Atât de aproape de fericire!

02 November of 2015

„Cea mai mare fericire în viață constă în convingerea că ești iubit“

Ceea ce știa Victor Hugo (1802–1885, scriitor francez) au confirmat și cercetătorii din Marea Britanie și SUA. Într-adevăr, partenerul și prietenii reprezintă pentru noi cea mai mare împlinire – ne fac mai fericiți din toate punctele de vedere. Ne dau siguranță și ne cresc încrederea de sine.

O nouă primăvară, un noroc nou. Iată o sugestie bună pentru planurile pe 2009: „Vreau să fiu fericită!“ Și nu este atât de greu pe cât ați crede. Vă puteți arunca singure în cale fericirii cu anumite trucuri.

„Fericirea este o decizie“,

a spus René Descartes (1596–1650, filozof francez). Este adevărat, mai ales că o gândire negativă produce adrenalină, iar aceasta îngheață serotonina, hormonul fericirii. Ceea ce ajută în mod sigur este o schimbare a perspectivei: în loc de „Niciodată nu îmi iese nimic“, spuneți pur și simplu „Cu toții greșim“, în loc de „N-o să învăț asta niciodată“, preferați: „Chiar dacă nu se rezolvă, totul este în regulă“ și în loc de „Nu mă place“, spuneți-vă „Nu trebuie să mă iubească toată lumea“. Toate acestea vă relaxează.

„O mâncare prea puțin condimentată nu este bună“,

așa spune o învățătură indiană. Asta, deoarece capsaicina din ardeii iuți și gingerolul din ghimbir produc o stare „tulbure“, iar miristicina din nucșoară este euforică.

„Fericirea nu se hrănește cu aer“,

spunea Manfred Hinrich, (*1926, filozof german) – ci cu multe momente mici de fericire. Faceți-vă zilnic un bilanț al momentelor fericite. Cercetătorii au descoperit că fericirea pe termen lung depinde de  cât de des se produc clipele fericite – și nu de intensitatea lor.

„Umorul atrage fericirea“,

spunea Romana Prinoth Fornwagner (*1960, arheolog italian). Este foarte adevărat! S-a descoperit că râsul, fie adevărat, fie forțat ridică moralul. Zâmbetul, la care participă mușchii ochilor și obrajilor, semnalizează creierului că s-a instalat buna dispoziție. Iată tehnica denumită și  „facial feedback“: simularea unui zâmbet poate genera o stare de bine.

„Întoarce-ți fața către soare și umbrele se vor muta în spate“,

așa se spune în Tailanda. În întuneric, organismul produce melatonina aducătoare de oboseală. Dacă este lumină suficientă, se produc hormonii fericirii, serotonina și noradrenalina. Așadar, aduceți-vă mai multă lumină în viață, ieșiți afară în pauza de masă și bucurați-vă de lumină.

„Nimic nu este mai valoros decât un prieten, cu excepția unui prieten cu ciocolată“,

afirma Charles Dickens (1812–1870, scriitor englez). Ciocolata crește nivelul serotoninei al cărei mesaj este „Fii fericit!“ .

„Nu este fericire acolo unde nu este puțină muncă și sudoare“,

a descoperit Lev Nicolaevici Tolstoi, (1828–1910, scriitor rus). Studiile au arătat că oamenii care practică sport sunt mai puțin tensionați, obosiți, temători, bolnavi, agresivi sau deprimați.  În plus, au un simț puternic al valorii de sine, pot face față mai bine stresului, sunt relaxați fizic și sufletește – iar toate astea răzbat la suprafață.

Citeste si: Rasul, benefic pentru tine!

„Fericirea trece prin stomac“,

afirma Voltaire (1694-1778, filozof și scriitor francez). Secretul stă în combinația de alimente bogate în carbohidrați și triptofan. Datorită carbohidraților se produce insulina, care înlesnește drumul spre creier al aminoacidului triptofan, un precursor al serotoninei. Foarte mult îl găsim în brânză, carne și nuci. Cel mai bine combinați carbohidrați „complecși“ din produsele integrale.

Acestea satură imediat – și aduc buna dispoziție. Cine are nevoie de un impuls, trebuie să se orienteze spre banane: acestea conțin serotonină și norepinefrină, care ajută la o gândire pozitivă.

„Întreaga fericire a omului constă în aceea că viitorul îi este cunoscut sau necunoscut“,

Friedrich Rückert (1788–1866, poet german). Așa sau așa: prăjiturelele cu mesaje norocoase fac plăcere oricui.

„Arta curăță sufletul“,

Pablo Picasso (1881-973, pictor spaniol). Creativitatea poate fi o sursă pentru fericire. Indiferent că este vorba de muzica, pictură, modelaj, poezie sau dans, căutați-vă talentele artistice și descoperiți-vă capacitățile individuale.

„Cine are noroc duce mireasa acasă“,

scria William Shakespeare,  (1564-1616, poet, dramaturg și scriitor englez). … și o sărută, căci sărutul este foarte bun pentru sănătate și starea de bine a individului. Într-o viață de 70 de ani omul sărută de 100 000 de ori. Acest lucru prelungește viața cu cinci ani. Trebuie să sărutați în fiecare zi timp de minimum 20 de secunde. Astfel, viața pare mai ușoară, iar între parteneri se stabilește o relație de apropiere și încredere.

Citeste si: Fericirea începe din minte

Articol exclusiv online

Autor: Cristian Ionascu

Sursa foto: fotolia.com

 

 

Comments

comments

Previous:

5 lucruri pe care bărbații ar vrea ca femeile să le știe despre sex

Next:

Femeile se gandesc la mancare mai mult decat la sex

You may also like

Post a new comment