Anxietatea copiilor și cum îi ajuți să depășească această stare

24 August of 2020

Anxietatea provine din reacția copilului la stres și, potrivit Asociației de Anxietate și Depresie din America, afectează unul din opt copii. De la copilul care se teme profund de albine până la copilul care nu-și va părăsi casa de frică, anxietatea este o problemă reală, extrem de serioasă.

Îngrijorările excesive, problemele cu somnul, temerile iraționale, evitarea situațiilor sociale, durerile fizice (de cap, de stomac), roaderea unghiilor sau iritabilitatea extremă sunt toate indicii care arată că cel mic suferă de anxietate. De aceea, experții în psihologie sfătuiesc adoptarea de către părinți a următoarelor strategii ce pot ușura viața copilului și diminua nivelul de anxietate.

Citeste si: Stresul, aliatul tău

1. Înțelege că nu poți fi ca ceilalți părinți. Abordarea ta pe partea de parenting trebuie să fie diferită. În primul rând, arată-i copilului că îl accepți pentru ceea ce e și că îl iubești necondiționat. Fiecare copil are propriile sale puncte forte. Nu încerca să-i ceri copilului tău să fie „la fel ca toți ceilalți”.

2. Încearcă să rezolvi problemele prin susținere, nu prin forță. La nivel verbal poți spune: „Știu că îți este greu să…, dar o poți face și o să te ajut”. De asemenea, ia legătura cu personalul școlii și anunță-i pe cei implicați că cel mic are neliniști și are nevoie de sprijin.

3. Împărtășește-ți preocupările cu alții și încurajează-ți copilul să vorbească cu prietenii apropiați. Anxietatea nu trebuie să fie un secret de familie pe care nu îl poți împărtăși cu alții. Tu și copilul tău aveți nevoie de sprijin și veți fi surprinși câți alți părinți se luptă cu preocupări similare. F

4. Spune-le și celorlalți membri ai familiei cum să se comporte. Copiii cu anxietate sunt de obicei foarte sensibili la emoțiile celorlalți, iar starea lor este direct influențată de acestea. Fiecare membru al unei familii ar trebui să identifice domeniile pe care dorește să le îmbunătățească, să își stabilească obiective realizabile și să depună eforturi pentru a se schimba.

5. Practică yoga sau meditația alături de cel mic. Încearcă să-ți obișnuiești copilul să înceapă și să încheie ziua cu 5 minute de meditație ascultând muzică, stând liniștit și concentrându-se asupra respirației. Aceste practici de mindfulness îl vor învăța să se concentreze pe momentul prezent și să-și liniștească gândurile anxioase.

6. Ia în calcul cel mai rău scenariu. Când anxietatea lovește, copilul poate să-și imagineze cele mai negre lucruri despre evenimente viitoare și situații noi. Ajută-l explicându-i exact ce se poate petrece, astfel încât să-i scadă nivelul de anxietate.

TExt: Ada Oprea/ sursa foto: iStock

 

Comments

comments

Previous:

Ce sport i se potrivește copilului, în funcție de vârstă

Home­schooling. Școala în afara sistemului

Next:

Home­schooling. Școala în afara sistemului

You may also like

Post a new comment