Alpinism în Făgăraș – maiestuos, impunător, provocator…

08 January of 2010

Îndrăzniți să-i cuceriți înăl­ți­mi­le, iar curajul vă va fi răsplătit pe deplin cu o panoramă uluitoare.

Foto: Cristian Ivan

Munții Făgăraș dețin 8 dintre cele mai înalte vârfuri ale Ro­mâ­niei (14 în total), ele depășind 2500 metri altitudine. Impunătoarea coamă a lanțului muntos, lungă de aproape 70 km, compune o magnifică scenă a naturii în care vegetația, relieful glaciar, incredibilele fenomene meteorologice și abisurile tăiate în stâncă dură taie răsuflarea turiștilor.

Moldoveanu și Negoiu
Cu o suprafață de șapte ori mai mare decât a Bucegilor și cu o densitate de creste înzăpezite care le-au adus Mun­ților Făgăraș apelativul de Alpi ai Transilvaniei, regiunea atrage anual mii de turiști amatori de alpinism, de escaladă, dar și de numeroase alte sporturi de iarnă. Vârful Negoiu, cu cei 2535 metri înăl­țime ai săi, este al doilea ca mărime din Făgăraș după Mol­doveanu (2544 m), reprezentând un pol al instabilității atmosferice și o provocare permanentă pentru cei mai îndrăz­neți alpiniști: este greu accesibil, cu precădere în perioadele reci și înghețate ale anului. La înăl­țimi de peste 1500 de metri, serviciile de cazare oferite tu­riștilor sunt doar în regim cabanier, primele construcții de acest fel, ridicate la altitudini apreciabile, datând de la sfâr­șitul secolului al XIX-lea. Traseele, atrăgătoare pe timpul verii, devin tot mai puține și mai dificil de parcurs în lunile de iarnă, necesitând echipament adecvat și experiență în lupta cu mediul și înălțimile ame­țitoare. O densă rețea hidrografică, compusă din lacuri glaciare dezvoltate pe su­pra­fețe mari și la înălțimi de peste 2000 de metri, dau un plus de savoare regiunii. Aceas­tă rețea include câteva lacuri renumite ca locuri de popas pentru turiști, precum Bâlea, Mioarelor sau Podragu.

Transfăgă­rășan
Reprezentând un simbol al trudei și al puterii umane de a crea, șoseaua lungă de 92 km, care străbate cel mai impunător lanț montan de pe teritoriul României, pornește din județul Argeș și ajunge până în apropiere de Sibiu. Serpentinele sale străbat relieful aspru al muntelui dezvăluind privirii peisaje de vis.
Șoseaua, construită între anii 1970 și 1974, este deschisă traficului doar câteva luni pe an, în perioadele de vară și la începutul toamnei, din cauza dificultății traseului și a vremii nefavorabile.

Cristian Niculescu

AGENȚIA DE TURISM KLASS TOUR
Pentru detalii și rezervări contactați agenția KLASS TOUR: +40.21.330.43.02;  [email protected]; www.klasstour.ro

Comments

comments

Previous:

Brazilia Soare & samba la superlativ

Next:

București, București…

You may also like

Post a new comment