Arad, oraș istoric

06 November of 2013

Păstrând, de secole, unele dintre cele mai frumoase creații arhi­tecturale bănățene…

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Situat în partea apuseană a României, în zona de câmpie aluvionară a Țării Zarandului, Aradul a oferit condiții prielnice locuirii încă din perioada Antichității. În prezent, cel mai vestic oraș al țării conservă un bogat patrimoniu istoric și cultural.

Bulevardul Revoluției
Aradul se află sub influența a numeroase stiluri arhitecturale: baroc, clasic, renascentist, neogotic și eclectic. Bulevardul Revoluției străbate centrul vechi al orașului, presărat cu o serie de capodopere arhitecturale, precum Biserica Evanghelică, Teatrul „Ioan Slavici“, Palatul Administrativ sau Biserica „Sfântul Anton de Padova“.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Cetatea Aradului, construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, a fost și rămâne una dintre cele mai impunătoare fortificații clădite în zona de vest a țării. Până în anul 1918 cetatea s-a numărat printre cele mai mari închisori militare ale Imperiului Austro-Ungar.
Aradul oferă în prezent turiștilor și câteva locuri de agrement atractive. Ștrandul Neptun, amplasat lângă râul Mureș, are o suprafață de peste 20 de hectare, cu bazine de înot, terenuri de sport și locuri de joacă pentru copii.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Ofertă turistică variată
Menționată documentar pentru prima oară în anul 1028, regiunea Aradului a adunat de-a lungul unui mileniu de atestare numeroase repere istorice, ce o recomandă în prezent ca destinație atractivă pentru toți turiștii, indiferent de vârstă. O vastă paletă culturală cuprinde spectacole de teatru, concerte, festivaluri sau expoziții de artă. Restaurantele, cafenelele și localurile cu program prelungit încântă vizitatorii cu o ofertă variată, pentru toate gusturile, îmbinând aromele gastronomiei românești cu cele maghiare și sârbești. Monumente de artă, clădiri cu valoare istorică, lăcașuri de cult și numeroase locuri de agrement alcătuiesc patrimoniul sociocultural al urbei.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Prezența izvoarelor cu ape minerale în județul Arad a facilitat, de-a lungul timpului, dezvoltarea în zonă a turismului balneoclimateric, două destinații celebre, de acest gen, fiind stațiunile Lipova și Moneasa. Anul acesta orașul și-a anunțat candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021.

Important nod de acces rutier, feroviar și aerian, orașul aflat la peste 500 km distanță de Capitală este destul de ușor accesibil, indiferent de modalitatea de transport aleasă. Moteluri și pensiuni din zona limitrofă orașului oferă cazare cu mic dejun inclus la prețuri acce­sibile, situate între 70 și 120 de lei, camera dublă.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

„Profesorilor mei le mulțumesc“

Next:

Ciocănești

You may also like

Post a new comment