Alimente și medicamente: combinații de evitat

04 November of 2020

Medicamentele nu se înțeleg întotdeauna bine cu ceea ce mâncăm. Unele alimente scad eficiența medicamentelor, altele le potențează efectele secundare

Odată înghițite, medicamentele și alimentele urmează în general același traseu în corp. Așadar, ele se pot întâlni undeva pe drum și pot interacționa unele cu altele. Iată de ce ar fi bine ca atunci când iei un medicament, chiar și unul banal precum paracetamolul, să te informezi din pros­pect sau întrebând farmacista când anume trebuie administrat preparatul (înainte, în timpul sau după masă) și dacă nu cumva interacționează cu unele alimente sau medicamente. Iată câteva exemple de alimente și medicamente care interac­ționează între ele.

Alimente bogate în vitamina K
Alimentele bogate în vitamina K precum varză, spanac, broccoli, avocado, pătrunjel, lăptucă, gulie trebuie consumate în cantități mici dacă urmezi un tratament cu anticoagulante orale, destinate fluidizării sângelui. Aceste alimente diminuează eficacitatea tratamentului, ceea ce înseamnă că poate crește riscul apariției trombozei.
În cazul în care iei anticoagulante orale este recomandabil ca pe toată durata tratamentului să nu incluzi prea des în meniu alimente bogate în vitamina K.

Brânzeturi fermentate
În cazul în care urmezi un tratament cu antidepresive din familia IMAO (inhibitor al monoaminoxidazei) fii atentă la consumul de brânzeturi fermentate. Aceste medicamente împiedică degradarea tiraminei, un aminoacid care se găsește în brânză, dar și în salam, cârnați, afumături. Acumularea de tiramină în organism provoacă efecte nedorite: crize de hipertensiune arterială, transpirații, palpitații, și necesită consult medical. Din același motiv evită excesul de fructe uscate (alune, nuci, migdale) și de băuturi alcoolice sau fermentate.

Suc de grepfrut
Sucul de grepfrut poate crește substanțial absorbția unor medicamente în organism, fiind posibil să provoace în unele cazuri aceleași efecte ca și cum ai fi luat mai multe doze din acel medicament. Printre preparatele cu care interferează sucul de grepfrut pot fi amintite tranchilizantele, anxioliticele, unele medicamente pentru inimă (inhibitori calcici), unele dintre preparatele folosite pentru scăderea nivelului colesterolului din sânge (un suc de grepfrut băut în același timp cu un asemenea medicament poate spori de 15 ori absorbția lui, provocând tulburări musculare grave).
Așadar, este recomandabil să lași un interval de două ore între administrarea medicamentelor și consumul sucului de grepfrut și să nu bei mai mult de 250 ml de suc pe zi.

Citrice
Preparatele antiinflamatoare nesteroidiene nu sunt prea blânde cu tubul digestiv, căci irită mucoasa gastrică. De aceea, dacă urmezi un tratament cu antiinflamatoare sau cu aspirină ar fi bine să nu le combini cu fructele citrice sau cu sucurile de citrice (lămâie, grepfrut, portocală), căci pot apărea neplăceri digestive precum arsuri la stomac sau reflux gastro-esofagian. De asemenea, este recomandabil să iei medicamentele antiinflamatoare în timpul mesei pentru a limita aceste efecte secundare.

Text: Angela Cîlțan

citeste si:

Comments

comments

preventie impotriva COVID-19

Previous:

Măsuri de prevenție împotriva COVID-19 pentru întreaga familie

boli transmit animalele, fetita cu caciula rosie, cu catela, catel mic in brate la o fetita

Next:

Ce boli transmit animalele de companie oamenilor și cum ne ferim

You may also like

Post a new comment