Articulațiile pe frig și umezeală

25 November of 2014

Ploile reci de toamnă ne pun la încercare articulațiile, care se resimt și uneori ajung chiar să prezică vremea… Există însă mai multe căi de a le proteja.

Articulațiile sunt, în această perioadă, sub asediul umezelii și frigului. Durerile articulare de toamnă se instalează uneori chiar înainte să ieșim în frig, respectiv odată cu oscilația presiunii atmosferice, și se încăpățânează să ne chinuie mult timp. Ele pot fi însoțite și de umflarea și/sau înroșirea articulației, precum și de pierderea temporară sau mai stabilă a mobilității zonei respective. Aceste neplăceri pot fi determinate la orice vârstă de artrită (inflamarea articulațiilor), care apare ca urmare a unor boli autoimune, a unor infecții, dar și prin depunerea în articulație a acidului uric (în gută); ele se activează la frig, mai ales când se schimbă vremea.

Cauzele artritei și artrozei

Durerea din artrită este accentuată de repaus, în special noaptea, și se atenuează când ne mișcăm. Articulația respectivă se umflă, înțepenește, se înroșește, practic nu mai poate fi folosită. Se tratează de obicei cu medicamente antiinflamatoare, pentru ca leziunile să nu afecteze pe termen lung întreaga zonă articulară. Un episod acut de artrită poate conduce la leziuni ale cartilagiilor, determinând o deteriorare permanentă a articulației de tip artrozic.

Spre deosebire de artrită, artroza este o maladie degenerativă: cartilajele articulare se macină, se deteriorează în timp; artroza poate apărea precoce, din cauza unui episod acut de artită, a unor accidente, suprasolicitări determinate de exercițiu fizic sau de obezitate. Durerea tipică din artroză apare de obicei în timpul zilei, este accentuată de efort și calmată de repaus. De obicei pacientul se trezește „înțepenit“. Artroza apare la nivelul articulaţiilor coloanei vertebrale (spondiloză), coxofemurale (ale şoldului), genunchilor şi la micile articulaţii ale membrelor (degetele de la mâini, zona metatarsiană a piciorului – monturi).

Ce-i de făcut

Tratamentul presupune de obicei medicamente antiinflamatoare, pe termen lung – suplimente alimentare de susținere cu glucozamin și condroitin – dar și fizioterapie. Deşi utilizate pe scară largă, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) şi steroidiene (corticoide) au efecte secundare defavorabile, mai ales administrate în cure prelungite.

De aceea, au început să fie tot mai intens folosite extracte naturale (de exemplu, Boswellia) cu efect antiinflamator similar cu cel al AINS, însă fără a prezenta efectele nedorite ale acestora. Odată cu înaintarea în vârstă, scade producţia substan­țelor benefice la nivelul articulaţiilor, în timp ce creşte activitatea enzimelor ce distrug cartilajele. Studiile au arătat că aceste produse au încetinit evoluţia artrozelor şi chiar au refăcut structurile cartilaginoase afectate.

Atât în caz de artroză, cât și de artrită suplimentele cu glucozamină și condroitină ajută la atenuarea simptomelor, redând mobilitatea articulațiilor.

Prevenirea nu înseamnă hibernare!

Cel mai bun tratament pentru maladiile degenerative articulare este prevenția, și aceasta de timpuriu.
Programul antiartroză pentru o persoană de peste 30 de ani ar trebui să vizeze menți­nerea mobilității prin exersarea articulațiilor și mușchilor, menținerea unei greutăți normale și consumul de suplimente alimentare specifice (cu sulfat de glucozamină și condroitină).

Ideal este ca persoanele active, care obiș­nuiesc să-și solicite mult articulațiile, să consume astfel de suplimente din timp și să nu aștepte instalarea simptomelor de boală. Dacă mușchii sunt suficient de puternici încât să susțină articulațiile, durerea nu mai apare. Se recomandă deci exercițiile de flexibilitate, mobilitate, stretchingul blând, dar și evitarea posturilor corporale care suprasolicită articulațiile.

Citeste si:

surasa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Sanatatea copiilor, provocarea parintilor in sezonul rece

Next:

Sănătate și confort în zone intime

You may also like

Post a new comment