„Antibiotice“ pentru computer

07 May of 2015

Fotolia_81441025_Subscription_XXL

 

Folosim calculatorul zi de zi, iar legătura la net este obligatorie. Descărcăm filme, muzică, programe, căutăm informații de tot felul. Numai că, uneori, niște progrămele dușmănoase numite viruși atacă „organismul“ computerului și-l pot compromite definitiv.Probabil știi deja că un simplu program antivirus îți poate salva calculatorul, oferindu-i protecție împotriva tuturor amenințărilor la care îl expui cu fiecare utilizare, mai ales când navighezi pe internet. Cu toate acestea, mulți sunt sceptici când vine vorba de a descărca un soft gratis, considerând că varianta comercială – pe bani – este soluția ideală.
Dar asta e departe de realitate. Pentru a-ți demonstra că poți beneficia de un antivirus bun fără să dai niciun ban pe el, am stat de vorbă cu Mircea Gorea, colegul nostru specialist IT, care ne-a făcut un top cu cele mai bune programe antivirus free online, spunându-ne pe scurt care sunt avantajele, dar și dezavantajele acestora. Tot el ne-a sfătuit ca, înainte de a le instala, să urmărim tutorialele de pe net, pentru a preîntâmpina eventualele probleme.

Antiviruși pentru PC/WINDOWS 1360

Total Security îți protejează calculatorul de orice tip de programe malware și folosește patru platforme diferite de antivirus la scanare (Bitdefender, Avira și 2 platforme Qihoo). Are o interfață complexă, adică este un pic dificil de utilizat dacă nu ai ceva mai multe cunoștințe de IT, dar are avantajul de a-ți verifica dacă sistemul de operare este actualizat. 2Avast! free antivirus este o alegere excelentă datorită interfeței ușor configurabile. Programul necesită înregistrare, dar e gratuită. În plus, softul este foarte bun în blocarea acelor URL-uri cu potențiale probleme de siguranță, iar în urma scanării găsește foarte puține amenințări false, un aspect foarte important. 3AVG Free antivirus este unul dintre cele mai cunoscute și folosite programe gratis. Opțiunea AVG turbo scan îți mărește viteza de scanare folosind ordinea în care fișierele au fost salvate pe hard disk. Softul poate fi programat pentru scanări ulterioare. 4Avira free antivirus este ușor de instalat și nu necesită prea multe setări pentru a-și face treaba. Totuși, firewall-ul, adică programul care monitorizează căile de pătrundere în rețeaua locală și care poate bloca traficul de date în și dinspre internet, nu este foarte dezvoltat. Partea bună este că Avira nu intră în conflict atunci când este instalată și o altă platformă antivirus pe calculator. 5Panda free antivirus este un produs spaniol, cu o interfață ușor de configurat, dar cu o viteză redusă de scanare. În pachetul Panda există și programul Panda’s Cloud Cleaner, care folosește o bază de date cloud și care te poate ajuta să creezi și o memorie USB bootabilă, utilă când calculatorul tău este atât de virusat, încât sistemul de operare nu mai răspunde comenzilor date.

Antiviruși pentru MAC/OS X 1Avast! free antivirus este foarte rapid și extrem de eficient. Este singurul program cu scanare de tipul drag-and-drop, fiind foarte ușor de configurat de către utilizator. 2ClamXav dă dovadă de un consum mic de resurse, adică nu necesită o putere mare de procesare atunci când programul este în starea latentă. Are
o interfață ușoară și scanează rapid. 3Sophos AV este singurul program cu o interfață nativă, tipică de Mac, și oferă toate opțiunile de bază. Pe lângă viteza bună de scanare, softul are și o bază de date cu o arhivă ce datează din 1982. 4Avira free antivirus oferă o versiune gratis și pentru companii, ceea ce este un plus. Este ușor de folosit și ai un acces rapid chiar și la meniurile pentru „advance users“. Mai mult, vine la pachet cu 5 GB spațiu de stocare online.
Cei mai periculoși dușmani

Aceste tipuri de softuri (malware) pot distruge calculatorul, deci ferește-l de ei! ●  Calul Troian – fură informații din calculator, păcălindu-te că este o aplicație utilă, care se cere instalată. ●  Virus – se copiază singur în calculator și îl infectează. ●  Adware – îți descarcă automat reclame în calculator. ●  Vierme informatic – copiază informațiile din calculator și le trimite către alte calculatoare. ●  Spyware – culege informații ale utilizatorului fără permisiunea acestuia.

Credit foto: © ra2 studio / Fotolia

Comments

comments

Previous:

Rasul, un fel de medicament

Next:

A aparut prima carte de colorat pentru adulti din Romania!

You may also like

Post a new comment