Arad, oraș reper al culturii

08 January of 2010

Monumente de artă, clădiri cu valoare istorică, lăcașuri de cult și numeroase locuri de agrement alcătuiesc patrimoniul socio‑cultural al urbei.

Foto: Radu Vintilescu

Situat la peste 500 km de București, într‑o regiune de câmpie înaltă și beneficiind de o climă continental moderată, Aradul a cunoscut prosperitatea din cele mai vechi timpuri, fiind apreciat ca unul dintre cele mai importante orașe ardelene.

Aflat sub influența a numeroase stiluri arhitectonice și sub dominația unor administrații diferite, orașul se mândește în prezent cu o moștenire cultural‑istorică remarcabilă. Cetatea Aradului, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII‑lea, este cea mai impunătoare fortăreață ridicată de‑a lungul timpului în zona de vest a țării. Acestei magnifice realizări i se alătură, oferind prestanță orașului, numeroase palate, precum cel al Justiției, cel al Băncii Naționale, cel al Culturii sau cel al Administrației Publice. Clădirile cu valoare istorică, monumentele, ex­po­zi­țiile și bisericile de secol XVII alcătuiesc pentru turiștii ajunși în Arad un adevărat muzeu în aer liber.

Important nod de acces feroviar, rutier sau aerian
, Aradul este ușor accesibil, indiferent de modalitatea de transport aleasă. Deși cu decenii în urmă exista în zonă un spațiu industrial în plină dezvoltare, orașul poate să ofere în prezent, prin intermediul minunatelor sale caracteristici geografice, numeroase locuri de agrement celor care doresc să se relaxeze. Pădurile, parcurile, peșterile și ștrandurile termale din zonă constituie locurile ideale pentru petrecerea timpului liber. Ștrandul Neptun, amplasat lângă cursul Mureșului, are o suprafață de peste 20 de hectare cu zone verzi, bazine de înot, terenuri de sport, cluburi, căsuțe și locuri de joacă pentru copii.
Având în vedere nenumăratele sale repere istorice și culturale, Aradul constituie un obiectiv atractiv pentru turiști de toate vârstele.

Dezvoltare susținută
De‑a lungul timpului, Aradul a fost martorul unor activități de pionierat. Astfel, în 1913 este inaugurată prima linie ferată electrică din estul Europei, în 1959 se pun bazele primei fabrici românești de jucării, iar în 1962 ia naștere cea dintâi fabrică de cea­suri autohtonă. Pe 15 august 1899 s‑a jucat la Arad primul meci de fotbal din Transilvania.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Vulcanii noroioși

Next:

Mărășești – „Smerită închinare, mătanie a amintirilor, pe câmpia de la Mărășești“

You may also like

Post a new comment