Arnica creste in muntii din Europa, si a fost utilizata ca planta medicinala din secolul al VI-lea. In prezent, arnica intra in compozitia cosmeticelor, sampoanelor sau adjuvantelor pentru baie. Arnica este o minune si remediul homeopatic cu Arnica montana pot produce adevarate minuni.
Pornind de la definitia din dictionar, aflam ca aceasta minune a naturii, Arnica este o specie de plante din genul Arnica, familia Asteraceae, ce creste in regiunile de munte, impodobind pasunile cu florile ei galbene-aurii dar pe care poporul o numeste si podbal de munte, carul-padurilor, iarba cazaturilor sau chiar carul-zanelor.
Arnica montana contine numerosi compusi chimici. Calitatea plantei depinde in special de prezenta unui anumit numar de substante active al caror continut variaza in mod natural. Arnica contine heledin, flavonoide si polizaharide.
Planta este un antiinflamator exceptional si in conditiile in care 90% din bolile omului modern implica inflamatii, utilitatea plantei este evidenta! Compusi specifici intaresc vasele de sange si formeaza un scut natural imbatabil impotriva actiunii factorilor nocivi din mediul natural.
Contine substante care scad permeabilitatea vasculara, au puternica actiune antioxidanta, cat si polizaharide care stimuleaza fagocitoza, cresterea imunitatii, reduce spasmul vascular.
Arnica este baza pentru cel mai utilizat medicament antiinflamator din categoria celor homeopate si este folosit in traumatisme cauzate prin cadere, lovire, rani, preoperator si postoperator, hemoragii de mica si medie intensitate, fragilitate capilara, hematoame, echimoze, oboseala musculara.
Este o planta perena, care creste in regiunile montane ale Europei Centrale, la peste 800 m altitudine, dar nu mai mult de 2500 m, are flori asemanatoare margaretelor, galben-aprins, care infloresc vara pe tulpini lungi si paroase. Frunzele sunt ascutite si dispuse radial in jurul bazei. Florile se culeg in iunie si iulie, Arnica este o planta estivala pe care o putem gasi pana in august pentru infloririle tardive.
Florile nu trebuie culese atunci cand sunt umede. Arnica poate fi culeasa numai intre ora zece dimineata si cinci seara, numai pe vreme insorita, nicidecum pe ploaie si ca pentru a-si pastra proprietatile. Si, foarte important, daca Arnica are trei flori, numai doua se pot culege, tocmai pentru a lasa planta sa isi continue dezvoltarea. (O.I:)
Citeste si:
- Plante care trateaza durerea
- Plante care vin de hac indigestiei
- Lavanda, menta si musetel: trei plante care fac minuni
Sursa foto: pixabay. com
Comments

Previous:
Un pahar de bere pe zi creşte colesterolul bun

Next:
Marile beneficii ale semintelor de floarea soarelui
You may also like
-
24 Aug
Marile beneficii ale semintelor de floarea soarelui
NutrițieSemintele de floarea-soarelui aduc numeroase beneficii corpului uman. Datorita pretului lor accesibil si disponibilitatii pe ...
-
22 Aug
Tot ceea ce trebuie sa stii despre masline
NutrițieDespre masline – Maslina este un fruct, iar diferenta de culoare este data de cat ...
-
04 Dec
Mâncarea medicament! Spune ce te supără, ca să-ți spun ce să mănânci
NutrițieMulte dintre neplăcerile minore de sănătate pot fi rezolvate nu atât cu ajutorul medicamentelor, cât ...
-
25 Jul
Deficit de fier. Alimente care rezolva problema
NutrițieTe simți moleșită, amețită, slăbită și fără chef? S-ar putea să ai o carență de ...