mozzarella și frunzele de busuioc într-un bol mare. Adaugă ulei de măsline, sare și piper după gust. Amestecă bine. Servește rece.
Conservarea căpșunilor
Dacă ți-ai făcut stocuri prea mari de căpșune și nu ai cum să mănâci atâta, le poți face gem sau congela.
Ce spui de gemul de căpșuni? Iată de ce ingrediente ai nevoie:
2 căni de căpșuni tocate, 4 căni de zahăr. Fierbe totul până căpșunele formează o pastă ce se încheagă. Focul să nu fie prea puternic, pentru a nu închide la culoare gemul. Când s-au fiert suficient, pune gemul într-un borcan curat și închide etanș.
Congelarea căpșunilor
Dacă vrei să folosești căpșune câteva luni mai târziu în smoothie-uri, cocteiluri, plăcinte sau sosuri, iată ce ai de făcut: după clătire, curăță ușor căpșunele. Taie tulpinile și îndepărtează frunzulițele. Pune căpșunele tăiate în jos pe o foaie de prăjituri căptușită cu hârtie cerată și congelează-le neacoperite timp de 24 de ore. Transferă apoi căpșunele într-o pungă sau un recipient și ține-le în continuare la congelator.
Citeste si: Deliciile de pe balcon: legume și fructe
Articol exclusiv online, text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash
Comments

Previous:
Salata de conopida cu de toate, un deliciu pe care trebuie sa-l faci

Next:
Obsesiile alimentare ale pandemiei. De la stocuri absurde, la Dalgona și banana bread
You may also like
-
23 Sep
Salata cu dovleac. Bunatati de toamna
CulinarSalata cu dovleac. Toamna fara dovleac nu se poate. Si nici fara salata cu dovleac. ...
-
17 Nov
Tartă aromată cu gutui
CulinarSavureaz-o alături de un pahar cu lapte cald! Blat: 240 g făină, 150 g margarină, ...
-
13 Nov
Chec aromat, pentru Sărbători. Simplu și bun!
CulinarEste una dintre cele mai bune prăjituri pentru Sărbători. Oricare ar fi ele. Este aromat ...
-
08 Dec
Cum să ai cea mai frumoasă masă de Sărbători. Singurele trucuri salvatoare pe care o gospodină trebuie să le știe
CulinarSărbătorile sunt un prilej excelent pentru a aduna toată familia în jurul unei mese îmbelșugate, ...