Aluatul fraged. Reteta perfecta

16 November of 2015

Aluatul fraged poate să fie o provocare, dar nu și daca folosești această rețetă.

Din aluatul fraged, facut după reteța IOANA se pot face blaturile de tartă, dar și o serie întreagă de fursecuri care se pot orna după gust, cu nuci, ciocolată sau fructe uscate. Se potface și prajituri cu cremă sau prăjituri cu fructe.

Aluatul fraged este ușor de preparat, chiar și pentru cei mai puțin pricepuți.

Ingrediente
Trebuie să știți că cele trei ingrediente de bază ale aluatului fraged sunt făina, zahărul și untul. Se va folosi zahăr fin, deoarece granulațiile mai mari lasă pete maronii pe fursecuri. În ceea ce privește untul, există o singură regulă: cu cât se pune mai mult unt, cu atât aluatul devine mai fraged și mai bun. Se mai pot adăuga și 1-2 ouă pentru a lega aluatul. Dacă se adaugă numai albuș, fursecurile vor ieși mai crocante.

Citeste si: Steluţe picante

La rece
În momentul preparării prăjiturii, toate ingredientele trebuie să fie reci. Aluatul se frământă cu mâinile cufundate înainte în apă rece sau cu robotul. Acest tip de aluat nu trebuie frământat prea mult timp, deoarece se întărește. Se frământă rapid și se împachetează în folie transparentă, după care se lasă în frigider, minimum 30 de minute.

cookie-235806_1920

Amestecul perfect
Aluatul fraged dulce se prepară din 100 g zahăr, 200 g unt și 300 g făină, de aceea se mai numește și „aluatul 1-2-3“. Se cerne făina pe planșetă; se face o gropiță la mijloc și se așază înăuntru untul rece tăiat cubulețe, zahărul, un praf de sare și eventual un ou. Dacă aluatul trebuie să crească puțin, se poate adăuga un vârf de cuțit cu praf de copt.

Citeste si:Tartă crocantă cu mere

Se amestecă toate ingredientele cu lama unui cuțit mare. Apoi se frământă cu mâinile; aluatul trebuie să fie omogen și neted, nu trebuie să aibă crăpături sau pliuri. Consistența este bună atunci când, zdrobit între degete, aluatul se lipește. Dacă este prea sfărâmicios, se mai poate adăuga lapte sau apă rece.

Acest aluat de bază se poate aromatiza cu mirodenii (ca, de exemplu, scorțișoară, cuișoare, cardamom) sau se pot adăuga nuci, cacao (se amesteca și se cerne împreună cu făina) ori chiar suc de lămâie, adaugat în loc de apă. Apoi se face o bilă din tot aluatul și se dă la frigider. Când se scoate din frigider se mai frământă puțin și, pe planșeta tapetată cu făină, se întinde cu sucitorul o foaie de aluat.

Din timp
Împachetat în folie transparentă, aluatul se păstrează la frigider o săptămână. Pentru a fi păstrat la congelator, se împachetează în pungi etanșe, care apoi se videază; congelat, aluatul fraged ține 2–3 luni.

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Doua prajituri de vis, cu mere

Next:

Cutia cu biscuiti pentru Mos Nicolae

You may also like

Post a new comment