Privește în urmă cu bucurie și încredere…

04 December of 2020

Amintirile ne dau putere și energie să mergem mai departe. E tare plăcut să te lași în voia lor!

Toată lumea se gândește cu drag la perioada lipsită de griji din copilărie sau la o vacanță de vis petrecută cândva. Amintirile ne aduc zâmbete pe chipuri și sunt un adevărat balsam pentru suflet. Când evocăm momente frumoase din trecut în creier se secretă hormoni ai fericirii. În plus, putem folosi amintirile și expe­rien­țele din trecut ca pe o trambulină spre viitor, pentru a ne face viața mai frumoasă și mai colorată. Căci amintirile sunt ca niște faruri luminoase pe o mare furtunoasă. Numai cu ajutorul lor reușim să ajungem într-un port liniștit, un­de găsim pro­tecție și odihnă. Iată cum poți crea și tu energii noi cu ajutorul amintirilor.

Rețete vechi

Gustul inconfundabil al dulceții făcute de mama sau legendarele ei frigănele… când ne gândim la mâncărurile minunate din copilărie, ne simțim întorși înapoi în timp cu zeci de ani. Cere-i mamei tale rețetele mâncărurilor preferate de când erai mică și prepară și tu aceste minunății culinare. Pentru că oamenii pot reține în memorie mii de mirosuri pe care le pot evoca dacă este nevoie, chiar și numai mireasma din bucătărie, în timp ce prepari mâncarea, te va face fericită.

Locuri

Multe urme de amin­tiri, în special cele inconștiente, sunt legate de anumite locuri. Ajungem în orașul de baștină și cu fiecare pas ne simțim încrezători. Oprește-te o clipă și atinge cu mâna scoarța unui copac pe care te-ai cățărat când erai mică. Sau ascultă susurul unui pârâu și amin­tește-ți o trăire sau un eveniment personal care ți-a lăsat o senzație plăcută. Bucură-te de acest moment de amintire și relaxare! Fiecare oraș și fiecare loc în care ai crescut este fermecat. Cine trece prin lume cu ochii deschiși poate găsi stimuli oriunde și poate vedea lucrurile vechi și bine cunoscute cu alți ochi, noi.

Primul sărut …

Tu și partenerul tău ajungeți acasă seara, sunteți amândoi foarte obosiți și nu prea mai aveți timp sau poftă de tandrețuri? Rutina zilnică poate fi învinsă cu ajutorul unei excursii nostalgice imaginare, înapoi în vremurile de la începutul relației. Vor­bește cu iubitul tău despre cum v-ați cunoscut. Sigur veți râde îm­preună despre cât de agitați și neliniștiți erați amândoi la prima întâlnire. Și despre cât de pasional sau nesigur a fost primul vostru sărut.

Amintiri imortalizate

Fotografiile păstrează momentele fermecate de bucurie, de mulțumire completă și bucurie pură. Dar din păcate, acele vremuri atât de frumoase duc de obicei o existență tristă pe rafturi prăfuite sau în cutii închise în dulapuri. Este păcat, căci fotografiile sunt adevărate surse de energie, care prezintă panorama vieții noastre în toată varietatea și splendoarea sa. Așa că ar fi bine să răsfoiești mai des albumele de fotografii sau să le înrămezi pe cele mai frumoase și să le atârni pe pereți, de exemplu într-un cadru special pentru amintiri și familie.

Muzica preferată

Dacă nu ai mai ascultat de mult timp discul preferat, a venit timpul să faci din nou acest lucru. De la primele măsuri vei fi străbătută cu siguranță de senzații de nostalgie și plăcere. Muzica influențează direct sistemul limbic, care este răspunzător de emoții și sentimente vechi, iar rațiunea nu se poate apăra în niciun fel în fața lor. Acesta este motivul pentru care muzica acțio­nează de multe ori ca un fel de antidepresiv natural, fără efecte secundare. Da­că nu mai ai discurile din copilărie, poți asculta muzica preferată pe internet, firește. Efectele sunt la fel de puternice, indiferent de sursa care emite sunetele care-ți aduc atâta bucurie!

Pe aripile amintirilor

Întâlnește-te cu colegii de școală și deapănă amintiri din acele vremuri sau po­ves­tește-le copiilor și nepoților anecdote amuzante din copilăria ta. Când îți aduci aminte cu bucurie și plăcere de evenimentele trecute, îți poți reîncărca bateriile și te vei simți plină de energie. Totuși, ai grijă să nu rămâi agățată în rețeaua de amintiri care-ți provoacă senzații variate, dar nu neapărat pozitive. Mai puțin înseamnă mai mult în acest caz, deoarece calitatea momentului nu depinde de durata unui eveniment și de precizia detaliilor amintite, ci doar de intensitatea sentimentelor.

Citește jurnale

Ai ținut un jurnal în tinerețe, unde ți-ai mărturisit sentimentele și gândurile? Atunci merită să îl recitești, vei fi mândră de tine și te vei privi cu alți ochi.

Citeste si: Pozeaza ca o profesionista

Comments

comments

Previous:

Ce te poate ajuta să scapi de stres fără efort

Lista lucrurilor bune

Next:

Lista lucrurilor bune de făcut anul viitor. Idei și inspirație

You may also like

Post a new comment