Atunci când ai grijă de ea, dragostea poate să devină mai puternică

08 January of 2010

Găsirea dragostei adevărate reprezintă o dorinţă puternică şi profund umană. Oamenii sunt construiţi pentru a iubi. Indiferent de cât succes aveți în anumite planuri ale vieţii, simțiți și nevoia împlinirii prin dragoste. Dacă găsiți adevărata dragoste, totul este minunat la început, dar există teama că nu va dura, dificultăţile vor începe să apară, sentimentele se vor schimba. Când lucrurile nu mai sunt aşa de „vesele“ ca la început, mulţi au ideea greşită că dragostea a dispărut.

Şi se întreabă: „Unde oare am greşit?“. Nu, nu au greşit. Schimbarea este naturală şi inevitabilă.

Dacă vă gândiți că dragostea s-a evaporat, vă înșelați. Chiar dacă există momente de cumpănă în relaţie, dragostea poate fi păstrată. Cum? Care este parcursul dragostei? Când ne îndrăgostim avem impresia că am găsit persoana perfectă. Suntem foarte entuziasmaţi. Proiectăm foarte multe calităţi asupra partenerului şi nu avem ochi pentru defecte. De asemenea, simţim că este minunat să avem un partener perfect. Pentru mulţi, există sentimentul că au găsit pe cineva care va fi capabil să le ofere toată dragostea, aprobarea şi inspiraţia pe care au aşteptat-o dintotdeauna.

După o vreme, când se instalează siguranţa în relaţie, este inevitabil ca realitatea obiectivă să-şi facă loc. Defectele încep să iasă la suprafaţă. Este greu să pretindeți că partenerul găsit este cel pe care îl visați din toate punctele de vedere. În acest moment se strecoară îndoiala. Apare dorinţa de a-l schimba pe celălalt sau vă gândiți: „Dacă mă iubeşte, se va schimba pentru mine“.

Atunci este momentul să vă opriți şi să reflectați: cealaltă persoană nu poate să vă îndeplinească visele şi dorinţele. Niciodată nu vă puteţi schimba îndeajuns pentru a-l mulţumi pe celălalt. Când iubiți, ar trebui să fiți capabilă să-l iubiți pe celălalt aşa cum este el şi să vă iubiți şi pe dvs.

A iubi este un verb, o acţiune, nu o stare. A iubi înseamnă a învăţa să îl acceptaţi pe celălalt, dar să vă acceptaţi și pe dvs.

Dragostea creşte dacă reuşim să ne confruntăm cu dificultăţile şi cu schimbarea în cuplu. Dragostea creşte prin deciziile pe care le luăm, prin înţelegere şi prin dezvoltarea abilităţii de a şti cu adevărat cine este celălalt şi când devine un prieten de nădejde.

„Un sentiment care este aici pentru un minut şi pleacă în momentul următor nu poate fi numit dragoste“, spunea poetul indian Kabir.

Deşi pare un basm, totuşi sunt cupluri care au simţit că dragostea lor a crescut de-a lungul căsniciei şi relaţia a devenit mai puternică.

Toate acestea nu se pot întâmpla de la sine! Mereu avem câte ceva de făcut pentru a obţine ceea ce ne dorim cu adevărat.

Iată câteva sfaturi pentru ca dragostea să devină mai puternică:

• Arătaţi că vă pasă de celălalt! Dacă se simte rău sau răvăşit sau abătut, aflaţi ce se întâmplă cu el. Uneori, compania pe care o oferiți celuilalt este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face. Ascultarea, după o zi mai proastă, până ce se ventilează emoţiile, este un sprijin foarte bun. A fi umărul pe care să plângă, fără a oferi soluţii neapărat, poate fi tot ceea ce îi lipsește partenerului pentru a se simţi mai bine.

• Oferiţi-i iubirii spaţiul necesar pentru a creşte – aceasta înseamnă că nu trebuie să vă sufocaţi unul pe celălalt.

Fiecare din cei doi trebuie să îşi păstreze individualitatea şi să funcţioneze singur la fel de confortabil ca în doi, pentru ca relaţia să crească.

• Respectul este un ingredient fundamental al dragostei. Nu mimimalizaţi importanţa celuilalt şi nu vă jigniţi partenerul. Chiar dacă aţi avut o zi proastă, gândiți-vă că i se poate întâmpla și altcuiva. La fel de bine putea şi soţul/ iubitul/ partenerul să aibă o astfel de zi. Lumea nu se învârte doar în jurul nostru şi este bine să respectăm şi dorinţele, suferinţele sau problemele celuilalt.

Respectul faţă de sine este la fel de important. Nu lă-saţi demnitatea la o parte şi nu renunţaţi la sentimentele dvs. doar pentru a evita o contradicţie sau dispută. Spuneţi ce simțiți şi exprimaţi-vă sentimentele în aşa fel încât partenerul să le înţeleagă.

• Înţelegere şi răbdare. Să fiți înţelegătoare şi să aveți răbdare sunt de importanţă egală în relaţie. Oamenii au nevoie să fie înţeleşi, iar ritmul de creştere al relaţiei este proporţional cu răbdarea de a-l cunoaşte pe parcursul timpului pe cel de lângă dvs.

• Umorul în relaţie este un liant puternic. Partenerii care se simt bine împreună, glumesc, râd au şanse să se bucure mai mult de relaţia şi de timpul petrecut împreună, decât cei care iau totul în serios şi nu permit abaterea de la o cale sau alta.

Opinia specialistului

În privinţa factorilor ce duc la o căsnicie de durată, se afirmă următorii:

• John Gottman, care a studiat 2000 cupluri, spune că un minim de 5 interacţiuni pozitive pentru fiecare interacţiune negativă este esenţial pentru succesul unei relaţii și bunăstarea unui cuplu. Gottman încurajează atingerile dese ale partenerilor, complimentele, zâmbetele şi râsul.

• Atingerile dese sunt, conform cercetărilor universităţii americane UCLA, obligatorii pentru a menţine intimitatea în relaţii. Alte studii au arătat că femeile au nevoie de la opt până la zece atingeri zilnice pentru a fi sănătoase fizic şi psihic.

• Conform unui studiu efectuat de psihologul american Judith Wallerstein, la care au participat 50 cupluri fericite, toţi au spus că principala preocupare a vieţii lor a fost relaţia de cuplu.

Puteţi spune că sunteţi o echipă?

Lucrul în echipă este o noţiune care se referă mai mult la locul de muncă. Dar puteţi să vă gândiţi că formaţi o echipă cu partenerul, acasă la dvs.  Şi dacă aţi fi o echipă, iar sarcina voastră ar fi să întăriţi relaţia de dragoste, cum aţi proceda?

Vă prezentăm câteva idei din care vă puteţi inspira:

Concentraţi-vă pe relaţie. Adoptaţi conceptul NOI, fiecare fiind responsabil în egală măsură atât pentru succesul, cât şi pentru eşecul relaţiei.

Munca în echipă cere cooperare, încredere, sinceritate şi efort zilnic. O personalitate cu un ego imatur, care strigă toată ziua „EU, EU, EU“ poate fi dificilă în formarea unei echipe. Dar concentrarea pe NOI va aduce o schimbare de mentalitate şi maturitate în cuplu.

Comunicaţi în permanenţă. Un sistem de comunicare eficient este cel în care comunicarea este activă, onestă, respectuoasă şi de ajutor.

Lucraţi împreună la rezolvarea problemelor – concentrarea pe problemă şi pe soluţiile posibile este foarte eficientă când vine vorba despre familii. Astfel, nu veţi mai fi blocaţi de cine a generat problema, cine a greşit, etc. Dacă avem situaţia: se fac restructurări la serviciul unuia din parteneri, puteţi gândi împreună cum veţi face faţă nevoilor cuplului în următoarea perioadă.

Acceptaţi că fiecare este responsabil pentru relaţie, nu doar unul dintre dvs. Dacă vă împărţiţi responsabilităţile folosind tot ceea ce scrie mai sus, cât mai bine, echipa, adică relaţia dvs., va avea de câştigat.

Fiecare are anumite roluri legate de casă şi familie. A-ici sunt prezente şi diferenţele între femei şi bărbaţi. De exemplu, dacă sunteţi femeie, acceptaţi că soţul dvs. lucrează mai mult seara sau lipseşte mai mult de acasă pentru că există această tendinţă a bărbaţilor de a achiziţiona, de a munci, de a aduce tot ce trebuie în casă. Dacă sun-teţi bărbat, acceptaţi că soţia dvs., după ce a născut. este mai obosită.

Psiholog Oana Pescaru

Comments

comments

Previous:

Sex cu fostul – farmecul încrederii

Next:

Vreau sa iti spun ca te iubesc!

You may also like

Post a new comment