Astepti sau nu un bebe? Iata semnele ca esti gravida…

02 July of 2015

© Iryna Tiumentseva / Fotolia

© Iryna Tiumentseva / Fotolia

În cele mai multe cazuri, viitoarea mămică stă cu sufletul la gură până află cu certitudine dacă este sau nu gravidă. Testul de sarcină rezolvă dilema destul de rapid dar nu este mereu întocmai cu realitatea. Abia când ajungi la doctor, pentru recoltarea de sânge sau pentru consultul ginecologic, vei știi în mod clar dacă noua rază de soare îți va lumina casa.

Dar până atunci, fii un pic atentă la modificările corpului tău. Hormonii încep să joace chiar din momentul în care ai rămas gravidă. Unele semnale, din păcate, sunt identice cu cele dinainte de menstruație, dar merită să arunci un ochi ca să verifici posibilitățile.

Sâni dureroși
Multe femei spun că, deși nu știau că sunt însărcinate, au observat o modificare de volum a sânilor. Adevărul este că țesutul mamar devine foarte sensibil atunci când progesteronul și HCG-ul (un hormon produs în mod natural de placentă) îți inundă organismul după ce oul a fost fertilizat. Așadar, sânii încep să te doară și îi vei simți grei. Totuși, acest fenomen apare și înainte de menstruație.

Colorarea mamelonului
De regulă, colorarea într-o nuanță mai închisă este sesizată după 10 săptămâni de sarcină, dar poate să apară și mai devreme. Nu te speria, este perfect normal.

Crampe
Ce femeie nu cunoaște crampele dinainte de perioada menstrelor? Ei bine, ele pot să apară și dacă ai rămas gravidă. Poate nu sunt tot atât de enervante și intense, dar cu siguranță sunt persistente. Durerile sunt cauzate de prinderea ovulului de uter care începe să se întindă pregătindu-se astfel pentru următoarele 9 luni.

O pată mică de sânge
În mod normal, o femeie însărcinată nu mai are menstruație. Dar există cazuri în care aceasta poate să vină sub o formă ușoară. Câteva picături și gata! Cauza sângerării este aceeași ca în cazul crampelor. Dacă ciclul ți-a părut ciudat și scurt e posibil să fii însărcinată.

Osteneală
Una e să fii terminată de oboseală și alta e să simți că nu prea ai chef de muncă, că mai bine ai trage un pui de somn, că mai bine ai sta în canapea decât să te duci cu prietenii la o plimbare mai lunguță. De ce ai aceste sentimente ciudate pentru tine în condițiile în care de obicei erai prima la orice activitate ți se propunea? Ei bine, sarcina își zice cuvântul. Cine s-ar fi gândit că mogâldeața de 2 săptămâni pe care o cari cu tine (fără să știi încă) a început deja să-ți pape caloriile și energia?

Greața
Este arhicunoscuta stare a femeii gravide. Totuși, ea nu apare brusc iar până se instalează ca să-ți facă viața nesuferită, îți trimite niște semnale difuze. Azi ai rău de mașină deși în mod curent nu sufereai de așa ceva. Mâine constați că zborul cu avionul nu mai este o plăcere…Dimineața când te scoli ai un nod în gât și ești puțin amețită. Oricum ești pe drumul cel bun iar peste 9 luni ajungi la destinație.

Balonarea și constipația
Nu prea mai intri în fusta de birou? Îți trece prin cap să muți nasturele de la pantaloni ca să îi poți închide? Te simți balonată? E normal, tranzitul intestinal e încetinit din cauza sarcinii. Acum e doar începutul. În scurt timp, constipația își va face simțită prezența. Iar disconfortul îl vei resimți din ce în ce mai rău pe parcursul celor 9 luni. Dar merită, nu?

Mersul des la toaletă
Este unul dintre semnele clare de sarcină. Faci pipi des pentru că și rinichii tăi reacționează la starea ta de gravidie.

Poftele
Ai tot ce se poate în frigider, dar ție îți stă gândul la mămăligă cu bacon. Și la brânză franțuzească. Și ar merge și câteva măsline suculente umplute cu ardei gras. O da! și o bere amăruie! Și crezi că dacă nu mănânci de toate în acest moment, se termină viața ta. Poftele alimentare sunt o caracteristică a femeii însărcinate. Unele tânjesc la ceva ce nu pot avea, pe când altele preferă să guste tot ce le iese în cale. Tu în ce categorie ești?

Durerile de cap
Durerile de cap (nu migrenele) apar mai ales în prima perioadă a sarcinii și sunt cauzate de nivelul mare de hormoni care-ți zburdă în voie prin corp. Când acest nivel se va regla, durerile vor dispărea. Atenție, dacă crezi că ești însărcinată, nu lua medicamente de niciun fel pentru că ele pot să dăuneze fătului. Întreabă doctorul ce să iei dacă ai această suspiciune.

Toanele
Trebuie să recunoaștem un lucru: nu există femeie fără toane. Totuși, mofturile gravidei sunt pe bună dreptate. Te doare capul, ești constipată și balonată ca un pește oceanic, sânii te dor, n-ai chef de multe chestii iar toaleta o vizitezi mai des decât de obicei. E normal să ai toane. Dar ele vor trece și nu uita că cei din jurul tău nu ți-au greșit cu nimic.

Testul de sarcină

Două femei vorbeau între ele. Una spune: “dragă, de dimineață am făcut un test de sarcină!”. Iar cealaltă răspunde: “și au fost grele întrebările?”

Există două tipuri de teste de sarcină. Cel pe care îl poți face acasă verifică dacă în urină se găsește hormonul HCG. E simplu de utilizat și mai ales de interpretat. Testul îl poți cumpăra de la farmacie, existând mai multe firme producătoare. Rezultatele nu sunt 100% corecte iar un posibil răspuns îl vei avea după cel puțin 2 săptămâni de la contactul sexual. Cel pe care îl faci în urma recoltării sângelui este absolut sigur și măsoară nivelul aceluiași hormon amintit mai sus. Te poți duce la cabinetul medicului de familie sau într-o clinică care se ocupă și cu recoltarea de sânge. Rezultatul îl vei avea în câteva ore.

Comments

comments

Previous:

Castiga o tabara pentru copilul tau!

Next:

Cu viitorul tătic la doctor! Testele de fertilitate

You may also like

Post a new comment