Aloe vera – un fel de elixir al tineretii vesnice

26 September of 2016

Aloe vera este utilizată din Antichitate, de vechii egipteni, fiind recunoscută pentru proprietățile ei vindecătoare. Rușii o numeau „elixirul tinereții“, iar chinezii, „remediul armoniei“. De asemenea, planta este folosită de secole și de indieni, care îi cunoșteau proprietățile de tonificare a țesuturilor. Cu ajutorul ei, aceștia își păstrau tinerețea. Mai mult, se pare că secretul ritualului de frumusețe al reginelor egiptene Cleopatra şi Nefertiti era chiar sucul de aloe vera, pe care acestea îl utilizau la îmbăiere.

Utilizată de mai bine de 5.000 de ani, aloe vera conține peste 200 de substanțe active, printre care se numără 18 amino­acizi, vitamine, minerale (printre care calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și cupru), săruri minerale, hormoni vegetali care contribuie la creșterea celulară și cicatrizare, precum şi mucopolizaharide care sunt responsabile de 
hidratarea celulară.

Principalele întrebuințări ale aloei vera sunt: tratarea vânătăilor, înțepăturilor de insecte și alinarea arsurilor. Pentru tratarea afecţiunilor cutanate, se recomandă aplicarea unei fâșii înguste din frunza plantei direct pe suprafaţa de piele afectată. Unii specialiști susțin că preparatele pe bază de aloe vera pot fi folosite și contra mătreţii.

Aloe vera a fost supusă multor cercetări de-a lungul timpului. De aceea, azi există peste 200 de studii care au demonstrat trei mari categorii de proprietăți: antiinflamatoare, antibacteriene și antivirale. Totodată, planta este folosită în tratamentul unor afecțiuni precum diabet, constipație, ulcer, indigestie, artrită sau boli de rinichi. Aplicat extern, gelul de aloe vera este întrebuințat cu succes pentru îngrijirea pielii și în durerile articulare sau reumatice. Astfel, acesta poate fi folosit în arsuri și diverse leziuni cutanate datorită efectului său dezinfectant și cicatrizant.

Care sunt beneficiile cosmetice

Planta are o mulțime de beneficii în cosmetică: odată cu folosirea ei, pielea devine strălucitoare și sănătoasă.

♥ Aloe vera este o plantă unică a cărei formulă poate contribui la întârzierea semnelor specifice îmbătrânirii. 
E Ea ajută atât la menținerea sănătoasă a pielii, cât și la vindecarea sau atenuarea unor boli precum psoriazis, zona zoster, tăieturi, arsuri. 
E Gelurile au efect antiinflamator, calmant, de tonificare, hidratare și protecţie a pielii. De aceea, aloe vera este inclusă în compoziția multor produse de îngrijire a pielii.

♥ Aloe vera este folosită în cosmetică pentru tratamentul acneei sau al comedoanelor și pentru prevenirea vergeturilor din timpul sarcinii. Asigură sănătatea scalpului sau a părului și previne apariția ridurilor. 
E În plus, aloe vera este un hidratant excelent pentru piele, conferindu-i elasticitate. Conform studiilor, gelul cu aloe vera pătrunde în nu mai puțin de șapte straturi ale pielii.

♥ Diminuează petele maronii de pe față și poate să reducă  hiperpigmentarea, deoarece aloe vera stimulează 
producerea de colagen.

♥ Grăbește vindecarea cicatricilor 
prin reducerea inflamației și 
a roșeții tenului.

Măști pentru ten

Poți folosi aloe vera pentru prevenirea formării ridurilor. Aplică de trei ori pe săptămână, câte zece minute, comprese cu suc proaspăt de aloe. Atenție! Dacă ai tenul uscat, imediat după ce îndepărtezi compresele, trebuie să aplici o cremă hidratantă. În schimb, dacă ai tenul gras, sucul de aloe vera te ajută să scapi de iritațiile tenului acneeic. Pentru cearcăne, aplică rondele de dovlecel pe ochii închiși, 
apoi acoperă fața cu un prosop umed timp 
de zece minute. Ulterior, îndepărtează  dovlecelul și unge pielea din jurul ochilor 
cu suc proaspăt de aloe.

  1. Tratamente cosmetice de iarna pentru acasa
  2. Tratamente naturiste pentru boli moderne
  3. Noutăți cosmetice la sfârșit de octombrie
  4. Pentru salatele de iarnă: 5 dressinguri

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Mai multă căldură

Next:

Terapii din stup. Minunile binefacatoare ale mierii de albine

You may also like

Post a new comment