Medicamentele nu se înțeleg întotdeauna bine cu ceea ce mâncăm. Unele alimente scad eficiența medicamentelor, altele le potențează efectele secundare
Odată înghițite, medicamentele și alimentele urmează în general același traseu în corp. Așadar, ele se pot întâlni undeva pe drum și pot interacționa unele cu altele. Iată de ce ar fi bine ca atunci când iei un medicament, chiar și unul banal precum paracetamolul, să te informezi din prospect sau întrebând farmacista când anume trebuie administrat preparatul (înainte, în timpul sau după masă) și dacă nu cumva interacționează cu unele alimente sau medicamente. Iată câteva exemple de alimente și medicamente care interacționează între ele.
Alimente bogate în vitamina K
Alimentele bogate în vitamina K precum varză, spanac, broccoli, avocado, pătrunjel, lăptucă, gulie trebuie consumate în cantități mici dacă urmezi un tratament cu anticoagulante orale, destinate fluidizării sângelui. Aceste alimente diminuează eficacitatea tratamentului, ceea ce înseamnă că poate crește riscul apariției trombozei.
În cazul în care iei anticoagulante orale este recomandabil ca pe toată durata tratamentului să nu incluzi prea des în meniu alimente bogate în vitamina K.
Brânzeturi fermentate
În cazul în care urmezi un tratament cu antidepresive din familia IMAO (inhibitor al monoaminoxidazei) fii atentă la consumul de brânzeturi fermentate. Aceste medicamente împiedică degradarea tiraminei, un aminoacid care se găsește în brânză, dar și în salam, cârnați, afumături. Acumularea de tiramină în organism provoacă efecte nedorite: crize de hipertensiune arterială, transpirații, palpitații, și necesită consult medical. Din același motiv evită excesul de fructe uscate (alune, nuci, migdale) și de băuturi alcoolice sau fermentate.
Suc de grepfrut
Sucul de grepfrut poate crește substanțial absorbția unor medicamente în organism, fiind posibil să provoace în unele cazuri aceleași efecte ca și cum ai fi luat mai multe doze din acel medicament. Printre preparatele cu care interferează sucul de grepfrut pot fi amintite tranchilizantele, anxioliticele, unele medicamente pentru inimă (inhibitori calcici), unele dintre preparatele folosite pentru scăderea nivelului colesterolului din sânge (un suc de grepfrut băut în același timp cu un asemenea medicament poate spori de 15 ori absorbția lui, provocând tulburări musculare grave).
Așadar, este recomandabil să lași un interval de două ore între administrarea medicamentelor și consumul sucului de grepfrut și să nu bei mai mult de 250 ml de suc pe zi.
Citrice
Preparatele antiinflamatoare nesteroidiene nu sunt prea blânde cu tubul digestiv, căci irită mucoasa gastrică. De aceea, dacă urmezi un tratament cu antiinflamatoare sau cu aspirină ar fi bine să nu le combini cu fructele citrice sau cu sucurile de citrice (lămâie, grepfrut, portocală), căci pot apărea neplăceri digestive precum arsuri la stomac sau reflux gastro-esofagian. De asemenea, este recomandabil să iei medicamentele antiinflamatoare în timpul mesei pentru a limita aceste efecte secundare.
Text: Angela Cîlțan
citeste si:
- Top 6 alimente cu efect hidratant
- Detoxifiere cu portocale
- Combinatii periculoase intre medicamente si alimente
Comments

Previous:
Măsuri de prevenție împotriva COVID-19 pentru întreaga familie

Next:
Ce boli transmit animalele de companie oamenilor și cum ne ferim
You may also like
-
28 Jun
Controleaza-ti pofta de dulciuri
NutrițieOricine poate ceda tentației de a mânca prea multe dulciuri. Zahărul, cel mai periculos pentru ...
-
24 Mar
Totul despre anemie
SănătateConcentrarea ți s-a diminuat? Obosești la cel mai mic efort? Iată câteva simptome ale anemiei, ...
-
10 Feb
Cea mai buna dieta in functie de zodia ta!
NutrițieCea mai buna dieta in functie de zodia ta! – Este dovedit, verificat si probat ...
-
10 Jul
Tot ce trebuie să știi despre piersici, fructele solare ale verii
NutrițieGalbene, solare, zemoase, aceste fructe dulci de vară nu sunt doar gustoase, ci adevărate tratamente ...