Atingerile care mangaie sufletul

10 February of 2016

Atingerile mângâie sufletul … sau, cum spunea călugărul budist Thich Nhat Hanh (n.1926): „Puteți să-l atingeți pe Dumnezeu atingând o floare sau aerul sau un alt om”.

Pielea delicată a unui bebeluș, atingerea blândă a unui om iubit, chiar și mângâierea unei pisici – toate acestea sunt momente magice, care trezesc pofta de viață. Intrăm în contact cu ceilalți și prin simțul tactil, cel mai mare și mai important dintre cele 6 simțuri pe care le avem. Nu doar pielea noastră simte atingerile. Ele merg mult mai departe. Simțim cu tot corpul, cu fiecare celulă.

Primul limbaj

Contactul cu pielea este la fel de important ca respirația, băutul și mâncatul. Este primul limbaj pe care-l învățăm și care ne ajută pe tot parcursul vieții. Gândiți-vă cât de mulțu­miți și fericiți suntem după ce facem un masaj sau ce emoții ne trezec chiar și niște atingeri fugare. De exemplu, mângâierea mâinii reprezintă o legătură bună cu cineva, mângâierea pe obraz consolează, în timp ce strângerea de mână unește.

Creăm apropiere

Mângâierea unui om iubit ne dă fiori în tot corpul. De ce? Pentru că se secretă un hormon care este cheia pentru un parteneriat armonios și care durează toată viața: oxitocina, hormonul uniunii. Pe lângă el se mai secretă dopamină, serotonină și endorfine – iată un cocteil perfect pentru fericire.

Ameliorarea durerilor

O atingere în locul potrivit ne poate ameliora chiar și durerile. Cercetătorii de la Universitatea din Londra au descoperit că transmiterea stimulului dureros în creier este inhibată când este atins un loc care ne doare. Semnalul nervos plăcut îl depășește în in­tensitate pe cel neplăcut.

Adevărate medicamente

La Universitatea din Miami există un departament care studiază doar atingerile: Touch Research Institute. Acolo s-a dovedit că masajul ameliorează durerile de spate, dar că are un efect pozitiv și în ceea ce privește obezitatea, anxietatea, problemele cardiace, lentoarea în învățat, depresiile, durerile cronice, durerile de cap, sindromul premenstrual și Alzheimer.

Acțiune rapidă

În China, mâinile sunt un adevărat medicament de peste 5.000 de ani: prin mângâierea și presarea anumitor puncte de pe meridianele energetice ale corpului se restabilește echilibrul. Poți încerca și tu: masează-ți urechile timp de 15 secunde, trăgând ușor spre exterior. Corpul se va umple de energie, iar echilibrul organismului se îmbună­tățește. Există chiar și un punct de acceptare de sine. El se află pe mușchiul pectoral stâng, între umăr și sân. Dacă este mângâiat cu mișcări circulare, vei avea parte de o stare mai pronunțată de mulțu­mire. Atingerile au efecte miraculoase indiferent de vârstă, așa că nu mai aștepta: atinge mai mult, pentru mai multă sănătate și fericire!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Acea durere de cap numită migrena

Next:

Leacuri naturiste pentru raceala

You may also like

Post a new comment